مسیر طبیعت روی تونل رسالت
بخشی از ارتباط 2 مجموعه فرهنگی -گردشگری عباسآباد و پارک پردیسان با ایجاد مسیر عبوری سبز از درون منطقه6 ممکن میشود
بوستانهای بزرگ، فضاهای پراکنده گردشگری و پیادهراهها پراکندگی نامنظمی دارند. برخی پارکهای محلی که برای مردم ساکنان همان محلهها طراحی شده است و ابعاد کوچکی دارند اما هر فضای بزرگ که به مسیرهای رفتوآمد اصلی شهر متصل باشد، کاربرد فرامنطقهای پیدا میکند.
به گزارش همشهری، در سالهای اخیر که ساخت پیادهراه و میدانگاهها افزایش پیدا کرده است، فرهنگ عمومی شهروندان نیز به گذراندن اوقات فراغت در فضای عمومی گرایش نشان داده است. اتصال مراکز تفریحی و گردشگری یکی از زیرساختهای مهم برای افزایش استقبال شهروندان است. ساخت مجموعه بزرگ اراضی عباسآباد، بوستان ولایت و دریاچه شهدای خلیجفارس (چیتگر) نشان داد که درصورت فراهمبودن امکانات لازم میتوان از حضور شهروندان بهرهبرد. در طرح بزرگی که چند سال قبل پیشنهاد شد، مجموعه چند فضای گسترده با اتصالات بزرگ به یکدیگر وصل میشوند. در این طرح فضای نمایشگاه بینالمللی در نزدیکی اوین به سمت جنوب گسترش پیدا میکند و به پارک ملت وصل میشود. بین مجموعه فرهنگی تفریحی عباسآباد و پارک پردیسان نیز مسیری ساخته میشود که این دو را از میان بزرگراهها و پستی و بلندیهای خیابانهای ولیعصر و چمران به هم وصل کند. اراضی نمایشگاه بینالمللی دچار مسائل حقوقی و مالی زیادی است و موضوع تملک و تغییر کاربری آن نیاز به طیکردن مراحل پیچیدهای دارد که ارگانهای دیگر هم در آن نقش دارند. اما ارتباط بین دو بخش تفریحی بزرگ یعنی اراضی عباسآباد و پارک پردیسان از طریق مسیرهای پیاده و دوچرخهسواری یا وسایل حملونقل پاک و غیربنزینی، میتواند تغییر بزرگی در وضعیت این دو محدوده ایجاد کند. در روی نقشه تهران نزدیکترین و ممکنترین راه ارتباط میان اراضی عباسآباد و پارک پردیسان از مسیر بزرگراههای شهید سلیمانی (رسالت) و شهید حکیم است. اما بزرگراه رسالت در این محدوده به زیر زمین میرود و تبدیل به تونل رسالت میشود که در سال1385 افتتاح شد. اکنون شهرداری منطقه6 از اجرای طرحی خبر میدهد که فضای بالای این تونل را تبدیل به فضای سبز و پیادهراه میکند.
شهردار منطقه6 میگوید: «پروژه فرامنطقهای مسیر طبیعت از تقاطع خیابان رز و خیابان اسدآبادی شروع میشود و به سمت شرق تا خیابان آفریقا ادامه دارد و از این نقطه به اراضی عباسآباد متصل میشود.»
مسعود رنجبریان با اشاره به اینکه کل تونل رسالت در محدوده منطقه6 قرار دارد، میافزاید: «طول پروژه در فضای فوقانی تونل 1200متر است ولی مساحت آن در طرح نهایی به 40هزار مترمربع میرسد.»
او با اشاره به کمبود فضای سبز و فضای تفریحی در شهر تهران میگوید: «اگر شهرداری میخواست 40هزار مترمربع از زمینهای منطقه را تملک کند و تغییر کاربری بدهد، هزینه بسیار زیادی داشت اما با استفاده از فضای فوقانی تونل میتوانیم امکانات زیادی برای شهروندان ایجاد کنیم.»
اما این مسیر با موانع زیادی روبهروست مانند خیابانهای گاندی و ولیعصر که راه را قطع میکنند. رنجبریان در اینباره میگوید: «در خیابان گاندی و ولیعصر پلهایی داریم که روی آن مسیر پیادهراه، ورزش و دوچرخهسواری ایجاد میشود.» مناطقی که مسیر طبیعت از آن میگذرد، بیشتر در نقاط اداری و تجاری قرار دارند که در طول روز بسیار شلوغ ولی شبها خلوت است. شهردار منطقه6 تهران در ادامه با بیان اینکه روزها بالغ بر ۳میلیون نفر جمعیت در این منطقه تردد دارند، میگوید: «شبها نیز این منطقه ۲۵۰هزار نفر جمعیت ساکن دارد و جمعیت شبخوابها خیلی کم است و علت آن استقرار بیشترین وزارتخانهها، سازمانها، ادارات و بیمارستانها در این منطقه است.»
رنجبریان با بیان اینکه اجرای این پروژه در طرح تفصیلی ابلاغ شده است، میافزاید: «باتوجه به مشکلات شبمردگی و زیست شبانه، با اجراییشدن این پروژه مشکلات شبمردگی برطرف خواهد شد.»
در سال1393 و زمانی که ارتباط بین پارک آب و آتش و باغموزه دفاعمقدس از طریق پل طبیعت روی بزرگراه مدرس برقرار شد، استقبال شهروندان و افزایش جمعیت مراجعان به این دو بوستان به همراه رونق کسبوکارهای آن نشان داد که طرحهای تفریحی از این دست میتواند بر کیفیت زندگی در شهر بیفزاید.