• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 24 دی 1402
کد مطلب : 215544
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/g5EM3
+
-

نقشه تهران آینده را مردم می‌کشند

رئیس نهاد پایش طرح‌های توسعه شهری: مردم، متخصصان و مسئولان درباره آینده پایتخت نظر بدهند

گفت‌وگو
نقشه تهران آینده را مردم می‌کشند

محمد فخار-روزنامه‌نگار

پایتخت طی 20سال اخیر با استناد به طرحی اداره شده که طرح جامع نام دارد. از آخرین به‌روزرسانی این طرح 20سال می‌گذرد؛ حال آنکه حد استاندارد روزآمد‌سازی این طرح، ‌باید 5سال باشد. برای آگاهی از چند و چون روند بازنگری طرح جامع تهران، سراغی از محمدجواد خسروی‌پور گرفتیم؛‌ رئیس نهاد راهبری و پایش طرح‌های توسعه شهری تهران که کار بازنگری به او و نهاد متبوعش سپرده شده است.

این روزها بحث بازنگری طرح جامع شهر تهران شنیده می‌شود. هم‌اکنون این بازنگری در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
افق طرح جامع سال‌1405 به پایان می‌رسد و عملا باید تا آن سال طرح جامع جدید و بازنگری‌شده آماده شده باشد.
از منظر اجرایی این افق به پایان خود نزدیک می‌شود یا برای اجرای آن، دوره زمانی مشخصی تعیین شده است؟
در بند 84 و 85 طرح جامع به 2موضوع مهم اشاره شده بود؛ یکی اینکه نهاد دائم رصد طرح‌های شهری شکل بگیرد و در بند دیگر اینکه هر 5سال یک‌بار این طرح بازنگری و به‌روز شود. می‌دانید که مقتضیات کشور هر چند سال یک‌بار عوض می‌شود و باید طرح پاسخگوی همه شرایطی باشد که برای تهران درنظر گرفته می‌شود.
ولی از آخرین بازنگری و به‌روزرسانی طرح جامع تهران 20سال می‌گذرد!
طرح جامع به‌عنوان سند 20ساله باید برش‌های میان‌مدتی داشته باشد که به‌عنوان برنامه‌های توسعه شهرداری به آن پرداخته شده و برش‌های کوتاه‌مدت هم لوایح برنامه و بودجه سالانه باشد.
این نهاد قرار است اتصالات میان‌دستگاهی را برقرار کند؟
دقیقا. تهران و شهرهای بزرگ کشور مدیریت واحد شهری ندارد و این نهاد قرار است جای خالی چنین مدیریتی را با نقش‌آفرینی میان‌دستگاهی پر کند. در هر تصمیمی برای شهرهای بزرگ نیاز به پای‌ کارآمدن نهادهای دخیل هست که هر‌کدام‌ ساز خود را می‌زنند و برای اجرا باید با هم هماهنگ شوند.
در بحث بازنگری طرح جامع، سهم ایده‌های شهروندان چه اندازه است؟
ما رویدادی را به‌عنوان «تهران آینده» پیش‌بینی کردیم که از دیدگاه شهروندان آینده تهران را تصویر کنیم و با تکیه بر نیاز شهروندان، چشم‌انداز این شهر را پی‌ریزی کنیم. مشارکت مردم می‌تواند زمینه‌ساز مسیری موفق باشد. این رویداد 7آذر طی مراسمی در تهران آغاز شد و ادامه دارد. البته ‌جز مردم، از حرفه‌مندان، متخصصان و مسئولان نیز نظرخواهی کرده‌ایم و می‌کنیم تا همه سطوح تفکری را داشته باشیم.
پس از این رویداد و اخذ نظرات مختلف، روال کار برای رسیدن به بازنگری طرح جامع چگونه خواهد بود؟
پس از دریافت نظرات، فاز دوم بررسی و آسیب‌شناسی طرح موجود است و پس از آن برنامه‌ریزی برای رسیدن به طرح جامع مطلوب. شیوه‌نامه‌هایی که وزارت راه درباره تدوین طرح جامع گذاشته هم لحاظ می‌شود ‌تا پس از اخذ همه دغدغه‌ها سراغ طرحی برویم که بخشی از آینده تهران را بسازد.
شما درحالی به سمت بازنگری طرح جامع می‌روید که باید بدانید طرح حاضر چه‌اندازه موفق بوده و تا چه اندازه اجرا شده است؟
طرح‌های متعددی زیر‌مجموعه طرح جامع شکل گرفته که بررسی آنها تصویر دقیق‌تری از اجرا به ما می‌دهد. این طرح جامع تقریبا اجرای کاملی داشته اما در پیوست چهارم طرح که به طرح‌های موضعی و موضوعی می‌پردازد، طبق بررسی‌ها 35درصد پیشرفت داشته است. البته طرح‌هایی ازجمله طرح جامع حمل‌ونقل، طرح جامع پسماند، طرح تفصیلی و طرح‌های متعدد دیگر همه از دل طرح جامع بیرون آمده‌اند.
چه اندازه به طرحی که حاصل بازنگری خواهد بود، برای اجرا خوش‌بین هستید؟
مبنای کار ما در هر سطحی از تهران همین طرح جامع بوده است و خواهد بود. باید آن را به‌عنوان یک میثاق‌نامه جمعی بپذیریم و به‌کار ببندیم و اگر اصلاحی نیاز دارد، انجام دهیم تا با یک وفاق جمعی به شرایط بهتر برسیم.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید