• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
پنج شنبه 28 اردیبهشت 1402
کد مطلب : 192136
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3lKYA
+
-

تلاش برای اجرای قانون

مدیریت شهری سعی دارد در راستای عمل به وظایف قانونی با اقدامات ویژه زمینه را برای گسترش فرهنگ حجاب و عفاف فراهم کند

گزارش
تلاش برای اجرای قانون

زینب زینال‌زاده - فرناز محمدزاده-روزنامه‌نگار

دی‌ماه سال‌1384، شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، قانون «راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ عفاف و حجاب» رابه تصویب رساند. دلیل تصویب این قانون، ارزش تلقی‌کردن و الگوپذیری این فرهنگ بود به‌صورتی که برای تمامی افراد جامعه درونی و نهادینه شود‌. براساس این قانون، برای بیش از 10دستگاه‌ اجرایی ازجمله شهرداری تهران وظایف و ماموریت‌هایی تعیین شده است. طبق آنچه در قانون مذکور نوشته شده، 10وظیفه برعهده شهرداری تهران تعیین‌شده که یکی از آنها، گسترش عفاف در سطح شهر، مراکز فرهنگی، مراکز تحت پوشش شهرداری و مراکز عمومی است. بنابراین اقدامات مدیریت شهری در این حوزه کاملا وجهه قانونی دارد.

تشکیل دبیرخانه عفاف
در شرایط فعلی که امر حجاب و رعایت آن در سطح جامعه‌ به یکی از امورات مهم دستگاه‌های مسئول تبدیل شده‌، مدیریت شهری پایتخت در چارچوب قانون به موضوع حجاب ورود کرده است؛ درحالی‌که مدیران شهری سابق نه‌تنها در این حوزه اهتمام نداشتند بلکه اصلا ورود به این عرصه را جزو وظایف خود نمی‌دانستند. اخیرا یکی از اعضای سابق شورای شهر تهران، در شرایط فعلی که شهرداری تهران دبیرخانه‌ای درخصوص عفاف و حجاب راه‌اندازی کرده تا با برنامه‌ریزی و به‌صورت هماهنگ اقدامات لازم پیش‌ رود، مدعی شده‌ است که «در هیچ‌جای قانون وظیفه‌ای برای شهرداری تهران درباره عفاف و حجاب تعریف نشده است.»  اما آنطور که محمد‌امین توکلی‌زاده، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران عنوان می‌کند: «این مصوبات شورای‌عالی انقلاب فرهنگی صرفا برای امسال نیست و اساسا جدید هم نیستند. این مصوبات مربوط به گذشته است که مدیران شهری ادوار گذشته در انجام آن کوتاهی‌هایی کرده‌اند.»

عضویت شهرداری در قرارگاه حجاب و عفاف
مقوله حجاب در جامعه چنان حائز اهمیت است که رئیس‌جمهور به موضوع ورود کرده و به‌دلیل اینکه دستگاه‌های مختلف به تعهداتشان عمل نکرده‌اند، وزارت کشور را مأمور پیگیری کرده است. برای تسریع و تسهیل این فرایند قرارگاه حجاب و عفاف تشکیل شده که شهرداری تهران هم عضو آن است. به‌گفته توکلی‌زاده، در حوزه حجاب برنامه‌های فرهنگی زیادی ازجمله اهدای شاخه گل، برپایی پایگاه‌های عفاف در ایستگاه‌های مترو و... از سوی شهرداری اجرا شده است.

دشمن جنگ روانی به راه انداخته
کارهای فرهنگی در حوزه حجاب بهترین گزینه است. معاون امور فرهنگی و اجتماعی شهردار تهران با بیان این مطلب تأکید می‌کند: «تنها 10درصد افراد بد‌حجاب هستند و به نوعی گروه هدف محسوب می‌شوند. به هر حال دشمن از طریق مقوله حجاب جنگ روانی به راه انداخت و شکست خورد و اکنون وظیفه داریم از طریق اطلاع‌رسانی درست و اصولی و اقدامات فرهنگی، کسانی را که با کشف حجاب آنها را همراهی کردند، با واقعیت‌های جامعه که همان احترام به قانون حجاب است، آشنا‌سازیم. شهرداری به‌عنوان نهاد خدماتی و اجتماعی در حوزه فرهنگی وظایفی دارد و سعی می‌کنیم در همین حوزه اقدامات تأثیرگذاری داشته باشیم.»

هم‌اندیشی برای حجاب

سوده نجفی، عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران:
موضوع حجاب که از سال گذشته بحث آن در فضای اجتماعی کشور شدت پیدا کرده یک بحث قانونی است که در دین اسلام نیز به آن تأکید شده و رعایت آن از الزامات است. ما در سال‌های گذشته نیز شاهد برخی موارد بودیم که افراد در مکان‌های عمومی حجاب خود را رعایت نمی‌کردند اما در سال‌های گذشته به‌دلیل نوع برخوردی که با این مسئله صورت گرفت نوعی لجبازی را در جامعه نسبت به این موضوع به‌وجود آورد و از سوی دیگر شبکه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور و دشمنان با استفاده از این نوع برخورد‌ها سعی در ایجاد دوگانگی درباره حجاب کردند. به‌نظر موضوع عفاف و حجاب بیش از آنکه به برخورد نیاز داشته باشد به فرهنگسازی نیاز دارد که باید دستگاه‌های فرهنگی در این زمینه پاسخگو باشند.
شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران نیز ملزم به رعایت قانون است و براساس قانون هر آنچه قانونگذار به‌عنوان وظیفه برای مدیریت شهری تعیین کرده است باید اجرا شود. همانگونه که شورای شهر در همه موارد از شهرداری رعایت قانون را می‌خواهد درخصوص موضوع حجاب نیز ما خواستار اجرای قانون هستیم و اگر شهرداری در اجرای مسئولیت‌های خود درخصوص حجاب و عفاف کوتاهی کرده باشد قطعا شورا ورود خواهد کرد. عمل سایر دستگاه‌ها درخصوص مسئله حجاب نافی مسئولیت مدیریت شهری نیست. یکی از اقداماتی که شهرداری می‌تواند در این راستا انجام دهد موضوع تبیین درست این موضوع است که باید در دستور کار بخش‌های فرهنگی شهرداری تهران قرار گیرد. امر به معروف و نهی از منکر یک فریضه دینی است اما باید بسیار توجه کرد تا اهانت و توهینی به افرادی که بی‌حجاب هستند صورت نگیرد. متأسفانه برخی از امر به معروف و نهی از منکر‌هایی که این روزها نسبت به موضوع حجاب صورت می‌گیرد همراه با توهین به فرد بی‌حجاب است که این رفتار نه‌تنها نتیجه مطلوبی ندارد بلکه نتیجه عکس دارد. لذا باید در ارشاد‌هایی که از سوی برخی از آمران به معروف صورت می‌گیرد به این موضوع توجه شود. یکی از مواردی که ما این روزها شاهد بی‌حجابی در آن هستیم مترو و اتوبوس است که هم شرکت مترو و هم شرکت اتوبوسرانی زیرنظر شهرداری هستند و بسیاری از شهروندان و دغدغه‌مندان نسبت به موضوع حجاب درباره شرایط موجود انتقاد دارند که در همین راستا یکشنبه هفته آینده درباره این موضوع قبل از آغاز صحن شورا نشست هم‌اندیشی با معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران خواهیم داشت و این موضوع را بررسی خواهیم کرد. شورای شهر تهران در دوره ششم همواره شنونده نقطه نظرات شهروندان درخصوص مسائل مختلف شهری بوده تا بتواند با استفاده از نظرات مردم، شهر را اداره کند. درخصوص موضوع حجاب نیز اگر پیشنهاداتی وجود دارد که شورا برای بهبود وضعیت با سیاستگذاری آن شهرداری را ملزم به اجرای آن کند، قطعا از آن استقبال خواهیم کرد.

کارفرهنگی گره‌گشا‌ست

نرجس سلیمانی، رئیس کمیسیون نـــظـارت و حـقوقی:
قطعا کمیسیون نظارت و حقوقی به وظایف خود یعنی نظارت بر حسن انجام مصوبات شورا و عملکرد شهرداری در حوزه حجاب و عفاف نظارت دقیق خواهد داشت اما باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که هرگونه رفتار سلبی نتیجه عکس خواهد داشت. کار فرهنگی قوی قطعا می‌تواند در موضوعات این‌چنینی گره‌گشا بوده و تأثیر بیشتری داشته باشد.

همراهی مدیریت شهری

علیرضا نـادعلی، سـخـنـگوی شـورا:
کشف حجاب مـقاومـت آگـاهـانــه و خرابکارانه توسط عده‌ای فریب‌خورده است که بعد از اغتشاشات مقوله حجاب به سمبه دشمن برای فروریختن دیوار عفاف و خانواده تبدیل شده است. اقدامات فرهنگی در این حوزه صورت گرفته، اما برای انجام برخی از اقدامات نیاز به ضابطان قضایی است که امیدواریم همراهی و همکاری پلیس و مدیریت شهری سبب شود در این راستا گام‌های تأثیرگذارتری برداشته شود.

جلوگیری از تفکرات پوچ

سـیـدمـحمد آقامیری، رئیـس کمـیته عمران شورا:
دشمنان در جنگ ترکیبی، از بانوان استفاده کرده و مسئله حجاب و عفاف را پیش کشیده و با طرح شبهات گوناگون سعی دارند در فضای عفاف و حجاب تغییراتی ایجاد کنند. متأسفانه این روزها شاهد پوشش‌های نامتعارف هستیم و ضرورت دارد دستگاه‌های متولی ازجمله شهرداری با اقدامات فرهنگی از گسترش چنین تفکرات پوچی جلوگیری کند.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید