روحانی810 هتل تا پایان دولت تحویل مردم میدهد
محمد باریکانی/ خبرنگار
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور هفته گذشته از اتمام 1200پروژه گردشگری تا پایان دولت حسن روحانی خبر داد. او گفته بود تا پایان دولت این تعداد پروژه به بهرهبرداری میرسد. اما جزئیات این پروژهها چیست و اجرای آنها در چه مرحلهای قرار دارد؟ پیگیریهای همشهری از معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، ماجرا را به دفتر تسهیلات سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور کشاند و جزئیات این پروژهها در اختیار همشهری قرار گرفت.
یک وعده در 3سال پایانی
علی اصغر مونسان همین دیروز در موزه ملی ایران وعده ایجاد 145هزار شغل را در حوزه گردشگری مطرح کرد. حالا پیگیری همشهری نشان میدهد همه 1200پروژهای که او از نهایی شدن آنها تا پایان دولت حسن روحانی، یعنی کمتر از 3سال دیگر خبر داده، به بخش گردشگری مربوط است.براساس آمار شورای جهانی سفر در سال 2017 تعداد شغل مستقیم در صنعت گردشگری ایران 500 هزار شغل بود. براساس این آمار رقم شاغلان مستقیم و غیر مستقیم در صنعت گردشگری ایران در سال گذشته میلادی به یک میلیون و 500 هزار شاغل در این صنعت رسید.
براساس آنچه در پروژههای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور تعریف شده است، تا پایان دولت روحانی 1205پروژه گردشگری به بهرهبرداری میرسد. طبق برآوردهای صورت گرفته، حجم سرمایهگذاری لازم برای بهرهبرداری از این تعداد پروژه گردشگری 17هزار میلیارد تومان است. براساس آنچه معاون دفتر تسهیلات سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به همشهری اعلام کرده است بهرهبرداری از پروژههای اعلام شده بهصورت قطعی تا پایان دولت انجام میشود.
اما جزئیات 1205پروژهای که تا پایان کار دولت روحانی افتتاح میشود و رقم سرمایهگذاری آن17هزار میلیارد تومان است، شامل کدام پروژههاست و اجرای آنها چه تأثیری بر صنعت گردشگری ایران و ایجاد اشتغال دارد؟
براساس پیگیری همشهری، قرار است در قالب این پروژه 136هتل یک ستاره، 42هتل 2ستاره، 224هتل 3ستاره، 55هتل 4ستاره، 224هتل 5ستاره و 129هتل آپارتمان در کشور تا کمتر از 3سال دیگر به بهرهبرداری برسد.
افزایش چند برابری تخت و اطاق هتلها
این آمار بیانگر آن است که تا پایان دولت حسن روحانی 810هتل یک تا 5ستاره و هتل آپارتمان در ایران افتتاح میشود. 390پروژه دیگر مربوط به ایجاد مراکز تفریحی و مجتمعهای پذیرایی و بین راهی است که کمتر از 3سال دیگر تمامی آنها نیز به بهرهبرداری میرسند.
به این ترتیب 37هزار و 988اتاق هتل به ظرفیت اتاقهای کنونی هتلهای کشور افزوده میشود. با افتتاح این پروژهها همچنین 84هزار و 964تخت به ظرفیتهای میزبانی از گردشگران کشور افزوده میشود.
اما این حجم از پروژههای سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کشور چه تأثیری بر ایجاد اشتغال دارد که مونسان همین دیروز حجم آن را 145هزار شغل اعلام کرد؟ براساس آنچه همشهری از دفتر تسهیلات سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری پیگیر شده، 47هزار و 234شغل با اجرای 1200پروژه گردشگری که تا پایان دولت به بهرهبرداری میرسد، ایجاد میشود.
براساس طرح ایجاد اشتغال در سازمان میراث فرهنگی که از زمان ریاست مسعود سلطانی فر بر سازمان میراث فرهنگی وعده تحقق آن داده شد و علی اصغر مونسان نیز همین وعده را تکرار کرد، 70هزار شغل در بخش گردشگری و به همین تعداد نیز در بخش صنایعدستی ایجاد خواهد شد. سهم میراث فرهنگی نیز براساس آنچه پیشتر همشهری خبر داده بود در راهاندازی کارگاههای مرمت و مشاغل مرتبط با این بخش، ایجاد 10هزار شغل در 2هزار کارگاه مرمتی تنها در سال97 است.
براساس آمارهای منتشر شده، بهنظر میرسد سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به رؤیای دست نیافتنی سهم داشتن در اقتصاد ایران نزدیکتر شده است. علیاصغر مونسان، رئیس این سازمان پیشتر گفته بود که این سازمان توانسته است نظریه سهم داشتن در اقتصاد کلان کشور را در مذاکره با نمایندگان مجلس و تدوین قانون برنامه ششم توسعه اثبات کند. اکنون باید در انتظار سال پایانی تحویل دولت ماند تا مشخص شود که این اظهارات و آمارهای منتشر شده از سهم سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی در کشور تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است؟