
قرار ملی برای کاهش بیکاری در کرمانشاه
بسته شش وجهی «قرارگاه ملی رفع بیکاری» برای اشتغالزایی درکرمانشاه تا پایان سال اجرایی میشود

بالاترین نرخ بیکاری کرمانشاه در جدیدترین آمار، باز هم این استان را در صدر جدول قرار داد. هر چند این آمار در پایان فصل بهار امسال اعلام شده، اما نگاهی به سالهای اخیر نشان میدهد استان کرمانشاه در جدول نرخ بیکاری کشور، همواره صدرنشین بودهاست. بهگفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه، بیکاری بهدلیل چالشهایی است که کرمانشاه در نیم قرن اخیر با آن دست به گریبان بودهاست. بعد از سفر رئیسجمهوری به استان کرمانشاه درتیر ماه، موضوع به شکل کلان و در سطح ملی دیده شد. حالا قرار است با تشکیل قرارگاه ملی رفع بیکاری در کرمانشاه، گره این معضل باز شود.
یک معضل قدیمی در کرمانشاه
مرکز آمار ایران نشان میدهد که در بهار ۱۴۰۱ درحالیکه نرخ مشارکت اقتصادی کشور کاهش نیم درصدی داشته، نرخ بیکاری افزایش ۰.۴درصدی داشته و استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان و فارس دارای کمترین نرخ مشارکت اقتصادی و استانهای کرمانشاه، هرمزگان، خوزستان، لرستان و سیستانوبلوچستان دارای بیشترین نرخ بیکاری بودهاند و رتبه نخست نرخ بیکاری از آن کرمانشاه است. موضوعی که بهگفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه سابقه نیم قرنی دارد.
بهزاد باباخانی به همشهری میگوید: از اواسط دهه 50نرخ بیکاری در کرمانشاه، از دیگر استانهای کشور بالاتر و در 12سال اخیر رتبه یک کشور بوده است. بیکاری، بهعنوان یک معضل قدیمی در کرمانشاه دلایل متعددی دارد. از آتش جنگ تحمیلی گرفته تا دوران سازندگی، کرمانشاه روزگار پر التهابی را از سر گذراندهاست. باباخانی ادامه میدهد: بعد از دهه80کرمانشاه پذیرای سرمایهگذاران بوده، اما جنگ داخلی در عراق بهعنوان همسایه غربی کرمانشاه، سرمایهگذاران را منصرف میکرد.
قرارگاه ملی رفع بیکاری
مسئولان استان در سفر ریاستجمهوری به کرمانشاه مطالبهخود برای نگاه جدی به رفع معضل بیکاری در استان را نیازمند عزم جدی در سطح کشور عنوان کردند و نتیجه آن راهاندازی قرارگاه رفع بیکاری در کرمانشاه به ریاست معاون اجرایی رئیسجمهور شد.
اکنون با گذشت 3ماه از این موضوع، بسته 6وجهی از سوی قرارگاه رفع بیکاری در کرمانشاه تهیه و تدوین شده که فعال شدن واحدهای تولیدی راکد و افزایش اشتغال را در اولویت دارد.
بخش اول این بسته 6وجهی، مربوط به تامین مالی طرحهای اقتصادی است. باباخانی در توضیح بیشتر میگوید: تامین مالی طرحهای اقتصادی مطرح شده در استان وجود ندارد و از اینرو قرارگاه ملی رفع بیکاری پیگیر اعتبار از بانکهای استان برای تامین مالی طرحهاست.
سرمایهگذاری هلدینگهای وابسته به دولت در قرارگاه ملی مطرح و بیش از ۷۰طرح آماده و هلدینگ مربوطه هم مشخص شده است.
مصطفی موشاخانی، سرپرست امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری کرمانشاه نیز از شناسایی صنایعی که بیشترین اثر در توسعه اقتصادی استان را داشتهاند، خبر میدهد و به همشهری میگوید: قطعا با فعال شدن این صنایع در استان و اشتغالزایی، شاهد خروج کرمانشاه از رکود اقتصادی خواهیم بود. چرا که پیگیریها با ضرباهنگ تندی پیش میرود و امیدواریم با این همت جمعی تا پایان سال بارقههایی از رونق اقتصادی در کرمانشاه را شاهد باشیم.
سوی دیگری که قرارگاه ملی رفع بیکاری برای آن تلاش میکند درنظرگرفتن مشوقهای سرمایهگذاری است تا بتواند از تمرکز صنایع در مناطق مرکزی کشور بکاهد و نگاه سرمایهگذار را به مناطق کمبرخوردار ازجمله استان کرمانشاه سوق دهد. اعتبار زیرساختهای مورد نیاز بخش تولید برای توسعه اشتغال نیز از سوی قرار گاه ملی رفع بیکاری مطرح شده است؛ موضوعی که معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه حل و فصل آن را خارج از اختیارات استان و نیازمند همکاری از سوی دولت میداند.
نکته دیگری که باباخانی علاوه بر جامه عمل پوشیدن اهداف قرارگاه ملی رفع بیکاری از آن یاد میکند، افزایش مهارتآموزی فارغالتحصیلان دانشگاهی برای کاهش نرخ بیکاری در استان است. او در اینباره میگوید: سند اشتغال استان نیز چند سالی است تدوین شده، ولی باید با عنوان سند راهبردی آموزشهای مهارتی استان به روز رسانی شود.
نرخ بیکاری کشور در بهار ۱۴۰۱ به میزان ۹.۲درصد بوده است و این آمار برای استان کرمانشاه ۱۵.۴درصد و بالاتر از میانگین کشوری را نشان میدهد. زنگ خطر بیکاری برای کرمانشاه با شدت زیادی به صدا درآمدهاست. مسئولان با راهاندازی قرارگاه ملی رفع بیکاری به میدان آمدهاند و اشتغالزایی، مشوقهای سرمایهگذاری و احیای صنایع راکد را در اولویت قرار دادهاند.کرمانشاه با ۲میلیون نفر جمعیت در ۱۴شهرستان، ۱.۵درصد از مساحت و ۲.۴درصد جمعیت کشور را در بر میگیرد. بهگفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کرمانشاه هماکنون 100هزار نفر در کرمانشاه بیکار هستند. در سفر رئیسجمهور به استان کرمانشاه ۲۰۰طرح با بیش از ۳۳هزار میلیارد تومان اعتبار برای توسعه و آبادانی استان به تصویب رسید. تحقق مصوبات میتواند نرخ بیکاری در استان را با ایجاد فرصتهای شغلی پایین بیاورد و پس از این شاهد بالانشینی کرمانشاه در جدول نرخ بیکاری نباشیم.