• دو شنبه 17 اردیبهشت 1403
  • الإثْنَيْن 27 شوال 1445
  • 2024 May 06
دو شنبه 20 آذر 1402
کد مطلب : 212000
+
-

متاورس در کما

پدیده‌ای که قرار بود فضای مجازی را متحول کند، با افولی عجیب روبه‌رو شده است

گزارش
متاورس در کما

عمادالدین قاسمی‌پناه- روزنامه‌نگار

حدود 2سال پیش مفهوم متاورس به‌عنوان ترکیبی از واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و بلاکچین با سرعت و هیجان عجیبی بین کاربران فضای مجازی مطرح شد. حتی مارک زاکربرگ به‌عنوان مالک فیسبوک تا جایی پیش رفت که هم لوگو و هم نام شرکت خود را به «متا» تغییر داد. 2پلتفرم اصلی هم برای این فضا با نام‌های سندباکس و دیسنترالند توسعه یافت تا کاربران و البته شرکت‌های بزرگ جای پای خود را در آن محکم کنند. شرکت‌های بزرگ شروع کردند به خرید زمین‌های چند ده میلیون دلاری و معرفی و عرضه محصولات خود. اما حالا انگار تب متاورس همزمان با خواب زمستانی رمزارزها فروکش کرده و کمتر کسی درباره آن اظهارنظر می‌کند. هیجان متاورس در ایران هم مشاهده شده است.

آمادگی برای مواجهه
مهدی عبدالحمید، مدیر دفتر مطالعات بنیادین حکمرانی مرکز پژوهش‌های مجلس در آن زمان به همشهری گفت: «متاورس می‌تواند یکی از مسائل آینده حکمرانی ما باشد که اگر از الان وارد دستور کار مجلس شود، ما آمادگی روبه‌رو شدن با آن را خواهیم داشت، چراکه قانون آن را به شکلی پیش دستانه تدوین کرده‌ایم.» اینکه عبدالحمید درباره قانونگذاری پیش‌دستانه در حوزه متاورس سخن می‌گوید، نشانه‌ای از دغدغه‌ها و تلاش‌هایی است که لازم بود، انجام شود. بنابراین اگر اکنون با خواب زمستانی متاورس روبه‌رو هستیم به این معنی نیست که چالش‌های آن را فراموش کنیم.

ترند شدن
یک کارشناس رمزارز و فناوری اطلاعات در گفت‌وگو با همشهری معتقد است که متاورس از بین نمی‌رود، هرچند که اکنون درحالت استندبای قرار دارد. رضا میرزاجان می‌گوید: «در زمانی که تقاضا برای ارزهای دیجیتال زیاد شد و قیمت‌ها بالاتر رفت، زیرشاخه‌هایی چون متاورس و ان‌اف‌تی هم رونق گرفتند. این در حالی است که کمپانی‌های معروف در بعضی از پلتفرم‌ها اقدام به خرید زمین‌های متاورسی کردند، ساختمان و گالری ساختند و محصولات خود را رونمایی و عرضه کردند.» میرزاجان هدف خرید زمین و ساخت ان‌اف‌تی‌های اختصاصی را توسعه کسب‌وکار در متاورس به‌عنوان یک دنیای موازی عنوان می‌کند.

افول متاورس
کارشناس رمزارز و آی‌تی در ادامه به استقبال نشدن از متاورس و رها کردن آن از سوی کاربران اشاره می‌کند و می‌گوید: «شاید مهم‌ترین علت این اتفاق سقوط وحشتناک و تاریخی بازار کریپتوکارنسی باشد.» به‌گفته میرزا جان «سقوط رمزارزها باعث سقوط قیمت زمین‌های متاورس و در ادامه کم حجم شدن معاملات، هم در متاورس و هم در ان‌اف‌تی شد.» او می‌گوید «مجموعه این اتفاقات متاورس را در حالت استندبای قرار داد» اما معتقد است که «متاورس از بین نمی‌رود و در آینده بیشتر رشد خواهد کرد. به‌عبارت دیگر، به همان میزان که فناوری رشد پیدا می‌کند زمین‌ها، آواتارها و امکانات آن هم به روز می‌شود.»

کلاهبرداری‌های متاورسی
این کارشناس همچنین به اتفاقاتی چون کلاهبرداری‌هایی که در این فضا اتفاق افتاد، اشاره می‌کند که باعث رویگردانی کاربران و شرکت‌ها از متاورس شد. میرزاجان کاربرهای ایرانی را هم مستثنا از این موضوع نمی‌داند و می‌گوید: «خسارت‌هایی در این بین به آنها وارد شد.»
او درباره آینده متاورس معتقد است که «باید منتظر ماند تا ببینیم ارزهای دیجیتال چه زمانی صعود می‌کند. همچنین باید دید کمپانی‌هایی مانند سندباکس و دیسنترالند تا چه حد می‌توانند به نقشه راهی که اعلام کرده‌اند، عمل کنند.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید