• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 3 اسفند 1401
کد مطلب : 186259
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/AnmQ1
+
-

«من شهردارم» استمرار دارد

یادداشت
«من شهردارم» استمرار دارد

مجید باقری؛ معاون برنامه‌ریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری

نخستین مرحله از ایده «من شهردارم» با هدف جلب مشارکت ‌شهروندان در مدیریت شهری همزمان با آغاز بودجه‌ریزی در شهرداری تهران برای سال 1402 اجرا شد. شهروندان تهرانی در این طرح به پروژه‌های دارای اولویت محله خود رأی دادند؛ پروژه‌هایی که بیشترین رأی را به‌دست آوردند برای اختصاص بودجه1402 به شورای شهر تهران در قالب لایحه بودجه پیشنهاد شدند تا بعد از تصویب از فروردین‌ماه 1402 اجرا شوند.
یکی از مهم‌ترین ابزار مدیریتی در دنیا نظام بودجه‌ریزی مشارکتی است و بودجه، ابزاری است که سیاست‌های مدیریتی به وسیله آن نمایش داده می‌شود و اولویت‌ها نیز شفاف خواهد شد. اگر بودجه با نظر مردم ارتباط داشته باشد می‌توانیم به سمت حکمرانی مشارکتی نیز حرکت کنیم.
هدف اصلی این ایده، بودجه‌ریزی مشارکتی و تحقق مردمی‌سازی‌ اداره شهر است تا بتوانیم به راهبردهای دیگر مانند شفافیت، افزایش اعتماد شهروندان و... در مدیریت شهری نیز دست پیدا کنیم. بر این اساس تلاش کردیم تا شهروندان را در بودجه‌ریزی مشارکت دهیم تا مردم بتوانند پروژه‌های محلی و منطقه‌ای خود را انتخاب کنند.
ایده «من شهردارم» نیز چندین ویژگی مهم دارد. اجرای طرح با استفاده از فناوری‌های نوین، استفاده از داوطلبان مردمی پرسشگر برای جلب مشارکت مردم، استفاده حداکثری از سطوح مختلف سازمانی و افزایش تعامل تصمیم‌گیران با مردم و مردمی‌سازی‌ اداره شهر.
شهرداری تهران ابتدا برای اجرای این ایده، مجموعه پروژه‌های محلی که امکان اجرا داشت را در سامانه «من شهردارم» به شهروندان معرفی کرد و شهروندان براساس اولویت‌های خود به آنها رأی دادند. نحوه انتخاب اولیه پروژه‌ها نیز به ‌این صورت بود که برخی از مردم طی سال با سامانه 137تماس گرفته بودند و تقاضای اجرای پروژه‌ای را داشتند یا نخبگان محلی یک‌سری پروژه‌ها را در طرح رصد مشخص کردند یا مدیران مناطق امکان اجرای برخی پروژه‌ها را مطابق خواست مردم اعلام کرده ‌بودند. از این میان بیش از 2هزار پروژه در سامانه «من شهردارم» قرار گرفت و مردم به این طرح‌ها رأی دادند تا در لایحه پیشنهادی به بالاترین درخواست‌ها بودجه‌ای اختصاص یابد.
حدود هزار و 500پروژه در سامانه «من شهردارم» برای 22منطقه و 123 ناحیه درنظر گرفته شده است. در هر یک از این نواحی حداقل حدود 10پروژه برای اعلام‌نظر قرار داده شده بود. حدود 459 هزار پرسشنامه از آن میان تکمیل شدند، اما 346هزار نفر از شهروندان تهرانی در این طرح با کدملی شرکت کرده بودند. حدود 5میلیون و 180هزار رکورد ثبت شده داریم؛ یعنی اینکه بیش از 5میلیون نظر درباره پروژه‌ها داریم که نشان از استقبال بی‌نظیر شهروندان تهرانی از این ایده دارد. همچنین گزارش آماری مشارکت‌کنندگان حائز اهمیت و دلگرم‌کننده بود. حدود 54درصد شرکت‌کنندگان مرد و 46درصد زن بودند که از این میان 54درصد مشارکت‌کنندگان تهرانی بین 20 تا 40سال، 11درصد زیر 20سال و 35درصد بالای 40سال بودند. از نظر مدرک تحصیلی هم حدود 40درصد شرکت‌کنندگان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر بودند.
بنا بود در ابتدا تا 2و نیم هزار میلیارد تومان از بودجه عمرانی برای این طرح اختصاص داده شود، اما به پاس استقبالی که صورت گرفت در نهایت در بودجه 4هزار میلیارد تومان برای این موضوع درنظر گرفته شد که رقم قابل‌توجهی است و نشان از اهتمام جدی شهرداری تهران در جلب مشارکت شهروندان تهرانی برای اجرای پروژه‌ها دارد.
بعد از بررسی لایحه بودجه و تصویب آن در صحن شورا بناست به همه شرکت‌کنندگان پیامک زده شود تا بدانند طرح‌هایی که به آنها رأی داده‌اند در بودجه قرار گرفته و در سال 1402 اجرا می‌شود. نخستین مرحله از ایده «من شهردارم» که براساس نظام بودجه‌ریزی مشارکتی بود، تمام‌شده، اما ایده «من شهردارم» در سال‌های آینده بنا بر دیدگاه شهردار تهران مبنی بر اولویت این موضوع استمرار داشته و در همه ابعاد تلاش می‌کنیم تا به احصای نظرات مردم بپردازیم.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید