بازگشت شاخص بورس به مرز 2میلیون واحد
شاخص بورس تهران دیروز برای دومین بار در سالجاری به محدوده 2میلیون واحد بازگشت
بهزاد رنجبر- روزنامهنگار
روند نزولی بورس تهران در مبادلات دیروز هم ادامه یافت و شاخص کل بورس با یک درصد افت بار دیگر به محدوده 2میلیون واحد بازگشت. از 18شهریور تاکنون 650هزار میلیارد تومان از ارزش بازار سهام کاسته شده است. به گزارش همشهری، پس از یک دوره نزول سنگین از 17اردیبهشت تا ابتدای شهریورماه، شاخص کل بورس تهران از ابتدای شهریورماه وارد یک روند صعودی شد و تا اواسط همین ماه 12درصد رشد کرد، اما این رشد نیز مانند رشد چندماه قبل چندان دوام نداشت و از 18شهریورماه بار دیگر شاخص کل بورس تهران وارد یک روند نزولی شد. آمارها نشان میدهد سرعت این نزول در حال افزایش است. پیشتر این امید وجود داشت که با عبور شاخص بورس از محدوده 2میلیون واحد برای دومینبار در سالجاری، روند نزولی متوقف و بازار سهام بار دیگر با رشد مواجه شود اما نزول روز گذشته معادلات را به هم ریخت و شرایط بازار را پیچیدهتر کرد.
بازگشت به 2میلیون واحد
در دادو ستدهای روز گذشته شاخص کل بورس تهران با یک افت قابل توجه، 18هزارو250واحد کاهش یافت و بار دیگر به محدوده 2میلیون واحد بازگشت. با نزول روز گذشته شاخص بورس تهران بیش از 87هزار میلیارد تومان از ارزش بازار سهام کاسته شد و ارزش کل بازار سهام به 8829هزار میلیارد تومان رسید. از زمان آغاز دور تازه نزول بورس در 18شهریور 650هزار میلیارد تومان از ارزش سهام شرکتهای حاضر در بورس و فرابورس کاسته شده است. از نظر دلاری نیز ارزش کل بازار سهام در این مدت 17.5میلیارد دلار افت کرده است. اواسط شهریورماه که دور تازهای از رشد در بورس آغاز شده بود ارزش کل بازارسهام به 190میلیارد تومان رسیده بود اما در پایان مبادلات روز گذشته این میزان به 173.5میلیارد دلار رسید. نکته مهمتر اما کاهش شدید ارزش معاملات است.
کاهش ارزش معاملات
دادههای آماری نشان میدهد تحتتأثیر نزولهای پی در پی شاخص بورس ارزش کل معاملات بورس بهشدت افت کرده و به محدوده 3هزار میلیارد تومان در روز رسیده است. ارزش معاملات بورس نسبت به روزهای اوج به نصف رسیده است. دوشنبه هفته قبل حتی ارزش معاملات به 2هزارو248میلیارد تومان رسید که پایینترین میزان معاملات در 5/1سال گذشته محسوب میشود. در این مدت همچنین 7هزارو500میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده که نشان میدهد شدت خروج پول از بازار سهام بیشتر شده است.
همه این ارقام بهمعنای آن است که تمایل به خرید سهام در بورس کاهش یافته است. اما علت چیست؟
دلایل نزول
شاخص بورس از ابتدای سالجاری تاکنون 2بار از محدوده 2میلیون واحد عبورکرده اما نتوانسته است موقعیت خود را در بالای این محدوده تثبیت کند. دادههای آماری از میزان خروج پول و کاهش ارزش معاملات نشان میدهد احتمالا این بار نیز شاخص بورس قادر نیست موقعیت خود را در بالای این محدوده تثبیت کند چرا که تردید و سردرگمی زیادی بین سهامداران دیده میشود. میزان تردید در بورس به قدری زیاد است که حتی رشد قیمت دلار در هفته گذشته نیز نتوانست منجر به رشد شاخصهای بورس شود. بهطور طبیعی رشد قیمت دلار اثر پر قدرتی بر شاخصهای بورس دارد. بهزعم کارشناسان وقوع تنشهای سیاسی در منطقه، اعمال سیاستهای انقباضی در بخش پولی و افزایش نرخ بهره اوراق بدهی ازجمله عوامل نزول بورس هستند که به افزایش ریسکهای بازار و کاهش اعتماد سرمایهگذاران منجر شده است.
محسن علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورای بورس روز گذشته در اینباره گفت: ریزش شاخص و قیمت سهام، ناشی از اتفاقات حوزه بینالملل، مخصوصا وقوع جنگ در نوار غزه بود اما باید به این نکته توجه کرد که این موضوع فقط بخشی از علل این وضعیت است.
او ادامه داد: دلیل عمده این وضعیت ساختار مدیریتی است، بهنحوی که اعتماد فعالان بازار سرمایه و سهامداران به پایینترین حد خود رسیده است. حسن کاظمزاده، کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل نزول بورس گفت: ادامه جنگ غزه کماکان ذهن سرمایهگذاران را درگیر کرده است اگر چه اثر کوتاهمدت این جنگ در بورس و دیگر بازارها خصوصا دلار و طلا فروکش کرده است، اما ادامه جنگ میتواند تردید سرمایهگذاران را بیشتر کند. بهگفته اوجنگ غزه با خشونت بالایی در حال تداوم است و همه توجهها به سمت این جنگ است به همین دلیل فعلا باید جانب احتیاط را رعایت کرد.او ادامه داد: رکود سنگینی که بازارها را فراگرفته نیز این ایستایی را تشدید کرده است.
پیشبینی آینده
کارشناسان بر این باورند که قیمت سهام اغلب شرکتها از نظر تکنیکی به نقطه جذابی رسیده است اما با توجه به افزایش وزن عوامل سیاسی و اقتصادی این احتمال وجود دارد که بازار حتی با نزولهای بیشتری مواجه شود. به زعم تحلیلگران تا ابهامها در بازار بر طرف نشود خیلی نمیتوان از رشد بورس درکوتاهمدت سخن گفت. کاظمزاده در پاسخ به اینکه بازار سهام در روزهای آینده به چه سمتی حرکت خواهد کرد؟ گفت: ارزش دلاری بازار سهام در محدوده 160میلیارد دلار است و معمولا این سطح از ارزش دلاری جایی است که به سختی امکان افت بیشتر به بورس میدهد ضمن اینکه قیمتهای فعلی نیز بهدلیل نزول جذاب شده و به کف رسیده است اما رکود حاکم بر بازا موجب شده کف نهایی برای سهام شرکتها
ایجاد نشود.
این کارشناس بازارسرمایه افزود: تنش در شرایط رکودی نیز میتواند به کاهش بیشتر قیمتها، البته بهصورت موقت، منجر شود. در چنین شرایطی سرمایهگذاری با دید بلندمدت میتواند بازده خوبی به سهامداران بدهد اما با دید کوتاهمدت ممکن است سهامداران را با با زیانهای بیشتری مواجه کند.
او اضافه کرد: مشکل فعلی بازار این است که با وجود حمایت از نمادهای بزرگ و جلوگیری از افت شدید شاخص، نمادهای کوچکتر افت شدیدی کردهاند و این افت متوقف نشده است.