به سلامتی بوفه
با اینکه از زمان مدرسهرفتنمان سالهای زیادی گذشته، اما هنوز هم بهترین خاطره زنگهای تفریح، ساندویچها و چیپس و پفک و لواشکهای بوفه است که مزهاش از زیر زبانمان بیرون نمیرود. خوشمزهترین ساندویچ دنیا همان ساندویچهای کالباس بابای مدرسه بود؛ یه پر کالباس، گوجه، خیارشور و نون بولکی؛ همین! هیچچیز خاصی نبود اما ایستادن توی صف بوفه و نوبتگرفتن برای یک تکه ساندویچ سرد و در نهایت گذشتن از سد رقبا و خریدن ساندویچ، یکجورهایی خوشگذرانی زنگهای تفریح ما بود. هنوز هم بچهها ترجیح میدهند به جای آوردن تغذیه از خانه، برای خوراکیهای بوفه مدرسه پول بدهند و مثل یک فاتح، با ساندویچ از توی صف بزنند بیرون. به همین دلیل است که کارشناسان تغذیه معتقدند بوفههای مدارس یکی از ظرفیتهایی است که میتوان از آن برای تقویت فرهنگ تغذیه دانشآموزان استفاده کرد و به جای خوراکیهای مضر، با ارائه مواد غذایی متفاوت، مغذی و جذاب، ذائقه غذایی آنها را در مسیری صحیح هدایت کرد. رویکرد وزارتخانههای آموزشوپرورش و بهداشت هم این است که فضایی در مدارس با شرایط استاندارد و امکانات بهداشتی برای پختوپز درنظر گرفته شود که در این مکان میانوعدههایی سالم مثل لوبیای گرم، عدسی و ساندویچ مرغ تهیه شود و در اختیار دانشآموزان قرار بگیرد و در واقع بوفه یکجورهایی تبدیل به پایگاه تغذیه سالم بشود. فعلا هم اعلام کردهاند مدارسی که شرایط لازم برای راهاندازی پایگاه تغذیه سالم را ندارند، اجازه فروش مواد غذایی روباز را ندارند و طبخ مواد غذایی در مکانی دیگر و انتقال آن به مدرسه مجاز نیست و با این اقدام غیرقانونی برخورد میشود. ساندویچهای نوستالژی ما هم قرار است دیگر به شکل قدیم در مدارس عرضه نشود و فروش هرگونه ساندویچ فرآوریشده با گوشت مانند سوسیس، کالباس و همبرگر در بوفه مدارس صددرصد ممنوع است. ساندویچ فلافل هم بهدلیل اینکه جزو مواد سرخکردنی است، جزو لیست مواد ممنوعه مدارس قرار دارد. درست است که این خوراکیها ما را میبرد به سالهای دور، اما واقعیت این است که باید فرهنگ تغذیه دانشآموزان تغییر کند و به سمت استفاده از مواد سالم مانند ساندویچ مرغ، نان و پنیر و سبزی یا گردو و ساندویچهایی از این قبیل سوق داده شود و در این بین بوفههای مدارس ظرفیتی بینظیر برای تغییر ذائقه دانشآموزان هستند که مسئولان میتوانند با استفاده از این ظرفیت و ارائه مواد غذایی مغذی، افراد را از سنین پایین به سمت تغذیه سالم سوق داده و اهمیت تغذیه در سلامت افراد را یادآور شوند. ضمن آنکه تغذیه در افزایش قدرت یادگیری افراد نیز بسیار تأثیرگذار است و در این خصوص خانوادهها نیز نقشی انکارناپذیر و اساسی دارند.