• دو شنبه 17 اردیبهشت 1403
  • الإثْنَيْن 27 شوال 1445
  • 2024 May 06
دو شنبه 26 دی 1401
کد مطلب : 182998
+
-

فرهنگ مطالعه، چگونه در خانواده زنده می‌شود؟

6 پیشنهاد اساسی که به ما کمک می‌کند تا کتابخوانی حرفه‌ای شویم

مهارت
فرهنگ مطالعه، چگونه در خانواده زنده می‌شود؟

اگر کتابخوان خوبی باشیم، می‌توانیم از خواندن کتاب‌های مناسبی که در اطرافمان هستند، لذت ببریم. عادت به مطالعه کمی دشوار است، اما با اندکی تلاش می‌توان این فرهنگ خوب را در خود زنده کرد. برای زنده‌کردن فرهنگ مطالعه و کتابخوانی باید اول از خودمان شروع کنیم. اگر توقع داریم فرزندانمان بی‌آنکه ما کتاب بخوانیم، کتابخوان‌هایی حرفه‌ای شوند، انتظاری باطل داشته‌ایم. علاوه بر این، بدانیم که کتاب‌خواندن از هر کار به‌ظاهر فرهنگی‌ای دشوارتر است؛ سخت‌تر از کنسرت رفتن، فیلم و سریال و نمایش دیدن و کارهایی از این دست. بنابراین خودمان را وادار کنیم به خواندن و کاهلی را کنار بگذاریم. عادت به مطالعه باید در وجود هر فرد نهادینه شود، در غیر‌این صورت تنها به مطالعه می‌توان به شکل یک گذران وقت نگاه کرد. در اینجا چند پیشنهاد به ما کمک می‌کند تا نه‌تنها پس از مدتی کوتاه کتابخوانی حرفه‌ای شویم، بلکه مطالعه تبدیل به یکی از مفرح‌ترین سرگرمی‌های ما و حتی‌ همسر و فرزندانمان شود.

انتخاب کتاب مورد علاقه
 اگر شما به رشته یا زمینه خاصی علاقه‌مندید و از آن لذت می‌برید به‌دنبال انتخاب کتاب‌هایی باشید که در زمینه آن رشته‌ها هستند. با این کار عادت مطالعه در شما کم‌کم نهادینه می‌شود و پس از مدتی از هر کتابی در هر زمینه‌ای و با هر محتوایی لذت می‌برید. اما درباره دیگر اعضای خانواده، اجازه بدهید آنها خودشان طبق سلیقه‌هایشان کتاب انتخاب کنند. به‌ویژه درخصوص فرزندان کودک و نوجوانتان سلیقه شخصی‌تان را به آنها تحمیل نکنید.

ادبیات داستانی یا غیرداستانی
 تعدادی از کتاب‌ها کاملا ساخته و پرداخته تخیلات نویسنده و تلفیقی از حقیقت و تخیل نویسنده‌اند. به این آثار کتاب‌های داستانی می‌گویند. رمان‌ها، داستان‌های کوتاه و افسانه‌ها نمونه خوبی از این دسته هستند. اینگونه کتاب‌ها می‌توانند شما را به جاهای دیگر ببرند و به قدرت تخیل شما کمک کنند. این دسته از کتاب‌ها برای علاقه‌مند‌شدن به مطالعه و لذت بردن از کتاب بسیار مناسب هستند. اما کتاب‌های غیرداستانی مبنای حقیقی دارند، مانند کتاب‌های تاریخی و علمی؛ اما این به آن معنا نیست که این دسته از کتاب‌ها خسته‌کننده‌اند، بلکه برای آغاز کار مناسب نیستند، اما با خوگرفتن به عادت پسندیده مطالعه می‌توان پس از مدتی کوتاه از آنها هم لذت برد.

کمک‌گرفتن از اعضای خانواده
از فرزندان و همسرتان و کسانی که به آنها علاقه‌مند هستید یا خصوصیات مشترکی با آنها دارید، بخواهید تا کتاب‌هایی را که خوانده‌اند و از آن لذت برده‌اند، به شما معرفی کنند. با این کار شما هم شاید از کتابی که آنها خوانده‌اند، لذت ببرید و همین امر نقطه‌ای برای لذت‌بردن از مطالعه باشد. علاوه بر این، به بچه‌ها در محیط خانه اهمیت داده‌اید و آنها حس خوبی خواهند داشت از اینکه جدی گرفته شده‌اند و برای آینده مسیر کتابخوانی آنها هم تأثیر‌گذار است.

مشورت با کارشناسان
 کتابخانه مکان خوبی است تا شما بتوانید کتاب‌هایی را که دوست دارید، پیدا کنید و مجبور نباشید خودتان درباره آن تحقیق کنید. بنابراین درباره علایق‌تان با کتابداران و کارشناسان این حوزه صحبت کنید تا آنها در این زمینه شما را یاری کنند.

برپایی جلسه کتابخوانی
 با دوستانتان قرار بگذارید تا هر کسی کتابی مشخص را بخواند و پس از مطالعه درباره آن کتاب‌ها با هم صحبت کنید. این کار شما را تشویق می‌کند تا هم یک جلسه دوستانه داشته باشید و هم پیش‌زمینه‌ای از کتابی را که نخوانده‌اید، در ذهن داشته باشید تا تصمیم بگیرید که این کتاب را بخوانید یا نه. این کار را به بچه‌هایتان هم توصیه کنید که چنین جلسه‌هایی با دوستانشان داشته باشند.

مطالعه فقط سرگرمی نیست
 همه افراد به مطالعه به‌عنوان نوعی سرگرمی نگاه و فکر می‌کنند اگر آن را انجام ندهند، کار اشتباهی مرتکب نشده‌اند اما اگر به مطالعه به‌عنوان یکی از نیازهای ضروری زندگی نگاه کنیم، یاد می‌گیریم تا مثل غذا‌خوردن، آن را هرگز فراموش نکنیم. با چنین گام‌های مؤثری شاید در کمتر از یک‌ماه بتوان عادت خوب مطالعه را در خود پرورش داد.

منبع: کید هلت، نویسنده: ماری ال گاوین
ترجمه: مرجان آقبلاغی



 

این خبر را به اشتراک بگذارید