راهاندازی پل شناور «عنافچه»
پل شناور عنافچه توسط ارتش نصب و راهاندازی شده است و مسئولان وعده دادهاند تا تابستان سال آینده پل ثابت این دهستان بهرهبرداری شود
گروه ایرانشهر
«عنافچه» دهستانی است جزیرهای میان کارون که 13هزار نفر جمعیت آن برای تردد به شهر ملاثانی از توابع شهرستان باوی باید به ناچار از عرض رودخانه عبور کنند. تنها راه ارتباطی این جمعیت، رودخانه است و پل شناوری که سالها روی این رودخانه برای تردد مردم دهستان نصب شده بود به دلایل مختلف ازجمله بالا آمدن آب یا شاخ و برگی که در رودخانه شناور است و آسیب و شکستن پل جمعآوری شد و مردم برای تردد به شهر ملاثانی از قایق استفاده میکردند. این مردم سالهاست در انتظار پل برای تردد به شهر ملاثانی بهمنظور انجام امور روزمره زندگی خود هستند؛ در شرایطی که نبود امکانات، مدرسه و مرکز درمانی در این دهستان موجب شده مردم این منطقه ملزم به تردد به شهر ملاثانی شوند. حالا خبر میرسد پل شناور عنافچه مجددا از سوی ارتش راهاندازی شده است، با این حال وعده ساخت پل ثابت برای این دهستان از سال 1398تاکنون هنوز محقق نشده است.
مشکل «عنافچه» چیست؟
«عنافچه» دهستانی است که مانند یک جزیره در میان رود کارون قرار گرفته؛ جایی در شهرستان باوی، شمال اهواز که از 2بخش «مرکزی» و «ویس» با مرکزیت شهر ملاثانی تشکیل شده است. دهستان عنافچه در این شهرستان بیش از 40روستا دارد که اهالی آن برای تردد به شهر ملاثانی از سال ۱۳۹۳ تاکنون از تنها پل موجود یعنی پل شناور پیامپی گروه ۴۲۲ مهندسی رزمی اهواز استفاده میکردند؛ پلی که با هر بارندگی و بالاآمدن آب رودخانه کارون زیر آب میرفت و راه ارتباطی اهالی قطع میشد و مدتی هم هست که بهدلیل فرسودگی جمعآوری شده است. در این مدت، ۲ قایق در عرض رودخانه کار جابهجایی مردم این منطقه را انجام میدادند که با پیگیری فرماندار و فرمانده سپاه شهرستان باوی ۲ فروند قایق موتوری نیروی دریایی سپاه هم برای تردد دانشآموزان به آنها اضافه شدند. آنطور که مسئولان محلی گفته بودند، دوشنبه ۱۰مهر امسال جلسهای با حضور معاون عمرانی استاندار، مدیربرنامه و بودجه، مدیرکل مدیریت بحران، مدیرکل راه و شهرسازی و فرماندار باوی تشکیل و در این جلسه قرار شد مبلغی بهحساب گروه ۴۲۲ ارتش واریز شود و بلافاصله پس از واریز مبلغ در کمتر از ۷۲ساعت ارتش به نصب پل شناور جدید روی رودخانه کارون اقدام کند.
راهاندازی مجدد پل شناور
روز شنبه (22مهر) خبر رسید که عملیات نصب این پل شناور به اتمام رسیده است. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان از نصب پل شناور ارتش روی رودخانه کارون برای تردد اهالی عنافچه خبر داد و گفت: با توجه به پیگیریهای استانداری خوزستان برای حل مشکل تردد اهالی عنافچه و هماهنگیهای انجامشده و دستور فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای کمک به مردم عنافچه و تسهیل در تردد اهالی، فرایند نصب مجدد پل شناور این منطقه توسط گروه ۴۲۲ مهندسی آغاز شد. محمد خانچی افزود: عملیات احداث این پل با حضور علیاکبر حسینیمحراب، استاندار خوزستان و امیر سرتیپ دوم حمزه بیدادی، فرمانده قرارگاه منطقهای و ارشد آجا در جنوبغرب کشور به پایان رسید و با نصب پل شناور، ارتباط 2سوی رودخانه کارون برای تردد اهالی عنافچه دوباره برقرار شد. معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان با تشکر از صبر و شکیبایی مردم منطقه گفت: این پل ۱۶۴متر طول دارد که با تلاش گروه مهندسی ۴۲۲ ارتش نصب شد. فرمانده گروه ۴۲۲ مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش نیز در اینباره از نصب مجدد پل شناور برای اهالی دهستان عنافچه از توابع شهرستان باوی به دستور فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی خبر داد و گفت: این پل شناور ۱۶۴متر طول دارد و ۲۲صفحه برای پل شناور درنظر گرفته شده است.سرهنگ سیدحسین فرقانی با اشاره به وضعیت گرما و شرجی در منطقه عنافچه گفت: باتوجه به این شرایط، ارتش تمام تلاش خود را برای انجام یکروزه فرایند نصب پل بهکار بسته است.
پل ثابت به کجا رسید؟
آنطور که محلیها میگویند گرچه ارتش پل شناور جدیدی برای تردد اهالی این دهستان نصب کرده است، اما هر زمان بخواهد میتواند آن را جمعآوری کند و این پلهای شناور جای پل ثابت را نخواهند گرفت. یک پل ثابت برای این منطقه در حال احداث است که با تکمیل آن مشکل تردد اهالی عنافچه برای همیشه حل خواهد شد.
عملیات ساخت این پل ثابت از جنس بتنی - فولادی در سال ۱۳۹۸ روی رودخانه کارون و بهمنظور تسهیل در آمد و شد اهالی در دستور کار قرار گرفت که بهدلیل تخصیص نیافتن اعتبار موردنیاز ساخت آن بسیار کند پیش میرفت.
این پل ثابت قرار است به طول ۴۲۶متر و عرض ۱۲متر ساخته شود که بهگفته معاون عمرانی استاندار خوزستان، هزینهای که برای ساخت آن برآورد شده 2560میلیارد ریال است که در سفر اول رئیسجمهوری به خوزستان یکهزار میلیارد ریال از محل مسئولیتهای اجتماعی نفت به ساخت این پل اختصاص داده شد. شهردار ملاثانی هم در اینباره میگوید: معاونت عمرانی استانداری و سازمان برنامه و بودجه استان اعتبار لازم برای این پروژه را تأمین کردهاند.
در حال حاضر ۲۵۰میلیارد تومان تأمین اعتبار صورت گرفته که تاکنون پیمانکار ۱۳۰میلیارد تومان آن را جذب کرده است. مابقی پول نیز آماده است که به محض ارائه صورت وضعیت توسط پیمانکار هزینهها پرداخت میشود.
محمد حمیدی با بیان اینکه طبق آخرین بازدید صورت گرفته، روند کار رضایتبخش است، میافزاید: با پیمانکار پروژهگفت و گویی داشتهایم که طبق زمانبندی اعلام شده قرار است تا اردیبهشت سال آینده پل به بهرهبرداری برسد. این پروژه که در سالهای گذشته با مشکلات زیادی مواجه بود، حدود ۶۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد. سیدمحسن البرزی، فرماندار شهرستان باوی نیز تأکید میکند که پل شناور فقط برای چندماه و تا آماده شدن پل ثابت موردنیاز است.
مکث
اگر پل ثابت ساخته شود
عضو شورای بخش مرکزی شهرستان باوی با بیان اینکه مشکل اهالی دهستان عنافچه، مشکلی قدیمی است به همشهری گفت: ما از گذشتههای دور برای تردد از قایق استفاده میکردیم که ایمن نبود و بهویژه برای دانشآموزان مشکلاتی به همراه داشت.
از سال 1390 و بعد از آنکه باوی به شهرستان تبدیل شد و دهستان عنافچه هم که زیرمجموعه شهرستان اهواز بود، زیرمجموعه شهرستان باوی قرار گرفت، ارتش یک پل شناور برای این منطقه نصب کرد که ما تا فروردین امسال از این پل برای تردد استفاده میکردیم. علی دلفی توضیح داد که با بالاآمدن آب رودخانه و وقوع سیل، این پل شناور نصب شده غرق شد و ارتش نتوانست آن را بالا بیاورد و در نتیجه دوباره قایقها پای کار آمدند و اهالی به ناچار از آنها استفاده میکردند. بهگفته او، اگر بازتاب رسانهای مشکلات اهالی دهستان عنافچه نبود، مشکل حل نمیشد؛ درحالیکه حالا علاوه بر نصب پل شناور جدید، روند ساخت پل ثابت هم تسریع شده است. آنطور که دلفی توضیح داد تکمیل پل ثابت مشکل تردد اهالی عنافچه را برای همیشه حل میکند و حتی برای تردد اهالی روستاهای شعیبیه که در همسایگی عنافچه هستند به شوشتر و همچنین تردد شرکتهای نیشکر امام خمینی (ره) و بسیاری از اهالی اطراف عنافچه چارهساز است؛ در نهایت حدود 30هزار نفر از این پل بهرهمند خواهند شد. عضو شورای بخش مرکزی شهرستان باوی تأکید کرد که پل دهستان عنافچه قبلا یک پروژه ملی نبود و با پیگیریها حالا به یک پروژه ملی تبدیل شده است و طبق وعدهها باید اردیبهشت 1403 بهرهبرداری شود. پیش از این هم، عبدالحسین الهایی، یکی از دهیاران این دهستان گفته بود که در این دهستان فقط 7دبستان وجود دارد و بهدلیل نداشتن دوره متوسطه، مرکز درمانی و بازار، مردم برای انجام امور زندگی خود باید به شهر ملاثانی تردد کنند.
اهالی دهستان عنافچه از گذشتههای دور برای تردد از قایق استفاده میکردند از سال 1390و بعد از آنکه باوی به شهرستان تبدیل شد و دهستان عنافچه هم زیرمجموعه آن قرار گرفت، ارتش یک پل شناور برای این منطقه نصب کرد که آن هم فروردین امسال یر آب رفت
پل ثابت عنافچه قرار است به طول ۴۲۶متر و عرض ۱۲متر ساخته شود. هزینهای که برای ساخت آن برآورد شده 2560میلیارد ریال است که در سفر اول رئیسجمهوری به خوزستان یکهزار میلیارد ریال از محل مسئولیتهای اجتماعی نفت به ساخت این پل اختصاص داده شد