آگاهی از قانونکار باعث میشود که در مواجهه با برخی مسائل شایع بین کارگر و کارفرما مثل اخراج و تعدیل و... از راه و مسیر درست به حق و حقوقمان برسیم. سعید محمدی، وکیل پایه یک دادگستری در اینباره میگوید: «در قانون کار مواردی از قبیل بیماری کارگر، خدمت نظام وظیفه، اخذ مرخصی تحصیلی، بازداشت کارگر و بروز حوادث غیرقابل پیشبینی در کارگاه مثل سیل، زلزله و غیره ازجمله مواردی هستند که موجب تعلیق قرارداد کار میشوند.»
محمدی اضافه میکند: «بعد از رفع حالت تعلیق به موجب ماده٢٠ قانون کار چنانچه کارفرما پس از رفع حالت تعلیق از پذیرفتن کارگر خودداری کند، این عمل در حکم اخراج غیرقانونی، محسوب میشود. درصورتی که کارفرما نتواند ثابت کند که نپذیرفتن کارگر مستند به دلایل موجه بوده است، به تشخیص هیأت مزبور مکلف به بازگرداندن کارگر بهکار و پرداخت حقوق یا مزد وی از تاریخ مراجعه به کارگاه است و اگر بتواند آن را اثبات کند باید به ازای هر سال سابقه کار، ۴۵روز آخرین مزد را به وی پرداخت کند. بنابراین در ماده مذکور روشن است که بعد از رفع حالت تعلیق کارفرما باید کارگر را بهکار بازگرداند و اگر از بازگشت او جلوگیری کند، عمل او مصداق اخراج غیرقانونی است و کارگر در این موارد میتواند ظرف مدت ٣٠روز به هیأت تشخیص مراجعه و شکایت خود را ثبت کند تا هیأت تشخیص در این موارد کارفرما را دعوت و توضیحاتی درباره علت عدمپذیرش بازگشت کارگر بهکار ارائه کند.»
اما محمدی درباره شرایط اخراج از کار و بازگشت بهکار نیز به موارد قانونی اشاره میکند: «در برخی موارد ممکن است کارفرما به دلایل مختلفی از جمله خوب کار نکردن کارگر، اختلاف و درگیری با کارگر یا تعدیل نیرو و کاهش هزینههای کارگاه اقدام به اخراج کارگر از کارگاه کند؛ اما فراموش نکنید که اخراج کارگر براساس قوانین کار میتواند قانونی یا غیرقانونی باشد. اما اخراج قانونی چیست؟ بهموجب ماده٢٧ قانون کار «هرگاه کارگر در انجام وظایف محوله قصور ورزد و یا آییننامههای انضباطی کارگاه را پس از تذکرات کتبی، نقض کند کارفرما حق دارد درصورت اعلام نظر مثبت شورای اسلامی کار علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هرسال سابقه کار معادل یکماه آخرین حقوق کارگر را بهعنوان «حق سنوات» به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ کند.»
وکیل پایه یک دادگستری ادامه میدهد: «هرگاه شرایط قانونی اخراج کارگر به موجب ماده٢٧ قانون کار وجود نداشته باشد و کارفرما بدون دلیل قانونی و عذرموجه، کارگری را اخراج کند یا مواردی که حالت تعلیق قرارداد کار رفع شده باشد اما کارفرما بدون عذرموجه از بازگشت کارگر بهکار امتناع ورزد، کارگر میتواند با مراجعه به هیأت حل اختلاف کارگر و کارفرما شکایت کند و تقاضای بازگشت بهکار داشته باشد.»
چهار شنبه 12 مهر 1402
کد مطلب :
204609
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/r0pDE
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved