آگاهی از مسائل حقوقی به پیشگیری از وقوع بسیاری از جرائم و حوادث ناخوشایند کمک میکند. در این صفحه با کمک گروهی از بهترین وکلا و حقوقدانان دادگستری به سؤالات روز حقوقی شما پاسخ میدهیم.
معامله صوری برای فرار از پرداخت مهریه
یوکابد مشفقی-وکیل دادگستری
معامله صوری، معاملهای است که در آن به شکل واقعی معاملهای صورت نگرفته باشد؛ یعنی پولی رد و بدل نشده باشد و خریدار و فروشنده نیز نیت انجام معامله را نداشته باشند. معامله صوری برای فرار از مهریه، زمانی که اختلاف زن و شوهر جدی میشود و معمولا بعد از ابلاغیه دادگاه یا اداره ثبت، بیشتر صورت میگیرد.
در این زمان شوهر اقدام به انتقال اموال برای فرار از مهریه میکند. زیرا در زمان طرح و پذیرش درخواست توقیف و استعلام اموال و ابلاغ اجراییه به زوج، زمان زیادی صرف میشود. در این فاصله، عموما زوج اموال خود را به نام اشخاص دیگر که معمولا از اقوام نزدیک و درجه یک زوج هستند، مینماید. زوجه که مدعی است انتقال اموال توسط همسرش به نحو صوری، صورت گرفته میبایست دادخواست اثبات معامله صوری و ابطال آن را طی دادخواست در دادگاه حقوقی مطابق مقررات طرح کند.
درصورتی شکایت کیفری مطابق ماده۲۱ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی قابل طرح است که پس از صدور رأی قطعی مهریه از سوی دادگاه این انتقال و معامله صوری صورت گرفته باشد، بنابراین اگر بعد از اختلاف زوجین یا حتی بعد از اخطاریه دادگاه و یا اقدام مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت انتقال اموال حتی به نزدیکان صورت گرفته باشد جرم معامله به قصد فرار از دین محقق نخواهد شد و صرفا از طریق طرح دادخواست حقوقی رأی به ابطال معامله مزبور صادر خواهد شد.
نکته قابل توجه اینکه معامله به قصد فرار از دین اگر به نحو صوری باشد، قابل ابطال از سوی دادگاه است و اگر به نحو واقعی انتقال صورت گرفته باشد، باطل نبوده و نهایتا پس از قطعیت رأی مهریه درصورتی که شوهر دادخواست اعسار از پرداخت مهریه طرح کند، دادگاه اعسار ایشان را به لحاظ اینکه در قبال انتقال و فروش اموالش، وجهی دریافت کرده، به میزان مبلغ مال فروخته شده نخواهد پذیرفت.
مجازات معامله به قصد فرار از دین برای مرتکب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش - بیش از 6ماه تا 2سال و بیش از 2میلیون تومان تا 8میلیون تومان - یا جزای نقدی معادل نصف محکومبه یا هر دو مجازات خواهد بود. فردی که مال به او انتقال یافته، درصورت دانستن صوریبودن معامله، در حکم شریک جرم خواهد بود و اگر مال در مالکیت او باشد، عین مال بهعنوان جریمه از او گرفته میشود در غیر این صورت، قیمت یا مثل آن مال از اموال انتقال گیرنده بهعنوان جریمه گرفته خواهد شد.
صرافیهای رمز ارز و اقدامات غیرقانونی
زینب ریاضت-وکیل دادگستری
باتوجه به اینکه در ایران در سالهای اخیر، بهدلیل نابسامانیهای مستمر و فراگیر در بازار سرمایه، تعداد زیادی از شهروندان به سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها روی آوردهاند خلأهای قانونی در این زمینه میتواند آسیب بسیار ایجاد کند؛ چراکه خرید و فروش ارزهای دیجیتال در حال حاضر از بستر و پشتوانه حقوقی درستی برخوردار نیست و به رسمیتشناختن صرافیهای قانونی ارز دیجیتال از سوی بانک مرکزی بعد از رفع ایرادات قانونی تنها راهکار پیشنهادی جهت قانونیبودن فعالیتهای مذکور است.
وفق مقررات فعلی بانک مرکزی انتشار رمز ارز با پشتوانه ریال، طلا و فلزات گرانبها و انواع ارز در انحصار بانک مرکزی است و تشکیل و فعالیت اشخاص برای ایجاد و اداره شبکه پولی و پرداخت مبتنی بر فناوری زنجیره بلوک، از نظر بانک مرکزی، غیرمجاز است و لذا بانک مرکزی حق پیگرد قانونی اشخاصی که با نادیدهگرفتن مقررات، به ایجاد و اداره شبکه اقدام یا نسبت به آن تبلیغ میکنند را دارد. لازم به ذکر است با وجود نارسایی قانونی برخی از ضوابط و الزامات حوزه رمز ارزها و فعالیت برخی شرکتها و صرافیها دستورالعمل رمزارزهای مجاز توسط بانک مرکزی تدوین و ابلاغ شده است. به موجب مقررات بانک مرکزی و قانون پولی و بانکی کشور (مصوب سال۱۳۵۱ و اصلاحات بعدی آن) تولید و انتشار پول رایج و تعیین ابزارهای پرداخت در انحصار بانک مرکزی است و رعایت و اجرای مصوبه مورخ 9/10/1396 سیامین جلسه «شورایعالی مبارزه با پولشویی» درخصوص رمزارزها نیز ضروری است. وفق سند «الزامات و ضوابط حوزه رمزارزها» ابلاغی بانک مرکزی صرافیهای دارای مجوز از بانکمرکزی جمهوری اسلامی ایران، پس از احراز شرایطی که توسط بانکمرکزی اعلام میشود، مجاز به ارائه خدمات صرافی رمزارز هستند و بانک مرکزی امکان اعطای مجوزهای جدید صرافی رمزارزی را در زمان مقتضی بررسی کرده و نتایج آن را اعلام میکند. ضمنا مسئولیت صحت عملکرد پلتفرم صرافیها و تضمین ملاحظات امنیتی آن نیز برعهده مالکان صرافی خواهد بود و درصورت هرگونه نقض امنیتی پلتفرم، صرافی مذکور موظف به پرداخت خسارت به کاربران هستند. همچنین فهرست رمزارزهای قابل مبادله در صرافیهای رمزارزی، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین و در بازههای سه ماهه به صرافیهای رمزارزی ابلاغ میشود و صرافیهای رمزارزی باید قوانین مبارزه با پولشویی را نیز رعایت و همه اطلاعات مربوط به خریدوفروش، مشتریان و همچنین دلایل و منشأ معاملات را ثبت کنند و درصورت درخواست در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
صرفنظر از اینکه عموم صرافیهای رمز ارز در ایران بدون مجوز بانک مرکزی در حال فعالیت هستند در مواردی نیز در کنار فعالیتهای خود در حوزه تبادل رمزارز، مرتکب اقدامات غیرقانونی دیگری نیز میشوند که میتواند مصداق جرم کلاهبرداری و اخلال در نظام اقتصادی نیز باشد. کما اینکه در برخی از پروندههای مهم صرافیهای مذکور عرضه «توکن» غیرقانونی، بدون پشتوانه یا غیرمعتبر، تمرکز عمده سرمایه در چند کیف پول و ایجاد نوسان جهت تخلیه سرمایه مردم، موجسازیهای جعلی و غیرواقعی، قیمتسازی جعلی، عدمفروش رمز ارز با وجود درخواست سرمایهگذار یا فروش با تأخیر جهت کسب منافع غیرقانونی توسط مالکین صرافی، فروش رمزارزهای جعلی یا شبیهسازی شده و هک کیفپولهای سرمایهگذاران تنها بخشی از شگردهای رایج متهمین پروندههای مذکور است که در حال حاضر مبنای اقدام قضایی و موجب تطبیق پروندههای مذکور با جرائم کلاهبرداری و اخلال در نظام اقتصادی شده است. لذا علاوه بر اقدام عاجل جهت رفع خلأهای قانونی در این زمینه، اطلاعرسانی ابعاد موضوع و هشدار مناسب به مردم با هدف پیشگیری از وسعت دامنه جرائم مذکور نیز اهمیت بسیار دارد.
باشگاه وکلا
در همینه زمینه :