اقدامات شهرداری برای ارتقای سلامت تهرانیها
محمدامین توکلیزاده؛ معاون فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران
یکی از موضوعات مغفولمانده در حوزه فرهنگی و اجتماعی، توجه به سلامت اجتماعی شهروندان است. کمتوجهی که ریشهای تاریخی هم دارد و سالهاست کارشناسان سلامت اجتماعی بر لزوم توجه به این مقوله در سیاستگذاریها و اجرای برنامههای مختلف تأکید میکنند. پایشها نشان میدهد که سهم نهادهای متولی ازجمله شهرداری در تحقق سلامت اجتماعی شهروندان بیش از ۷۵درصد است. در این دوره از مدیریت شهری طی 3سال اخیر، در پی هماندیشی با کارشناسان و فعالان فرهنگی و اجتماعی به این نتیجه در مدیریت کلانشهری رسیدهایم که باید توجه عمیق وجدی به موضوعات مرتبط با سلامت شهروندان خصوصا سلامت روان و سلامت اجتماعی داشته باشیم و برای تحقق این موضوع با تغییر ریلگذاری در روندها و تصمیمات تلاش کردهایم تا به تامین نیازهای اجتماعی و فرهنگی روزافزون شهروندان پاسخ دهیم. بهعنوان نمونه سال گذشته در حوزه ترویج ازدواج و فرزندآوری، از تشکیل خانواده ۲۲۰زوج دانشجو در دانشگاه تهران حمایت و برای نخستینبار برای نشان دادن لذت و حلاوت داشتن فرزند، جشن دردانه را در این دانشگاه برگزار و طی آن از دانشجویان دارای ۳فرزند و بیشتر تجلیل به عمل آمد تا تصویری که از خانواده ایرانی وجود دارد به دانشجویان نیز منعکس شود.
علاوه بر این، شهرداری در تلاش برای دسترسپذیرکردن امکانات شهری برای همه اقشار و گروههای جمعیتی برای سالمندان و افراد دارای معلولیت با طراحی برنامههای متنوع تلاش کرد سهمی در افزایش حضور اجتماعی این قشر ایفا کند.
با توجه به ایجاد چنین نگرشی در سیاستهای مدیریت شهری، ماموریتهای اداره کل سلامت بهعنوان رکن اساسی و تخصصی حوزه سلامت اجتماعی در شهرداری تهران، ایجاد نشاط و شادابی میان گروههای مختلف اجتماعی و نیز قشرهایی است که از دسترسی کافی به خدمات ارائهشده در شهر برخوردار نبودهاند. این سیاست با شعار «حال خوب زندگی» اجرا شد. همچنین طراحی بازیهای نشاط سالمندی با حضور ۱۴هزار سالمند و اجرای طرح استعدادیابی سالمندان در قالب برنامه گنجینههای شهر با هدف شناسایی استعدادهای سالمندان با جمعآوری ۱۱هزار اثر ازجمله اقدامات شاخصی بود که سال گذشته در حوزه سالمندی و با مشارکت سالمندان اجرا شد. در حوزه افراد دارای معلولیت نیز برنامههای خاص این گروهها، برگزاری دورهمیهای «فعال شو» در محلههای مختلف پایتخت و همچنین برگزاری بازیهای نشاطآور در سطح مناطق با شرکت ۲۰هزار نفر از دیگر برنامههایی بود که در سال گذشته اجرا شده است. در حوزه زیرساختی نیز با فعالکردن برخی مراکز فرآموز که در دوره کرونا تعطیل شده بودند، ۴مرکز احیا و درهای آن روی کودکان و خانوادههای آنان گشوده شد. در برنامهریزیها نیز تلاش داریم در هر منطقه تا پایان سالجاری یک مرکز فرآموز راهاندازی شود.
تاسیس و راهاندازی یک مرکز فرآهنگ در سال گذشته بهعنوان مرکزی که بتواند نیازهای سالمندان را در حوزه زیرساختی تامین کند به بهرهبرداری رسیده است و انتظار داریم در سالجاری با توجه به رشد نرخ سالمندی در پایتخت افزایش یابد و بتوانیم نیازهای روزافزون این گروه را در آینده تامین کنیم. اینک با آغاز هفته سلامت، با نگاه به گذشته تلاش داریم در سال پیشرو، اقدامات جدیدی را در حوزه سلامت اجرایی کنیمکه مردمیسازی فعالیتها، حضور در بوستانها و مراکز پرتردد به جای سالنها و برگزاری محدود برنامهها در دستور کار قرار گرفته است و هر رویدادی در سالجاری شکل مردمیتر و عمومیتری بهخود خواهد گرفت.
با چنین امید و نگاهی در حالی پا به هفته سلامت گذاشتهایم که نگاه به راهی که پیمودهایم این واقعیت را ترسیم میکند که نشاط، شادابی و سرزندگی گوهری است که ترویج آن در جامعه نه بهعنوان یک نیاز بلکه یک تکلیف بر دوش مسئولان گذاشته شده است و راهی طولانی برای تحقق آنچه باید و بهدنبال آن هستیم در پیش داریم.