گامهای بلند دستگاه دیپلماسی در ائتلافسازی منطقهای و گسترش همکاریهای دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه در شرایطی است که رایزنیهای برجامی نیز با هدف لغو تحریمها علیه ایران همچنان ادامه دارد؛ رویکردی که به نتیجه رسیدن آن، بیشاز هرچیز نیازمند واقعبینی طرفهای غربی و بهویژه آمریکاست، اما واشنگتن از یکسو برای احیای برجام ابراز علاقه میکند اما از سوی دیگر رویکرد «تهدید تهران» را کنار نمیگذارد.
بهگزارش همشهری، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه در گفتوگوی تلفنی اخیر خود با جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا بار دیگر تصریح کرد که کاخ سفید باید «زیادهخواهیها» و «تردیدها» را در قبال رفعتحریمهای جمهوریاسلامی کنار بگذارد و با واقعبینی در مسیر دستیابی به راهحل و حصول توافق گام بردارد.
موضعگیریهای اخیر مقامهای کاخسفید، بهویژه پساز حضور رئیسجمهور روسیه در تهران، نشان میدهد واشنگتن از تقویت روابط راهبردی جمهوریاسلامی و روسیه عصبانی است و میکوشد بیارادگی خود برای رفع تحریمهای ظالمانه علیه ایران را با فرافکنی و فضاسازی بپوشاند. جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات استراتژیک در شورای امنیتملی کاخ سفید تهدید کرد که اگر ایران به پایبندی به توافق هستهای بازنگردد، واشنگتن به اعمال فشارها بر تهران ادامه خواهد داد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا نیز در کنفرانس خبری اخیر خود با تکرار ادعاهای گذشته درباره جمهوریاسلامی گفت که «اگر ایران بهوضوح نشان دهد قصدی برای انجام دادن این کار ندارد و توافقی که روی میز است با پیشرفتهای مداوم ایران در برنامه هستهایاش نادیده گرفته شود، ما مسیر دیگری در پیش خواهیم گرفت.»
ارزیابی «مثبت» از مذاکرات دوحه
فضاسازیهای اخیر مقامهای کاخسفید در شرایطی است که سخنگوی وزارت امورخارجه در نشست خبری دیروز خود تأکید کرد برخلاف ادعای طرف آمریکایی مبنی بر اینکه مذاکرات دوحه نافرجام بودهاست، گفتوگوهای اخیر «مثبت» بوده و راه را برای ادامه مذاکرات و توافق هستهای باز گذاشته است و جوزپ بورل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا پیگیر آمادهسازی ادامه مذاکرات در دوره بعدی است. ناصر کنعانی با بیان اینکه ایران با جدیت این موضوع را دنبال میکند و گفتوگوی وزیر امورخارجه کشورمان با بورل نیز در همین راستا بودهاست، تصریح کرد که «زمینه برای توافق فراهم است و معتقدیم مشکل اساسی برای توافق وجود ندارد و آمریکا نیاز به تصمیم سیاسی دارد؛ آنها باید تصمیم خود را اتخاذ کنند». وی به این نکته هم اشاره کرد که واشنگتن باید به مذاکرات از دریچه منافع ملی آمریکا نگاه کند، نه از دریچه منافع رژیم غاصب صهیونیستی و جمهوریاسلامی همواره خواستار تضمین جدی از سوی آمریکاست.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره چگونگی ادامه مذاکرات عنوان کرد: مذاکرات با طرف آمریکایی از طریق واسطه اتحادیه اروپا انجام میشود و ایران هیچ گفتوگوی مستقیمی با دولت آمریکا نداشته و ندارد و این موضوع با نقشآفرینی اتحادیه اروپا انجام میشود؛ چارچوب مذاکرات همواره بر مبنای توافق برجام است.
تهران؛ پایتخت دیپلماسی برای صلح
سخنگوی وزارت امورخارجه با اشاره به روزهای پرکار دستگاه دیپلماسی گفت که اکنون تهران به پایتخت «دیپلماسی»، «اتحاد برای صلح» و «ائتلاف علیه یکجانبهگرایی و نظامیگری» تبدیل و صلح و امنیت به افق تهران بر پایه همگرایی و تفاهم درون منطقهای تنظیم شدهاست. مهمترین مباحث مطرح شده در نشست خبری کنعانی را در ادامه میخوانید:
*امیدواریم اجرای سند همکاری بلندمدت، زمینهساز ارتقای مناسبات ایران و ترکیه شود. در این سند، چشمانداز همکاری 2کشور در حوزه انرژی، آبوهوا، حملونقل، مبارزه با تروریسم و جرائم سازمانیافته فرامرزی و... وجود دارد.
*مذاکرات ایران و عربستان مثبت و روبهجلو بودهاست. ارزیابی ما این است که این مذاکرات به اندازهای دلگرمکننده بوده و درحال حاضر میتوانیم دور بعدی نشست دوجانبه را در بغداد و در سطح مناسبی داشته باشیم و با استفاده از دستاوردهای گذشته، گام جدی و ملموس به سمت جلو برداریم.
*ابراز تمایل مقامهای عالیرتبه امارات برای اعزام سفیر به ایران را به فالنیک میگیریم و این موضوع را نشاندهنده شکلگیری فضای مثبت در منطقه تلقی میکنیم.
*بازداشت دیپلمات ایرانی یک فرایند کاملا غیرقانونی و نقض فاحش کنوانسیون ۱۹۶۱ وین بوده است و خواست ما از دولت بلژیک این است که دیپلمات ایرانی را آزاد و از وی اعاده حیثیت کند.
*حکم دادگاه حمید نوری، نقض حاکمیت ایران است و جمهوری اسلامی این دادگاه را نمایشی میداند. تشکیل چنین دادگاهی نادرست و غلط و همچنین در جهت تطهیر یک سازمان تروریستی بود که دستش به خون هزاران شهروند ایرانی آلوده است.
رویکرد آمریکا به احیای برجام؛ زیادهخواهی با چاشنی تهدید
سخنگوی وزارت امورخارجه: زمینه برای توافق فراهم است و آمریکا نیاز به تصمیم سیاسی دارد
در همینه زمینه :
طب ایرانی
نکته روز