بارشهای حوضه آبریز تهران در 66روز سپری شده از پاییز امسال، ۷۰درصد کمتر از مدت مشابه سال قبل بوده و در این شرایط، مخازن سدهای پنج گانه تأمینکننده آب پایتخت نیز ۲۱درصد کمتر از پاییز سال قبل آب دارند. هشدار این آمارها واضح است؛ «آب کم است، هوایش را داشته باشید.»
به گزارش همشهری، آمارهایی که فیروز قاسمزاده، سخنگوی صنعت آب ارائه کرده، حاکی از این است که از ابتدای سال آبی جاری تاکنون (ابتدای مهر تا شامگاه 6آبان) میانگین ارتفاع ریزشهای جوی کشور ۲۸میلیمتر بوده که نسبت بهمدت مشابه سال قبل، اختلاف اندکی دارد اما نسبت به متوسط بلندمدت (۵۴ ساله) ۱۶درصد کاهش نشان میدهد.
در حوضه آبریز تهران اما، اوضاع خرابتر بوده و خشکی پاییز باعث شده تا میزان بارانها 70درصد کمتر از سال قبل باشد. آن گونه که سخنگوی صنعت آب میگوید: در شهر تهران متوسط مصرف آب یک خانوار ۱۴مترمکعب در ماه است اما در پاییز امسال ۱۲هزار و ۵۰۰خانوار بد مصرف بوده و الگوی مصرف را رعایت نکردهاند که انشعاب آنها قطع شده است. بهگفته قاسمزاده، متوسط مصرف این خانوارها بیش از 2برابر الگوی مصرف و بالای ۲۸مترمکعب آب در ماه بوده است.
براساس آمارهایی که سخنگوی صنعت آب ارائه کرده، در سال گذشته حدود ۵درصد از مشترکان آب در تهران، بد مصرف بودهاند که اکنون این میزان به ۴درصد کاهش پیدا کرده است؛ اما همچنان مدیریت مصرف آب در تهران مهم است و اثر قوی در پایداری توزیع آب شرب دارد.
به گزارش همشهری، در شرایطی که متولیان حوزه آب در مورد بروز تنش آبی، بهخصوص در پایتخت هشدار میدهند، شرکت آب و فاضلاب تهران نیز با ارسال پیامکی به مشترکان با اشاره به کمبود بیسابقه منابع آبی تهران در پی کاهش 70درصدی بارشها، تنها راه عبور از این شرایط دشوار را کاهش مصرف اعلام کرده است.
البته تمرکز بر شرایط نامساعد آبی در تهران، بهمعنای عادی بودن شرایط در سایر نقاط کشور نیست و آن گونه که آمارها نشان میدهد، اغلب مناطق کشور برای اطمینان از پایداری توزیع آب شرب سالم، باید مدیریت مصرف را جدی بگیرند. طبق آمارهای حوزه آب، در شرایط فعلی، میزان آب موجود در سدها ۱۸میلیارد مترمکعب است که 2درصد بیش از مدت مشابه سال قبل است؛ اما در برخی سدها اوضاع به این خوبی نیست. طبق آمار، میانگین پُرشدگی سدها کمتر از 37درصد است اما این شاخص به تفکیک سدهای مختلف، رقمی بین 10تا 80درصد را نشان میدهد.
بهعنوان نمونه، میانگین پُرشدگی سدهای پنج گانه تهران ۱۶درصد است و سد زایندهرود فقط ۱۲درصد آب دارد. سخنگوی صنعت آب با اشاره به آمار و ارقام حوزه آب میگوید: تمام تلاش ما این است که قطعی آب اتفاق نیفتد؛ اما برای عبور از این شرایط باید بارندگی داشته باشیم و تداوم کاهش بارندگی، مشکلآفرین خواهد بود. قاسمآبادی با اشاره به تأثیر بارشهای پاییزی در تغذیه مخازن سدها، ابراز امیدواری میکند که خشکی پاییز به اتمام برسد و با بهبود وضعیت ذخایر آبی، مشکلی در توزیع پایدار آب شرب رخ ندهد.
تهرانیها، هوای آب را داشته باشید
در همینه زمینه :