• یکشنبه 30 اردیبهشت 1403
  • الأحَد 11 ذی القعده 1445
  • 2024 May 19
یکشنبه 12 شهریور 1402
کد مطلب : 202010
+
-

استادتمام بدقولی

سرگردان شدن افغان‌های همکار آمریکا، فهرست بدعهدی‌های این کشور را طولانی‌تر کرده است

گزارش
استادتمام بدقولی

رضا عمویی-روزنامه‌نگار

2 سال از خروج ناگهانی و خسارت ‌بار آمریکا از افغانستان می‌گذرد، اما پس از 2 سال همچنان، صدها هزار شهروند افغان که در زمان اشغال افغانستان به آمریکایی‌ها خدمت کرده بودند، معطل تعیین تکلیف وضعیت اسکان‌‍ خود در آمریکا هستند. خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز به نقل از وزارت امور خارجه آمریکا در گزارشی با تأیید بلاتکلیفی شهروندان همکار آمریکا در افغانستان گفته است که وضعیت ۸۴۰هزار همکار افغان مشخص نیست. فقط افغان‌ها نیستند که گرفتار وعده باغ بهشت آمریکا شدند، بلکه آمریکا برنامه مشابهی را نیز برای اعطای روادید مهاجرتی ویژه به عراقی‌های هم‌پیمان با خود اجرا کرد. با این حال هر دو برنامه به‌دلیل کند بودن و قرار دادن متقاضیان روادید در وضعیتی برزخی مورد انتقاد قرار گرفتند و هنوز رهبران کاخ سفید نتوانسته‌اند به وعده‌های رنگین خود به همکاران‌شان در افغانستان و عراق جامعه عمل بپوشانند. در عین حال آمریکا ید طولایی در بدعهدی و خیانت به متحدانش دارد. در ادامه برخی از بدعهدی‌های آمریکا به متحدانش را مورد اشاره قرار داده‌ایم.

آینه عبرت افغانستان
ماجرای افغانستان و سقوط یکی پس از دیگری شهرها و ولسؤالی‌ها همراه با فروپاشی ارتش و در نهایت اشغال کابل به‌دست طالبان و فرار اشرف‌غنی، در ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ روشن‌ترین و درس‌آموزترین مصداق خیانت آمریکا به متحدانش در دوره اخیر است. ارتش 300هزار نفری افغانستان که 2 دهه توسط برنامه آیساف(نیروهای بین‌المللی کمک به امنیت در افغانستان) آموزش داده شدند، در برابر نیروی 80 هزار نفری طالبان هیچ مقاومتی نشان ندادند و با یک حمله سریع کابل سقوط کرد. غنی ماه‌ها پس از سقوط کابل در نخستین گفت‌و‌گوی رسانه‌ای خود با «نیک کارتر»، رئیس سابق ستاد ارتش انگلیس در رادیو 4 بی‌بی‌سی گفت که تنها اشتباه او به‌عنوان رئیس‌جمهور افغانستان، اعتماد به آمریکا بوده است.

مزد مزدوری مبارک
حسنی مبارک، وفادارترین متحد منطقه‌ای آمریکا به شمار می‌رفت. او از زمانی که در اکتبر 1981 به‌ عنوان چهارمین رئیس‌جمهور مصر به قدرت رسید تا زمان خلع از قدرت در فوریه2011 از هیچ اقدامی برای کسب رضایت کاخ سفید کوتاهی نکرد. مبارک، صلح سادات با رژیم صهیونیستی را به رسمیت شناخت و حمایت اجتماعی لازم را برای سیاست‌های آمریکا در دیگر مناطق خاور­میانه به‌خصوص در مورد عراق فراهم کرد. وقتی مصر با اعتراضات گسترده ضدحکومتی روبه‌رو شد، دولت اوباما خیلی راحت زیر پای حسنی مبارک را خالی کرد و او را تنها گذاشت. وقتی حسنی مبارک پشت میله‌های آهنین در دادگاه بود، «ایتان گیلبواع»، مشاور اسبق وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در یادداشتی نوشت: «وقتی نزدیک‌ترین دوست منطقه‌ای آمریکا همانند سگی بیمار در قفس انداخته شده، این پیام به همه رهبران جهان است که آمریکا دیگر قابل اعتماد نیست.»

کردها، زخم خورده اعتماد به واشنگتن
با وجود آنکه رهبران کاخ سفید مدعی حمایت از کردهای ساکن سوریه هستند، اما از سال 2016 که دخالت نظامی ترکیه در شمال سوریه با 3 عملیات علیه نیروهای کردی آغاز شد، آمریکا هیچ‌گاه از کردهای سوریه در برابر پیشروی نظامی ترکیه در شمال سوریه حمایت نکرد. حتی در اواخر سال 2019، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا اعلام کرد که نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند و کردها این تصمیم را خیانت آشکار دانستند. طی همه سال‌های گذشته نیز آمریکا هیچ‌گاه در برابر حملات پهپادی ترکیه به مناطق کردنشین سوریه واکنشی نشان نداده و برای توقف حملات موشکی ترکیه نیز علیه مناطق کردی کاری نکرده است.

رکب زدن آمریکا به فرانسه
در سال ۲۰۱۶ استرالیا با یک شرکت وابسته به نیروی دریایی فرانسه توافقی چند میلیارد دلاری برای ساختن ۱۲ فروند زیردریایی امضا کرده بود اما شهریور امسال به دنبال نشست سه جانبه رئیس‌جمهور آمریکا با نخست‌وزیران استرالیا و انگلیس اعلام شد که کانبرا با واشنگتن و لندن برای ساختن زیردریایی اتمی تحت عنوان پیمان «اوکاس» توافق کرده است.  «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه وقت فرانسه پیمان «اوکاس» را «خنجر زدن از پشت» از سوی آمریکا، انگلیس و استرالیا توصیف کرد و دولت فرانسه هم در اقدامی جنجالی، سفرای خود در کانبرا و واشنگتن را به پاریس فراخواند.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید