• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 13 تیر 1397
کد مطلب : 22004
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mM0O
+
-

خدمات رایگان یک خانه فرهنگ ویژه در شرق تهران

ساز زندگی کوتاه‌قامتان کوک است

ساز زندگی کوتاه‌قامتان کوک است

حسن حسن‌زاده| خبرنگار:

منطقه 14


اینجا خانه‌ای برای کوتاه‌قامتان است. جایی که همه چیز در آن برای توانمند شدن و مهارت‌آموزی افراد کوتاه‌قامت، مناسب‌سازی شده است. از میز و نیمکت‌های ویژه تا کلاس‌های آموزشی تخصصی برای افراد کوتاه‌قامتی که توانایی شکوفا کردن استعدادهای‌شان را دارند. «خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان» حدود 2 سال پیش با همت 
«حمید ابراهیمی‌نژاد» مدیر کوتاه‌قامت مرکز، راه‌اندازی شد و حالا علاوه بر افراد کوتاه‌قامت، بلند قامتان هم امکان استفاده از خدمات آن را دارند. تمام خدمات و کلاس‌های آموزشی این مرکز که در خیابان ده‌حقی فعالیت می‌کند برای کوتاه‌قامتان رایگان است. 


رسیدن به آرزوها در کلاس سخنوری

از همان ورودی حیاط «خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان» انگار در دنیای دیگری قدم می‌گذاریم. از پله‌های کوچک و کم‌ارتفاع ساختمان که باید مناسب رفت‌وآمد کوتاه‌قامتان باشد، می‌گذریم و قدم در ساختمانی با میز و نیمکت‌های کوچک می‌گذاریم. صدای خنده و شادی‌ای که از کلاس‌های مرکز بلند شده و در راهرو ساختمان می‌پیچد، نخستین چیزی است که جلب توجه می‌کند. در یکی از کلاس‌ها، صدایی گرم و رسا و البته با اعتماد به نفس کامل، مشغول سخنرانی برای حاضران است و خوب پیداست که همه حواس‌ها هم به مدرس کلاس معطوف شده است. «حمیدرضا رحمتی» یکی ازکوتاه‌قامتان مرکز است که اکنون به‌عنوان مدرس کلاس‌های سخنوری و انگیزشی فعالیت می‌کند. کلاسی که شاید در قیاس با دیگر فعالیت‌ها و برنامه‌های مرکز کاربردی به نظر نرسد اما انگار پایه و اساس موفقیت‌های کوتاه‌قامتان خانه فرهنگ است.

در همان بدو ورود پای صحبت‌های حمیدرضا که جوانی پرانرژی و خنده رو است می‌نشینیم. می‌گوید او هم مثل بسیاری از کوتاه‌قامتان سال‌ها خانه‌نشین بوده و افتتاح این مرکز برایش مثل نیروی محرکه‌ای بوده که رسیدن به تمام آروزهایش را امری دست‌یافتنی کرده است. او درباره ویژگی‌های کلاس سخنوری می‌گوید: «این کلاس تنها مختص کوتاه‌قامتان نیست و برای عموم آزاد است. در کلاس سخنوری روش‌های موفقیت و خروج از انزوا و تنهایی و نیز رسیدن به اهداف و آرزوها مورد بحث قرار می‌گیرد. کوتاه‌قامتان و افراد عادی از تجربیات‌شان می‌گویند و سرفصل‌های مختلفی آموزش داده می‌شود.» 


اینجا فاصله‌ای میان کوتاه‌قامتان و بلند قامتان وجود ندارد

پس از اتمام کلاس سخنوری و انگیزشی با «حمید ابراهیمی» مدیر خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان همراه می‌شویم. کسی که تمام فعالیت‌ها، برنامه‌ها و مهم‌تر از آن موفقیت‌های متعدد کوتاه‌قامتان مرکز، مدیون تلاش‌های شبانه‌روزی او برای راه‌اندازی و پر و بال گرفتن نخستین مرکز خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان کشور است. ابراهیمی که به واسطه تأسیس و بنیان نهادن انجمن کوچولوهای ایرانی در میان کوتاه‌قامتان چهره شناخته شده‌ای است، از ماجرای راه‌اندازی این مرکز می‌گوید: «مشکل بچه‌های کوتاه‌قامت، کوتاه‌قامتی و یا وضعیت جسمی‌شان نیست.

درست است که با مشکلاتی مانند بیکاری، کمبود امکانات و... دست و پنجه نرم می‌کنند، اما مشکل اصلی در خانه ماندن و تنهایی است. همین انزوا و تنهایی است که جلو شکوفایی استعدادهای آنها را می‌گیرد. وقتی به فکر راه‌اندازی این مرکز افتادم، تمام تمرکزم را برای حل این مشکلات و کمبودها گذاشتم. در نتیجه حدود 2 سال پیش و به همت شهرداری منطقه 14 این مرکز راه‌اندازی شد و خوشبختانه بسیار مورد توجه قرار گرفت.»

ابراهیمی مکثی می‌کند و ادامه می‌دهد: «خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان، تنها مختص کوتاه‌قامتان نیست. بلکه همه شهروندان هم می‌توانند از امکانات و برنامه‌های آن به‌ویژه در حوزه آموزش مانند کلاس زبان انگلیسی، کلاس‌های کمک آموزشی تحصیلی، کارآفرینی و... استفاده کنند. از این کار هم هدفی داشتم. می‌خواستم حداقل در اینجا شکاف و فاصله‌ای میان کوتاه‌قامتان و بلندقامتان نباشد. همان‌طور که صندلی‌ها و نیمکت‌های مخصوص کوتاه‌قامتان وجود دارد، برای بلند قامتان هم امکانات هست. مهم‌ترین اثر این کار، جدا نشدن کوتاه‌قامتان از جامعه و از بین بردن همین شکاف‌ها و حضور پررنگ‌تر کوتاه‌قامتان در جامعه است.»


نخستین گروه موسیقی کوتاه‌قامتان در کشور

حوالی ظهر، رفت‌وآمد کوتاه‌قامتان و بلند قامتان به مرکز بیشتر می‌شود. صدای دلنشین یک قطعه آرام موسیقی، تمام راهرو را پر می‌کند و علاقه‌مندان به یادگیری موسیقی، همراه با سازهای تخصصی‌شان وارد کلاس آموزش می‌شوند. تا به امروز یکی از فعالیت‌های مهم و اثرگذار خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان، آموزش موسیقی و البته راه‌اندازی گروه موسیقی کوتاه‌قامتان بوده است. بچه‌هایی که یک روز در انزوا و تنهایی به موسیقی مورد علاقه‌شان گوش می‌کردند، امروز‌ ساز به دست گرفته و می‌نوازند.

«محمدفرید نادری» مربی موسیقی خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان که کارشناسی ارشد موسیقی دارد و 2 سالی است خودش را وقف آموزش موسیقی به کوتاه‌قامتان مرکز کرده است، می‌گوید: «افراد کوتاه‌قامت گروه ما استعداد بسیار بالایی دارند. اکنون همه آنها توانایی نواختن یک ‌ساز تخصصی را پیدا کرده‌اند. هدف اصلی ما در این مرکز آموزش علاقه‌مندان به موسیقی تا سطح تدریس است. مسئله‌ای که می‌تواند به گونه‌ای زمینه‌های اشتغالزایی و کسب درآمد را هم برای آنها فراهم کند.» خبر خوبی که در پایان کلاس موسیقی می‌شنویم این است که به‌زودی کنسرت نخستین گروه موسیقی کوتاه‌قامتان  کشور هم با تلاش هنرمندان خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان برگزار خواهد شد. «حمیدرضا رحمتی» که خواننده گروه موسیقی کوتاه‌قامتان و احتمالاً نخستین خواننده رسمی کوتاه‌قامت کشور هم خواهد بود، می‌گوید: «گروه موسیقی ما 8 نفره است. همه ما پیش از آموزش در این مرکز هیچ شناختی نسبت به‌آلات موسیقی نداشتیم. علاوه بر موسیقی و هدفی که دنبال می‌کنیم، همین کلاس موسیقی روحیه و اعتماد به نفس بالایی به اعضای گروه داده است.»


کسب درآمد با اجرا روی صحنه تئاتر

ورود خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان به عرصه هنر، تنها به راه‌اندازی گروه موسیقی ختم نمی‌شود. اگر از کلاس‌های آموزش نقاشی بگذریم، گروه تئاتر کوتاه‌قامتان خانه فرهنگ، قدمت بیشتری دارد و تا به امروز تئاترهای بسیاری را روی صحنه برده است. ابراهیمی مدیر مسئول خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان می‌گوید: «تئاتر هم یکی از برنامه‌هایی است که می‌تواند کمک زیادی به از بین بردن احساس انزوا و تنهایی کوتاه‌قامتان کند که خوشبختانه موفقیت گروه تئاتر ما هم همین مسئله را تأیید کرده است. تا به امروز اعضای گروه تئاتر که تعدادشان بیش از 20 نفر شده است، در گروه‌های نمایشی «میم مثل ماهی»، «بادبادک‌ها» و «زنبورها» نمایش‌های متعددی با موضوع‌های مختلف در همایش‌ها و حتی در سالن‌های حرفه‌ای تئاتر اجرا کرده‌اند که با استقبال خوب تماشاچیان روبه‌رو شده است.»

اما یکی از مهم‌ترین اهداف خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان، اشتغالزایی برای افراد کوتاه‌قامت است. مسئله‌ای که حتی در فعالیت‌های هنری و فرهنگی مرکز هم لحاظ شده و امروز کوتاه‌قامتان گروه تئاتر، از اجرای نمایش کسب درآمد می‌کنند. ابراهیمی می‌گوید: «تئاتر نه تنها در روحیه بچه‌ها اثر مثبت داشته، بلکه زمینه‌های درآمدزایی آنها را هم فراهم کرده است. آنها از مرحله مبتدی آموزش را شروع کردند و حالا به جایی رسیده‌ایم که علاوه بر بلیت‌فروشی، تعدادی از کوتاه‌قامتان گروه تئاتر ما در نمایش‌های تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی ایفای نقش و کسب درآمد کرده‌اند.»


از خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان حمایت کنید

برگزاری کلاس‌های مهارت‌آموزی هم یکی دیگر از اهداف خانه فرهنگ است که تا به امروز زمینه اشتغالزایی برای برخی از کوتاه‌قامتان مرکز را فراهم کرده است. کلاس‌هایی مانند سفالگری، صنایع‌دستی، دکوراسیون و... که حضور در آن مانند دیگر کلاس‌های مرکز برای افراد کوتاه‌قامت رایگان است. ابراهیمی می‌گوید: «یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های افراد کوتاه‌قامت، پیدا کردن شغل مناسب است. جدای از شرایط اقتصادی، تصمیم گرفتیم در این مرکز قدمی برای خودمان برداریم. اکنون ساخت زیورآلات سنتی، سفالگری و... توسط بهترین استادان به‌صورت رایگان به کوتاه‌قامتان آموزش داده می‌شود و چند نفری از اعضا هم با یادگیری این حرفه به مرحله فروش محصول و کسب درآمد رسیده‌اند. قطعاً ادامه کار این مرکز نیاز به حمایت مسئولان دارد و امیدواریم بتوانیم با حمایت‌های بیشتر شهرداری و پابرجا ماندن خانه فرهنگ کوتاه‌قامتان، افراد کوتاه‌قامت بیشتری از دیگر نقاط شهر را جذب فعالیت‌های آموزشی و کارآفرینی در این مرکز کنیم.»
 

این خبر را به اشتراک بگذارید