• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 30 مرداد 1401
کد مطلب : 169159
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/ADjXl
+
-

تغییر لحن غربی‌ها؛ تاکتیکی برای چانه‌زنی

مقام‎های کاخ‎سفید با تناقض‎گویی‎های مداوم، چشم‎انداز دستیابی به توافق را در هاله‎ای از ابهام قرار داده‎اند

گزارش
تغییر لحن غربی‌ها؛ تاکتیکی برای چانه‌زنی

در شرایطی که همه طرف‎های حاضر در گفت‎وگوهای برجامی در انتظار واکنش واشنگتن به متن پیشنهادی ایران و همچنین پاسخ ایران به این پیش‎نویس هستند، مقام‎های کاخ‎سفید همچنان با تناقض‎گویی‎های مداوم، چشم‎انداز دستیابی به توافق را در هاله‎ای از ابهام قرار داده‎اند.
به‎گزارش همشهری، مقام‎های آمریکایی در روزهای اخیر مستمرا اعلام کرده‎اند که درحال بررسی جمع‌بندی ایران از متن پیش‎نویس هستند. در چنین شرایطی هم بود که یک مقام آمریکایی در گفت‎وگو با شبکه‎ خبری سی.ان.ان با بیان اینکه «به حصول توافق در وین نزدیک‎تر شده‎ایم»، تأکید کرد که «پیشرفت مذاکرات از این نقطه به بعد ممکن است کند باشد.» وی همچنین نتیجه بررسی‎ها را همچنان «نامشخص» دانست و دلیل این موضوع را هم باقی بودن «برخی شکاف‎ها» عنوان کرد؛ موضوعی که نشان می‎دهد با وجود ارزیابی‎های مثبت اولیه، مواضع متناقض طرف آمریکایی ادامه دارد و به‎نظر می‎رسد واشنگتن از تصمیم‎گیری در این زمینه ناتوان است.

ادامه فضاسازی‎های برجامی
این درحالی است که فضاسازی‎ها علیه روند توافق در واشنگتن ادامه دارد؛ از یک‎سو فشار جمهوری‎خواهان مخالف برجام بر دولت بایدن افزایش یافته و ازسوی دیگر مواضع سردرگم مقام‎های آمریکایی در قبال گفت‎وگوهای برجامی، از بی‎عملی آنان در قبال روند توافق حکایت دارد؛ برهمین اساس هم هست که آنها با بیان این موضع دوپهلو و مبهم که «بایدن تنها توافقی را تأیید خواهد کرد که منافع ملی ما را تأمین کند» می‎کوشند از موضع‎گیری شفاف در این زمینه خودداری کنند.
در این میان جمهوری‎خواهان آمریکایی نیز همنوا با صهیونیست‎ها در حال کارشکنی در روند مذاکرات هستند و دولت بایدن را به‎دلیل آنچه «ارائه امتیاز به ایران» می‎‎دانند، تحت‎فشار قرار داده‎اند. جیم ریش، سناتور جمهوری‎خواه آمریکایی در این زمینه در روزهای اخیر در یک رشته توییت ادعاهایی را مطرح کرد و نوشت: «ایران به‎دنبال دریافت تضمین‌های برجامی از دولت بایدن است تا نظارت‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تمام کرده، از فعالیت شرکت‌های غربی در ایران حفاظت کند و به ایران اجازه دهد تا در صورت خروج دولت بعدی از توافق، برنامه تسلیحات هسته‌ای خود را تسریع کند.» وی در ادامه مدعی شد: «این درخواست‌ها ازسوی ایران باج‌خواهی هستند. این در تاریخ به‎عنوان یکی از شکست‌های بزرگ سیاست‎خارجی بایدن ثبت خواهد شد و در کنار خروج فاجعه‌بار از افغانستان جای خواهد گرفت. حتی لازم نیست اشاره کنم که این توافق امنیت شرکا و آمریکایی‌ها را در منطقه به خطر خواهد انداخت.»
ریش ادامه داده‎است: «ایران به نقشه خود برای ترور مقام‎های پیشین آمریکایی ادامه می‌دهد، روسیه را با پهپاد برای حمله به اوکراین مجهز کرده، نظارت‌های آژانس اتمی را مختل می‌کند، به جهاد اسلامی فلسطین برای حمله به اسرائیل کمک ارائه می‌دهد و به نیروها و دیپلمات‌هایمان حمله می‌کند. رفع تحریم‌های برجامی بایدن تنها تروریسم ایران را افزایش می‌دهد.»
طرح چنین ادعاهایی ازسوی سناتور جمهوری‎خواه، شورای امنیت ملی آمریکا را به واکنش واداشت و حساب توییتری این شورا چنین ادعاهایی را «عاری از حقیقت» دانست و تأکید کرد دولت آمریکا چنین شرایطی را در جریان مذاکرات نمی‎پذیرد. درچنین شرایطی شبکه «اسکای‎نیوز» هم به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی، گزارش‌های منتشر شده مبنی بر پذیرش درخواست‌های ایران و دادن امتیاز به این کشور را برای بازگشت به توافق هسته‌ای «کاملا نادرست» دانست.

یک اقدام خصمانه دیگر
علاوه‎بر این دیروز اعلام شد گروهی از قانونگذاران آمریکایی طرحی را برای دائمی کردن یکی از قانون‌های تحریمی علیه ایران ارائه کرده‌اند؛ طرحی که ازسوی تیم اسکات، ماگی هاسان و بیل هاگرتی، نمایندگان مجلس سنای آمریکا در قالب طرحی موسوم به «مستحکم کردن قانون تحریم‌های ایران(آیسا)» ارائه شده‎است.
ارائه‌دهندگان این طرح قصد دارند با تصویب آن، «قانون تحریم‌های ایران» که به «داماتو» هم شهرت دارد و به رئیس‌جمهور ایالات‌متحده اجازه اعمال تحریم‌های ثانویه علیه بخش انرژی ایران را می‌دهد، دائمی کنند تا به‎عنوان اهرم فشاری علیه جمهوری‎اسلامی همواره مورد استفاده قرار گیرد.
اسکات درباره این طرح گفته است که «تحریم‌های آمریکا یک بازدارنده ضروری ضد ‌این رژیم خطرناک و بی‌ثبات است و به همین دلیل است که طرح من به‎دنبال آن است تا تحریم‌ها علیه ایران را دائمی کند.» سناتور هاسان نیز دراین باره عنوان کرده‎است که «ایران مکررا اقدام‎های بی‌ثبات‌کننده‌ای در خاورمیانه انجام داده‎است و این طرح 2حزبی اطمینان حاصل می‌کند که ما تحریم‌ها علیه ایران را ادامه خواهیم داد.»
اقدام‎های خصمانه آمریکایی‎ها در قبال گفت‎وگوهای برجامی نشان می‎دهد نقش گروه‌ها و لابی‎های داخلی این کشور در زمینه تشدید قوانین تحریمی علیه جمهوری‎اسلامی گسترده و فراتر از آن‎چیزی است که بتوان آنها را در تأثیرگذاری منفی بر روند مذاکرات وین نادیده گرفت.

قهرمانپور، کارشناس‌ارشد مسائل بین‎الملل تشریح کرد
راهبرد آمریکا برای امتیازگیری برجامی



در روزهای اخیر شاهد تغییر لحن طرف‎های غربی در ارزیابی پاسخ ایران به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا بوده‎ایم. در نخستین ساعت‎ها پس ‎از ارسال پاسخ ایران، طرف‎های غربی و به‎ویژه اروپایی‎ها بر این نکته تأکید می‎کردند که جمع‌بندی ایران «مثبت» و «سازنده» بوده و می‌تواند بستر مناسب برای دستیابی به توافق مثبت را فراهم آورد.
در یکی، دو روز گذشته اما به‎نظر می‎رسد شاهد تغییر لحن طرف‎های مقابل بوده‎ایم که برخی تحلیلگران معتقدند بیش‎از هرچیز تحت‎تأثیر مواضع مبهم و دوپهلوی آمریکایی‎ها بوده‎است. با توجه به همین موضوع هم بود که شاهد بودیم فضای رسانه‎ای غرب به‎نقل از مقام‎های اروپایی و آمریکایی بر این موضوع متمرکز شد که «موفقیت در مذاکرات به انعطاف ایران بستگی دارد» یا اینکه «آمریکا امتیازی به ایران نداده ‎است.» یک کارشناس ارشد مسائل بین‎الملل وضعیت کنونی حاکم بر مذاکرات برجامی را نوعی «تعلیق» ارزیابی کرد و گفت: پس‎از اینکه جمهوری‎اسلامی براساس بحث‌های صورت گرفته در ساختارهای داخلی، جمع‌بندی خود را به‎طرف مقابل اعلام کرد، آمریکایی‎ها عنوان کردند که درحال بررسی پاسخ ایران هستند و تا این لحظه هم مواضع شفافی دراین زمینه اتخاذ نکرده‎اند. درواقع می‌توان این‎گونه تعبیر کرد که پاسخ آنها نه «بله» است و نه «خیر».
رحمان قهرمانپور افزود: معتقدم تعلل در اعلام نتیجه بررسی‎ها و پاسخ دادن به جمع‌بندی ایران، نوعی تاکتیک مذاکراتی ازسوی آمریکایی‎هاست که قصد دارند از این طریق این‎گونه به افکارعمومی خود القا کنند که توپ گفت‎وگوها در زمین جمهوری‎اسلامی است. طرف آمریکایی می‎خواهد این‎گونه وانمود کند که در رایزنی‎های برجامی، ایران امتیاز بیشتری داده‎ و آمریکا از مواضع خود کوتاه نیامده‎ است.
وی با بیان اینکه وضعیت تعلیق کنونی در مذاکرات که توجه بسیاری را در افکارعمومی به‌خود جلب کرده، یک تاکتیک مذاکراتی است، عنوان کرد: باید منتظر بود و دید که در روزهای آینده آمریکایی‎ها چه پاسخی به مطالبات طرف ایرانی می‎دهند؛ آن‎وقت واقع‎بینانه‎تر می‌توان درباره چشم‎انداز توافق اظهارنظر کرد.
قهرمانپور ادامه داد: آنچه احتمالا رخ خواهد داد، برگزاری دور جدیدی از مذاکرات خواهد بود که در روزهای پیش‎رو محقق خواهد شد تا طرفین درباره آخرین جمع‌بندی‎های خود مذاکره کنند؛ مذاکراتی که به‎نظر می‎رسد چندان دور نخواهد بود و انتظار می‌رود به‎زودی شاهد ازسرگیری گفت‎وگوها در وین باشیم.
این کارشناس مسائل بین‎الملل با اشاره به زمان احتمالی برگزاری دور جدید مذاکرات گفت: آنچه در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد، برگزاری اجلاس فصلی شورای‎حکام آژانس بین‎المللی انرژی‎اتمی در ماه سپتامبر (شهریور) است. موضوع این است که همه طرف‎ها تلاش می‎کنند قبل از برگزاری این نشست فصلی، موضوع مذاکرات را فیصله بدهند. به‎نظر من حداکثر تا 3،2 هفته آینده شاهد تعیین ‌تکلیف مذاکرات خواهیم بود. البته اینکه زودتر از اینها چشم‎انداز گفت‎وگوها مشخص شود، چندان دور از ذهن نیست.

تغییر لحن غربی‎ها؟
‌ قهرمانپور همچنین با اشاره به تغییر لحن طرف‎های مقابل نسبت به روند رایزنی‎ها در روزهای اخیر ادامه داد: به‎نظر می‎رسد این مسئله بیش ‎از هرچیز رویکردی باشد که در روزهای اخیر بیشتر در رسانه‌ها مطرح شده تا اینکه واقعا تغییر راهبردی در طرف‎های حاضر در گفت‎وگوها به‎وجود آمده باشد.
وی افزود: همانطور که اشاره کردم، گمانه اصلی این است که تغییر لحن طرف‎های غربی در روزهای اخیر از «موضع مثبت نسبت به پاسخ ایران» تا «ضرورت انعطاف بیشتر جمهوری‎اسلامی در مذاکرات»، بیش‎از هر چیز تاکتیکی برای افزایش قدرت چانه‎زنی آنها و تلاش برای کسب امتیازهای بیشتر باشد. این کارشناس مسائل بین‎الملل ادامه داد: طرف‎های مقابل و به‎ویژه اروپایی‎ها تا قبل از ارسال پاسخ ایران، اعلام می‎کردند خواسته‌های جمهوری‎اسلامی موضوعی نیست که نتوان برآورده کرد، اما بعد از آن، شاهد تغییر لحن آنها بودیم. اینکه چنین تغییر لحنی ناشی از تغییر رویکرد است یا جنبه چانه‎زنی مذاکراتی دارد، موضوعی است که اکنون دقیقا نمی‌توان اظهارنظر کرد، اما همچنان بر این گمانم که این رویکرد، جنبه رسانه‎ای دارد.
قهرمانپور خاطرنشان کرد: در این زمینه باید در انتظار تعیین‎تکلیف دور جدید گفت‎وگوها ماند؛ اگر دور تازه‎ای از مذاکرات در کار باشد، می‌توان گفت همه‎چیز در مسیر توافق قرار دارد، اما درصورتی که شاهد برگزاری نشستی نباشیم، باید گفت که طرف‎های حاضر در مذاکرات «تغییر موضع» داده‎اند.

اختلاف برجامی واشنگتن و تل‎آویو
وی همچنین درباره فضاسازی‎های اخیر جمهوری‎خواهان و صهیونیست‎ها پیرامون روند مذاکرات گفت: اختلاف دولت کنونی آمریکا با مقام‎های رژیم صهیونیستی برسر موضوع برجام و مذاکره با ایران غیرعلنی نیست و بارها در این زمینه صحبت شده و صهیونیست‎ها در این حوزه از رویکرد واشنگتن انتقاد کرده‎اند.
قهرمانپور افزود: صهیونیست‎ها از ابتدا با مذاکرات برجامی مخالف بودند و همه تلاش خود را هم برای کارشکنی در این زمینه به‎کار گرفتند. این درحالی است که مقام‎های آمریکایی، از وزیر امورخارجه گرفته تا رئیس سی.آی.ای بارها صراحتا اعلام کرده‎اند که در این زمینه با تل‎آویو اختلاف‎نظر دارند.
وی درباره دلایل این اختلاف‎نظر تأکید کرد: این موضوع در حوزه‌های مختلفی قابل بررسی است، اما مهم‌ترین نکته این است که صهیونیست‎ها معتقدند روش دیپلماسی با ایران جوابگو نیست، اما آمریکایی‎ها چنین گزاره‎ای را نمی‎پذیرند. از سوی دیگر تل‎آویو خواستار برخورد سخت‎تری با تهران است، اما واشنگتن زیربار تبعات آن نمی‌رود. قهرمانپور اضافه کرد: با وجود اینکه موضوع‎های پیش‎گفته بخشی از راهبرد محوری رژیم صهیونیستی در قبال جمهوری‎اسلامی است، اما در شرایط کنونی به‎نظر چندان بر روند مذاکرات برجامی تأثیرگذار نخواهد بود. آنچه از شواهد امر برمی‎آید، این است که در وضعیت فعلی لابی‎های صهیونیستی قادر نخواهند بود بر رویکردهای مذاکراتی دولت بایدن تأثیر منفی ملموسی برجا بگذارند و زمینه‎ساز تغییر مسیر واشنگتن در این حوزه شوند. این درحالی است که تل‎آویو قطعا رویکرد تشدید فعالیت‌های تخریبی در این عرصه را پیگیری خواهد‌کرد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید