آیا بازگشت چهرهها میتواند برگ برندهای برای تلویزیون باشد؟
چهرههای مشکلگشا
فهیمه پناهآذر-روزنامهنگار
اینکه چرا چهرهها به تلویزیون نمیآیند، بهنظر یکی از دغدغههای اصلی مدیران سازمان در کنار تامین بودجه و مدیریت انبوه سریالهای در حال ساخت است؛ سریالهایی که در پخش موفق نیستند و حالا بازگشت چهرهها برگبرنده مدیران سازمان شده است. در دوره ریاست عبدالعلی علیعسگری در رسانه ملی، مهمترین نقد این بود که همه سلبریتیها نمیتوانند اجرای برنامه یا مسابقات تلویزیونی را برعهده بگیرند؛ چراکه اجرا تخصص خودش را دارد و بازیگری با مجریگری فرق میکند. میتوان گفت دوران ریاست علیعسگری بیشترین مسابقات تلویزیونی کوچک و بزرگ تولید و با حضور چهرههای شناختهشده، در آنتن شبکههای مختلف پخش شدند. با رفتن علیعسگری و آمدن پیمان جبلی ورق برگشت. حالا تلویزیون در 2سالی که از ریاست جبلی میگذرد از حضور چهرههای شناختهشده خالی شده و رقیبش، شبکه نمایش خانگی در تولید و پخش رئالیتیشوها و سریالها توانسته از تلویزیون پیشی بگیرد. نبود چهرههای شناختهشده در برنامههای سازمان حالا محل نقد شده است.
روزگاری اجرای محمدرضا گلزار در یک مسابقه تلویزیونی بزرگ که از قضا هزینه تولید زیادی به دوش سازمان انداخته بود، منتقدان زیادی داشت. حالا آمدن این چهره خبرساز شده است؛ بازیگری که در این سالها خیلی کمکار بوده و بهنظر میرسد اکنون قرار است با «پانتولیگ» به شبکه3 برگردد. بهنظر میرسد مدیران سازمان بر این باورند که شاید با حضور این افراد، جلوی آمار افت تماشاگر گرفته شود و شاید مردم با تلویزیون آشتی کنند؛ این در حالی است که نهتنها تولید انبوه سریالها، بلکه رئالیتیشوها و مسابقهها شاید در درازمدت افزایش بیننده را بهدنبال داشته باشد.
این روزها تنها نام گلزار در میان نیست؛ مهران مدیری، فرزاد حسنی، سروش صحت، رامبد جوان و... از دیگر اسامیای هستند که در هر بازدید و نشستی که جبلی دارد، از سؤالهای اصلی از رئیس سازمان میشوند و او بارها تأکید کرده که «در سازمان صداوسیما به روی همه هنرمندان باز است.»
این در حالی است که جبلی با حضورش در سازمان و حتی گفتوگویی که با همشهری داشت از کوچکسازی صحبت کرد و اینکه سعی دارد به شکل مستقیم به تمام بخشهای سازمان رسیدگی کند. نتیجه این کار، تعطیل شدن گروههای فیلم و سریال هر شبکه و در ادامه سیمافیلم و ایجاد شبکه سیمرغ برای تولید سریال، تلهتئاتر و... و همچنین رفتن برخی از مجریان تلویزیون بود و در نهایت تعویق تولید برخی از سریالهایی که در گذشته کلید خورده بود. هر چند در دوره علیعسگری مشکلات بهگونهای دیگر بود و حالا مشکلات در دوران جبلی شکل دیگری بهخود گرفته است. کمرنگ شدن حضور بازیگران شناختهشده که خاستگاه شأن دههها در تلویزیون بوده، یکی از مشکلات اصلی مدیران سازمان شده؛ تا جایی که مدیر شبکه 4گفته: نبود برخی از چهرهها بهخاطر آن است که خودشان جرأت نمیکنند به تلویزیون بازگردند! بانگاهی به کارنامه 2ساله جبلی میتوان گفت که بهنظر میرسد مشاوران رئیس سازمان نتوانستند آنچه مدنظر خود ریاست سازمان است را برآورده سازند. حالا بیشترین انرژی صرف بازگشت برخی از چهرهها میشود. شنیدهها حاکی از آن است که حضور فرزاد حسنی در تلویزیون قطعیتر از مهران مدیری است. حالا گفته میشود مدیری قرار است با یکسریال به سیما برگردد؛ هنرمندی که تا همین هفتههای گذشته از شکایت حقوقی تلویزیون از او صحبت میشد.
البته شاید روزی روزگاری باز هم مدیری به سازمان بازگردد، اما باید دید مشکلات دیگر رسانه چگونه حل خواهد شد؟ از سوی دیگر خیلیها منتظر هستند تا «اسکار» مدیری را از شبکه نمایش خانگی تماشا کنند.