• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
دو شنبه 28 شهریور 1401
کد مطلب : 171962
+
-

تغییر نظم جهانی؛ از سمرقند تا نیویورک

مهم‌ترین محور سفر رئیس‌جمهور به نیویورک، رایزنی پیرامون «تحقق نظم عادلانه بین‌المللی از طریق چندجانبه‌گرایی اقتصادی» خواهد بود

سیاست خارجی
تغییر نظم جهانی؛ از سمرقند تا نیویورک

رئیس‌جمهور کشورمان صبح امروز (دوشنبه) باهدف شرکت در هفتادوهفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل‌متحد عازم نیویورک خواهد بود؛ سفری که گفته می‌شود مهم‌ترین محور آن، رایزنی، تبادل‌نظر و همچنین ترسیم دیدگاه‌های جمهوری‌اسلامی پیرامون «تحقق نظم عادلانه بین‌المللی از طریق چندجانبه‌گرایی اقتصادی» خواهد بود.
به‌گزارش همشهری، این نخستین سفر سیدابراهیم رئیسی در قامت رئیس‌جمهوری ایران به آمریکا برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود؛ سفری که کارشناسان معتقدند با توجه به تحولات جاری در عرصه ساختار نظام بین‌الملل، در شرایط کنونی از اهمیت راهبردی ویژه‌ای برخوردار است و فرصت مغتنمی برای تبیین دیدگاه‌های ایران در گستره جهانی به‌شمار می‌رود.براساس برنامه اعلامی، گفته می‌شود رئیس‌جمهور در این سفر علاوه بر سخنرانی در مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد، با تعدادی از سران کشورهای شرکت‌کننده در این نشست نیز دیدار و گفت‌وگو می‌کند و دیدارهای جانبی دیگری نیز خواهد داشت؛ دستورکاری که پیش از هرچیز راهبردی گسست از یکجانبه‌گرایی غربی و تحقق چندجانبه‌گرایی عادلانه در عرصه نظام جهانی را پیگیری می‌کند.
در این میان اما رئیس‌جمهور پیش‌از سفر به نیویورک، با رهبرمعظم انقلاب اسلامی دیدار کرد. رئیسی در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از ملاقات‌ها و توافق‌ها در اجلاس سازمان همکـــاری‌ شانگهای، برنامه‌های پیش‌رو در سفر به نیویورک به‌منظور شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد را نیز تشریح کرد. همچنین در این دیدار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با ابراز خرسندی از گزارش و مجموعه اقدام‌های صورت گرفته، برای رئیس‌جمهور در آستانه سفر به نیویورک آرزوی موفقیت کردند.

چرا سفر به نیویورک مهم است؟

یک دیپلمات سابق کشورمان درباره اهمیت سفر رئیس‌جمهور کشورمان به نیویورک به همشهری گفت: سفر سیدابراهیم رئیسی به نیویورک در چارچوب برگزاری نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل‌متحد انجام خواهد شد که همه‌ساله کشورها در بالاترین سطح، نمایندگان خود را به آنجا اعزام می‌کنند تا آخرین دیدگاه‌ها و مواضع‌شان پیرامون تحولات جهانی را تشریح کنند. ابوالفضل ظهره‌وند افزود: اهمیت این موضوع در این است که تشریح مواضع کشورها در صحن مجمع عمومی سازمان ملل، بیانگر نوع نگاه و رویکرد کشورها به مقوله روابط خارجی و بین‌المللی و همچنین تحولات منطقه‌ای و جهانی است؛ فرصتی که همه کشورها سعی دارند به بهترین نحو از آن استفاده کنند.وی با اشاره به فرصت‌هایی که در قالب این مجمع سالانه برای کشورها فراهم می‌شود، گفت: دیدار و گفت‌وگوی سران کشورها با همتایان خود در کشورهای مختلف، فرصت مهمی است که باید از آن برای پیشبرد راهبردها و اهداف ترسیم شده استفاده کرد. 

حقایقی که افکار عمومی آمریکا باید بدانند
سفیر اسبق جمهوری‌اسلامی در ایتالیا با اشاره به نخستین سفر رئیس‌ دولت سیزدهم به نیویورک برای حضور در مجمع‌عمومی سازمان ملل گفت: در شرایطی قرار داریم که تحولات منطقه‌ای و جهانی مختلف که پیش روی جمهوری‌اسلامی قرار گرفته، اهمیت این سفر را دوچندان کرده‌است. با توجه به وضعیت مبهم و پیچیده مذاکرات برجامی، حضور در آمریکا فرصت خوبی برای تبیین دیدگاه‌های ایران در این عرصه است. ظهره‌وند ادامه داد: نباید از نظر دور داشت که آمریکایی‌ها مذاکرات برای لغو تحریم‌ها را در شرایط پیچیده‌ای قرار داده‌اند و می‌کوشند ایران را مقصر بن‌بست کنونی ایجاد شده در گفت‌وگوها معرفی کنند. بنابراین حضور در نیویورک فرصت خوبی پدید می‌آورد که رئیس‌جمهور کشورمان در دیدار با همتایان خود و همچنین رسانه‌های دنیا، ماهیت عملکرد واشنگتن در این عرصه را شفاف‌سازی کند. وی عنوان کرد: از سوی دیگر افکارعمومی آمریکا باید با واقعیت عملکرد سران دولت‌شان در گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران مواجه شوند. 

ضرورت برنامه‌ریزی مناسب و مؤثر
این دیپلمات سابق کشورمان با تأکید بر ضرورت بهره‌گیری مناسب از فرصت حضور رئیس‌جمهور در مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد، ادامه داد: با توجه به اهمیت این سفر، بهره‌برداری مناسب از این فرصت تاحدود زیادی به برنامه‌ریزی مناسب تیم همراه رئیس‌جمهور بستگی دارد. دست‌اندرکاران امر باید به بهترین شکل ممکن، شرایط را برای بهره‌گیری مناسب از فرصت حضور رئیسی در نیویورک باهدف روشنگری افکارعمومی آمریکا و جهان مهیا کنند.
ظهره‌وند با بیان اینکه اگر می‌خواهیم از این سفر دستاوردهای مناسبی داشته باشیم، باید دستورکارها به بهترین شکل ممکن، برنامه‌ریزی و همچنین عملیاتی شوند، ادامه داد: اگر برنامه‌ریزان سفر رئیس‌جمهور به نیویورک بتوانند دیدارهایی را با نخبگان سیاسی و همچنین دانشگاهی آمریکا طرح‌ریزی کنند، فرصت مناسبی برای رئیس‌جمهور کشورمان به‌وجود می‌آید تا به تشریح دیدگاه‌های جمهوری‌اسلامی پیرامون تحولات روز بپردازد و دلایل حقانیت مطالبات ایران را تشریح کند. وی همچنین با اشاره به ضرورت حضور رئیس‌جمهور در جمع ایرانیان مقیم آمریکا، افزود: می‌دانیم که درحال‌حاضر ایرانیان زیادی مقیم آمریکا هستند و گفت‌وگو و حضور درجمع آنها می‌تواند دستاوردهای بسیاری برای کشورمان به‌همراه داشته باشد. معتقدم موضوع جلب سرمایه و قابلیت‌های تکنولوژیک ایرانیان مقیم آمریکا باید یکی از مهم‌ترین دستورکارهای حضور رئیس‌جمهور در نیویورک باشد.

راه خنثی‌سازی تبلیغات منفی دشمنان
سفیر اسبق جمهوری‌اسلامی در ایتالیا همچنین با اشاره به تبلیغات منفی ایجاد شده در هفته‌های اخیر ازسوی رسانه‌های معاند درباره حضور رئیس‌جمهور در آمریکا افزود: تبلیغات منفی پیرامون حضور مقام‌های کشورمان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد موضوع تازه‌ای نیست و نباید به آن اهمیت داد. موضوع محوری این است که حضور در سازمان ملل فرصتی است که باید به بهترین نحو ممکن از آن استفاده کرد.
ظهره‌وند ادامه داد: معتقدم برنامه‌ریزی مناسب برای بهره‌گیری مؤثر از این فرصت، بهترین خنثی‌کننده تبلیغات منفی دشمنان و معاندان خواهد بود.وی با بیان اینکه در 43سال اخیر همواره شاهد جنگ رسانه‌ای پیرامون سفر مقام‌های کشورمان به نیویورک بوده‌ایم، ادامه داد: این هنر رجل سیاسی ماست که بتوانند از فرصت ایجادشده برای خنثی‌سازی تهدیدها استفاده کنند و به بیان حقایق و دیدگاه‌های جمهوری‌اسلامی برای جهانیان بپردازند.

تبیین صریح دیدگاه‌های برجامی ایران
عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان درباره اهمیت سفر رئیس‌جمهور به آمریکا از جنبه پیشبرد مذاکرات برجامی نیز گفت: باید درنظر داشته باشیم که طرف اصلی ما در مذاکرات، آمریکایی‌ها هستند و آنها در شرایط کنونی در داخل و خارج، با چالش‌های مهمی مواجهند که تصمیم‌گیری برجامی را برای آنان دشوارتر کرده‌است. ظهره‌وند افزود: به‌نظر من هنر اصلی در این سفر این است که هم مواضع بحق جمهوری‌اسلامی در این عرصه برای جهانیان و همچنین افکارعمومی آمریکا تشریح شود و هم خطوط قرمز ترسیم شده به‌دقت مدنظر قرار گیرد تا هیچ اقدامی که برداشت عقب‌نشینی از آن شود، صورت نگیرد. وی ادامه داد: معتقدم مواضع حق‌طلبانه و تهاجمی جمهوری‌اسلامی در عرصه مذاکرات برجامی باید به‌روشنی ازسوی رئیس‌جمهور تشریح و تبیین شود تا فضاسازی‌های طرف‌های مقابل خنثی شود. 

نایب‌رئیس کمیسیون امنیت‌ملی مجلس در گفت‌وگو با همشهری تشریح کرد
فرصتی برای مقابله با یکجانبه‌گرایی


نایب‌رئیس کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس درباره اهمیت سفر رئیس‌جمهور کشورمان به نیویورک، به همشهری گفت: حضور رئیس‌جمهور در اجلاس مجمع‌عمومی سازمان‌ملل متحد که براساس سنت سالانه، سپتامبر هرسال در نیویورک برگزار می‌شود، امسال با توجه به تحولات جهانی جاری، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
عباس مقتدایی با اشاره به دلایل چنین اهمیت ویژه‌ای افزود: یکی از اصلی‌ترین دلایل اهمیت ویژه مجمع‌عمومی سازمان ملل متحد در سال‌جاری، تغییرات و تحولاتی است که در ساختار نظام جهانی شاهد آن هستیم. در شرایط کنونی شاهد شکل‌گیری روندهایی در عرصه بین‌المللی هستیم که یکجانبه‌گرایی آمریکا را زیرسؤال برده و ظهور و بروز آن در مجمع‌عمومی و در میان نمایندگان همه کشورهای دنیا از اهمیت راهبردی برخوردار است.
وی ادامه داد: آمریکایی‌ها سال‌ها بود که تلاش می‌کردند رویکرد هژمونیک و یکجانبه‌گرایانه خود را بر ساختارهای نظام جهانی، با استفاده از ابزارها و حربه‌های مختلف حفظ کنند، اما اکنون چنین رویکردی با چالش‌ها و موانع بنیادی مهمی مواجه شده و واشنگتن دیگر قادر به پیشبرد راهبردهای هژمونیک خود دراین عرصه نیست.
‌ رئیس کمیته دیپلماسی اقتصادی مجلس با اشاره به 2مانع مهم شکل گرفته درمقابل رویکرد یکجانبه‌گرایانه آمریکا در عرصه بین‌المللی، عنوان کرد: اکنون به‌خوبی شاهدیم آمریکایی‌ها برای پیشبرد راهبردهای سلطه‌گرایانه خود در عرصه جهانی با 2چالش و مانع مهم مواجه شده‌اند؛ از یک‌سو ائتلاف‌های آسیایی و قدرت‌های نوظهور مانند ایران، چین و روسیه درمقابل هژمونی آمریکا قد برافراشته‌اند و ازسوی دیگر برخی تشکل‌ها یا نهادهای اقتصادی بین‌المللی به‌عنوان رویکردی که می‌تواند حاکم شود درحال فعالیت هستند. این دو جریان شکل گرفته یکجانبه‌گرایی آمریکایی را به‌وضوح زیرسؤال برده و زمینه‌ساز احساس خطر واشنگتن شده‌است.
مقتدایی افزود: سازمان‌ها و نهادهایی مانند «سازمان همکاری شانگهای» و «پیمان بریکس» به‌عنوان 2ساختار همگرایی منطقه‌ای، ازجمله نهادهایی هستند که تفوق و سلطه آمریکا را نپذیرفته‌اند و به‌گونه‌ای درحال فعالیت هستند که جهان از سایه سنگین سلطه نظام دست‌ساخت آمریکا خلاص شود.
وی همچنین با بیان اینکه سیدابراهیم رئیسی اکنون به‌عنوان رئیس‌جمهور کشوری به‌حساب می‌آید که توانسته دربرابر سلطه و فشارهای آمریکا مقاومت کند و کمر خم نکند، ادامه داد: این موضوع اهمیت حضور رئیسی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد را دوچندان کرده‌است.
نایب‌رئیس کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس گفت: رئیس‌جمهور کشورمان در مجمع عمومی و درمیان نمایندگان همه کشورهای دنیا علاوه بر اینکه می‌تواند پیام صریح و شفاف پیروزی مقاومت ملت ایران در برابر تحریم‌ها و فشارهای حداکثری آمریکا را به جهانیان ارسال کند، تبیین خواهد کرد که آمریکا در سراشیبی افول قرار گرفته و نظم نوینی در ساختار نظام بین‌الملل درحال شکل‌گیری است.
مقتدایی با اشاره به دلایل افول قدرت هژمونیک آمریکا ادامه داد: مهم‌ترین دلیل برای اثبات روند رو به افول قدرت آمریکا، شکست این کشور در بهره‌گیری مؤثر از ابزار تحریم‌ها، به‌ویژه در مواجهه با جمهوری‌اسلامی است. تحولات اخیر نشان می‌دهد که دنیا دیگر استفاده از ابزار تحریم‌ ازسوی آمریکا علیه سایر کشورها را نمی‌پذیرد و اثرگذاری آن، در پرتو گسترش همکاری‌های دوجانبه یا چندجانبه، به‌صورت چشمگیری کاهش یافته است.
وی عنوان کرد: ازسوی دیگر باید توجه داشت که درجریان سفر رئیس‌جمهور به نیویورک، علاوه بر دیدار با نخبگان سیاسی و همچنین همتایان رئیسی از سایر کشورها، باید از همه ظرفیت‌های موجود برای تبیین دیدگاه‌های روشن و حق‌طلبانه جمهوری‌اسلامی استفاده کرد. مقتدایی همچنین با اشاره به اهمیت رایزنی‌های دوجانبه در جریان این سفر اضافه‌کرد: معتقدم دیدار و گفت‌وگوی رئیس‌جمهور کشورمان با همتایان خود دراین سفر، از اهمیت راهبردی ویژه‌ای برخوردار است و می‌تواند از دستاوردهای مهم حضور در نیویورک به‌حساب آید. این گفت‌وگوها به تعمیق مناسبات دوجانبه با کشورهای مختلف منجر خواهد شد که در زمینه تقویت بنیه اقتصادی کشور و همچنین بی‌اثرسازی هرچه بیشتر تحریم‌ها نقش قابل‌توجهی دارد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید