
دوچرخه برقی بدون باتری

استفاده از باتریهای لیتیوم-یونی و مسائل زیستمحیطی آنها همیشه یک دغدغه در تولید وسایل الکترونیکی بوده است. حالا اما برای نخستینبار در جهان دوچرخهای برقی ساخته شده که به جای استفاده از باتری از ابرخازن برای ذخیره انرژی استفاده میکند. استفاده از دوچرخههای برقی بهویژه در شهرهایی که مثل تهران معابر دارای شیب هستند در حال رشد است. فعالان محیطزیست اما نگران هستند گسترش استفاده از باتریهای لیتیوم-یونی تبدیل به معضل جدیدی در جهان شود.
به گزارش یورونیوز، آدرین للیهور، کارآفرین فرانسوی، راهحلی پایدار برای حل این مشکل طراحی کرده است. این مخترع، دوچرخهای برقی به نام «پی-پاپ» (Pi-Pop) طراحی و ثبت کرده که نه از باتریهای لیتیومی بلکه از ابرخازنها استفاده میکند. به بیان ساده، یک ابرخازن با ذخیره انرژی به روش الکترواستاتیکی یا از طریق شارژ آهسته، کار میکند. این شیوه در مقابل طرز کار باتری لیتیومی است که انرژی را از طریق یک واکنش شیمیایی ذخیره میکند. یک ابرخازن میتواند درصورت نیاز، انرژی را خیلی سریع ذخیره و آزاد کند. در مورد دوچرخه، این بهمعنای ذخیره انرژی در زمانی است که فرد پدال میزند یا ترمز میکند و از آن برای کمک به کارهای دشوارتر مثل آغاز حرکت یا حرکت در سربالایی استفاده میکند.
ابداعکننده این دوچرخه ۲۰کیلوگرمی تخمین میزند، ابداعش برای حدود ۸۰درصد از شهرهای اروپایی مناسب باشد. ابرخازن بهخودیخود یک نوآوری جدید نیست. نخستین مدلهای آنها در پایان دهه70 میلادی ساخته شدند و امروزه در سیستمهای فتوولتائیک(مانند پنلهای خورشیدی)، دوربینهای دیجیتال و برخی خودروهای هیبریدی یا برقی برای بهبود عملکرد بهکار میروند. سازندگان دوچرخه جدید میگویند هیچ ماده معدنی کمیابی در تولید انرژی برای این دوچرخه استفاده نمیشود، زیرا ابرخازنها از کربن، پلیمر رسانا، فویلهای آلومینیومی و خمیر کاغذ ساخته شدهاند؛ موادی که از قبل فرایندهای بازیافت برای آنها وجود دارد. یک مزیت دیگر این دوچرخهها، در مقایسه با دوچرخههای الکتریکی معمولی، معطل نشدن برای شارژ است. علاوه بر آن طول عمر ابرخازن بین ۱۰تا۱۵سال است که در مقایسه با عمر ۵یا۶ساله باتــریهــای لیتیومی بسیار بهتر است.