• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
سه شنبه 10 آبان 1401
کد مطلب : 175695
+
-

مبادله 3.6میلیارد دلاری در بورس تهران

بزرگ‌ترین خصوصی‌سازی تاریخ اقتصاد ایران به ارزش 108هزار و 700میلیارد تومان، معادل 3.6میلیارد دلار انجام شد

بورس
مبادله 3.6میلیارد دلاری در بورس تهران

پس از 3روز رقابت دیروز 12درصد از سهام بزرگ‌ترین شرکت بورس به قیمت هر سهم 1851تومان فروخته شد. به این ترتیب، کل سهام این شرکت 906هزار میلیارد تومان معادل 30میلیارد دلار ارزش‌گذاری شد. این رقم 2.8برابر ارزش جاری سهام این شرکت روی تابلوی بورس است. این واگذاری با حاشیه‌های زیادی در مورد قیمت‌گذاری انجام‌شده و دلایل واگذاری این میزان از سهام دولت همراه بود.
به گزارش همشهری، بعد از 3روز رقابت و حاشیه‌های فراوان روز گذشته بالاخره بزرگ‌ترین معامله تاریخ بورس ایران انجام شد. از 3روز پیش سازمان خصوصی‌سازی‌ 12درصد از سهام شرکت هلدینگ خلیج‌فارس را که متعلق به دولت بود، برای فروش روی میز گذاشت. از همان روز نخست 2شرکت پالایش نفت تهران و سرمایه‌گذاری اهداف از زیرمجموعه‌های صندوق بازنشستگی نفت برای خرید این بلوک 12درصدی اعلام آمادگی و قیمت‌های پیشنهادی خود را ارائه کردند.
در روز نخست قیمت پایه هر سهم 1397تومان تعیین شد که نشان می‌داد خریدار باید برای خرید این بلوک 82هزار میلیارد تومان پرداخت کند. رقابت در روز نخست موجب شد تا قیمت هر سهم تا 1556تومان افزایش یابد.
در روز یکشنبه، یعنی روز دوم به‌دلیل افزایش رقابت بین این دو شرکت قیمت هر سهم به 1647تومان رسید و در نهایت روز گذشته و در سومین روز بار دیگر به‌دلیل افزایش رقابت بین 2خریدار قیمت هر سهم به 1851تومان رسید و در پایان سرمایه‌گذاری اهداف پالایش نفت تهران را از گردونه رقابت خارج کرد و مالک بلوک 12درصدی سهام این شرکت شد. مطابق آخرین قیمت تعیین شده در رقابت‌های دیروز، خریدار این بلوک 12درصدی یعنی سرمایه‌گذاری اهداف باید بابت 58میلیارد و 740میلیون سهم هلدینگ خلیج‌فارس ۱۰۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان معادل 3.6میلیارد دلار به‌حساب دولت واریز کند.
رئیس سازمان خصوصی‌سازی در این‌باره گفت: این بزرگ‌ترین خصوصی‌سازی‌ تاریخ اقتصاد ایران بود. به‌گفته او، در جریان 3روز رقابت قیمت پایه 32درصد افزایش یافت.
حسین قربان‌زاده با تأیید بر این نکته که 2شرکت سرمایه‌گذاری اهداف وابسته به صندوق بازنشستگی نفت و پالایشگاه نفت تهران در جریان رقابت برای خرید سهام هلدینگ خلیج‌فارس شرکت کردند، توضیح داد: رقابت بر سر خرید 12درصد سهام بلوکی هلدینگ پتروشیمی خلیج‌فارس به‌صورت مزایده و بلوکی بود و اهلیت این دو خریدار شنبه هفته گذشته در کارگروه پایش اهلیت در سازمان خصوصی‌سازی تأیید شده بود.

ارزشگذاری
آمار‌ها نشان می‌دهد هم‌اکنون 100درصد سهام هلدینگ خلیج‌فارس معادل 489میلیارد و 500میلیون سهم است؛ بنابراین با توجه به اینکه ارزش هر سهم بلوک 12درصدی هلدینگ خلیج‌فارس 1851تومان تعیین شد، می‌توان گفت ارزش کل سهام این شرکت دیروز 906هزار میلیارد تومان معادل 30میلیارد دلار ارزشگذاری شده است. ارزش جاری سهام این شرکت در بازار مبادلات خرد، با توجه به آنکه قیمت هر سهم این شرکت روی تابلوی بورس 646تومان است، 10.5میلیارد دلار ارزشگذاری شده است. مقایسه این ارقام به‌معنای آن است که ارزش بلوکی سهام این شرکت 2.8برابر ارزش سهام این شرکت در جریان معاملات خرد است و همین موضوع دیروز به افزایش تقاضا و تشکیل صف خرید، برای سهام این شرکت منجر شد.
رئیس‌کل سازمان خصوصی‌سازی دیروز درباره نحوه قیمت‌گذاری بلوک سهام هلدینگ خلیج‌فارس گفت: قیمت پایه نرخ بازاری هر سهم براساس نرخ تابلو در 21شهریور به علاوه 90درصد اضافه ارزش (پریمیوم) درنظر گرفته شده که قیمت پایه هر سهم 1397تومان درنظر گرفته شده بود، اما این قیمت پایه در جریان رقابت افزایش یافت.

حاشیه‌ها
واگذاری بلوک 12درصدی سهام هلدینگ خلیج‌فارس به‌عنوان بزرگ‌ترین خصوصی‌سازی‌ تاریخ ایران دیروز در شرایطی انجام شد که این عرضه بازتاب‌ها و حاشیه‌های زیادی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی داشت. فعالان بازار سرمایه اعتقاد داشتند این واگذاری به این دلیل انجام شده است که دولت با کسری بودجه مواجه است و قصد دارد منابع مورد نیازش را از منابعی غیراز بانک مرکزی تامین کند. به زعم آنها مشخص نیست آیا خرید سهام هلدینگ خلیج‌فارس از جیب بازنشستگان صندوق نفت به نفع آنها خواهد بود یا خیر؟
برخی فعالان بازار سرمایه حتی پا را فراتر گذاشته و تأکید کردند: سناریوی دولت برای تخلیه منابع و سودهای انباشته شرکت‌های بورس بدون واگذاری مدیریت شرکت‌ها ابهام دارد و به‌نظر می‌رسد دولت در تلاش است منابع و سود‌های انباشته شرکت‌ها را به تملک خود در آورد؛ بدون آنکه حتی خریدار بلوک 12درصدی بتواند در مدیریت هلدینگ خلیج‌فارس نقش داشته باشد. اشاره آنها به میزان سهام تخصیص یافته به خریدار است که مشخص نیست آیا می‌تواند یک صندلی هیأت‌مدیره را در اختیار بگیرد یا خیر؟
رئیس سازمان خصوصی‌سازی‌ دیروز در پاسخ به این پرسش که آیا خریدار بلوک 12درصدی سهام پتروشیمی خلیج‌فارس یک کرسی در هیأت‌مدیره خواهد داشت، یا خیر گفت: بستگی دارد خریدار چه مقدار دیگر از سهام شرکت پتروشیمی خلیج‌فارس را در اختیار داشته باشد که بتواند در ترکیب با آن سهام، یک صندلی هیأت‌مدیره را به‌خود اختصاص دهد.
حاشیه دیگر به نامه احمد علیرضابیگی، عضو هیأت تحقیق و تفحص مجلس از سازمان خصوصی‌سازی‌ مجلس به وزیر اقتصاد بازمی‌گردد. او در نامه خود با انتقاد نسبت به واگذاری سهام هلدینگ خلیج‌فارس نوشت: ارزش ذاتی سهام این شرکت با استفاده از ظرفیت کارشناسی رسمی دادگستری تعیین نشده تا قیمت معاملاتی تابلو براساس ارزش ذاتی تعدیل شود که این موضوع سبب ورود خسارت عمده‌ای به دارایی‌های دولت خواهد شد. از سوی دیگر واگذاری سهم دولت به بخش خصوصی احتمال تکمیل نشدن طرح‌های در دست اجرای آن شرکت را تقویت می‌کند. او همچنین به ارزشگذاری‌های قبلی هلدینگ خلیج‌فارس در برخی مؤسسات اشاره کرده و خطاب به وزیر اقتصاد گفت: با توجه به اینکه براساس گزارش مؤسسه مستقل ارائه خدمات هوشمند کالاها و مواداولیه (ICIS) در سال ۲۰۲۰ میلادی شرکت مورد بحث در ردیف سی و هفتم یکصد شرکت برتر شیمیایی جهان با ارزش دارایی ۲۹ میلیارد دلار قرار گرفته به‌نظر می‌رسد عرضه سهام این شرکت با قیمت پایه هر سهم ۱۳۹۷۰ ریال فاقد صرفه اقتصادی است. به گزارش همشهری، انتقاد این نماینده مجلس از وزیر اقتصاد درباره قیمت تعیین شده برای هلدینگ خلیج‌فارس در شرایطی مطرح شده که ارزش کل سهام هلدینگ خلیج‌فارس در مبادلات دیروز 30میلیارد دلار تعیین شده که بیش از رقم ادعایی 29میلیارد دلاری اوست و نشان می‌دهد دولت سهام شرکت هلدینگ خلیج‌فارس را حتی گران‌تر از قیمت‌هایی که در مؤسسات قیمت‌گذاری تعیین شده، فروخته است.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید