• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
چهار شنبه 18 اسفند 1400
کد مطلب : 156049
+
-

مصوبه ‌خودرویی مجلس چه آثاری دارد؟

تأثیر چندگانه واردات بر بازار خودرو

خودرو
تأثیر چندگانه واردات بر بازار خودرو

تصمیم اخیر مجلس در قالب بودجه‌1401 برای واردات خودرو می‌تواند به کاهش 10 تا 50درصدی قیمت خودروهای خارجی منجر شود.
به‌گزارش همشهری، مجلس در چارچوب بودجه سال‌1401 مجوز واردات 50هزار دستگاه خودرو سواری بنزینی و 20هزار دستگاه خودرو سواری دوگانه‌سوز، هیبریدی و برقی را مصوب کرد. این واردات با تعرفه ورودی که به تصویب هیأت وزیران می‌رسد، انجام خواهد شد. متعاقب این مصوبه، معاون وزیر صمت اعلام کرد: تعرفه واردات خودرو برای سال آینده فعلا تغییری نخواهد داشت و براساس همان تعرفه‌های قبلی صورت می‌گیرد. محسن صالحی‌نیا گفت: تعرفه واردات خودرو براساس حجم موتور از ۴۰‌درصد آغاز و تا مرز ۷۵‌درصد اعمال می‌شود. او افزود: در سال‌های قبل نیز واردات خودرو براساس آیین‌نامه ضوابط فنی واردات خودرو که مصوب هیأت وزیران است، انجام شده و با مصوبه مجلس به دولت اجازه داده می‌شود تا شرکت‌ها و اشخاص بتوانند براساس ضوابط فنی نسبت به واردات خودرو اقدام کنند. رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران افزود: در سنوات قبلی میانگین قیمت هر خودروی وارداتی 20 تا 22هزار دلار بوده است یعنی 1.4میلیون دلار در سال آینده صرف واردات خودرو خواهد شد. او افزود: همیشه تعرفه واردات حداکثر تا 15بهمن به دولت پیشنهاد می‌شود و دولت نیز آن را تصویب می‌کند اما امسال تعرفه واردات خودرو به‌دلیل اینکه امکان واردات وجود نداشت، پیشنهاد نشده اما با عملیاتی‌شدن این قانون اگر کسانی پیشنهادی داشته باشند، در دولت قابل بررسی است.

کاهش 10 تا 30درصدی قیمت‌ها
دبیر انجمن وارد‌کنندگان خودرو در گفت‌وگو با همشهری با بیان اینکه تأثیر واردات بر بازار خودروهای داخلی و وارداتی متفاوت خواهد بود، گفت: اثر این واردات بر کاهش قیمت خودروهای خارجی، بسته به نوع خودروهای خارجی وارداتی موجود در بازار متفاوت خواهد بود و احتمالا شاهد تعدیل 10 تا 30درصدی قیمت این خودروها خواهیم بود. مهدی دادفر‌ افزود: برخی خودروهای خاص و گران‌قیمت کنونی موجود در بازار مانند ب‌‌ام‌و و لکسوس، افت قیمت بیشتر و تا 30درصد را شاهد خواهند بود اما این تأثیر در خودروهای خارجی ارزان‌قیمت که سهم بیشتری از بازار را دارند، کمتر و تا حدود 10درصد است.
او در مورد تأثیر این واردات بر قیمت خودروهای داخلی گفت: در بازار خودروهای داخلی با توجه به رویه کنونی تولید و عرضه، حتی احتمال افزایش قیمت این خودروها با توجه به روند تورم، افزایش تعداد خودروهای غیرمشمول قیمت‌گذاری و شیوه کنونی عرضه خودرو با بازار وجود دارد.
 دادفر‌ افزود: خودروسازان درخواست افزایش 30درصدی قیمت‌ها در ابتدای امسال را داشتند و در 2مرحله فقط 7 و 18درصد مجوز افزایش قیمت دریافت کردند که با اضافه‌شدن تورم سال آینده به قیمت تمام‌شده این خودروها، احتمالا باید قیمت خودروهای داخلی باز هم افزایش یابد. دبیر انجمن وارد‌کنندگان خودرو‌ افزود: احتمالا واردات با رعایت ضوابط و مقررات واردات خودرو در سال‌های ‌94 و 95 انجام خواهد شد اما هنوز ایرادات قبلی مانند نرخ تعرفه خودرو وجود دارد و مشخص نیست که آیا واردات خودرو تنها به وارد‌کنندگان رسمی محدود خواهد شد یا اینکه افراد غیرحقیقی و حقوقی نیز قادر به انجام این کار خواهند بود.
دادفر، دریافت گواهی تأیید نوع را مشکل دیگر واردات خودرو دانست و افزود: برای واردات خودروهای مدل سال ‌باید مستندات استانداردهای 85گانه دریافت شود و این پروسه 2 تا 3ماه طول می‌کشد. همچنین باید مجوز شماره‌گذاری از پلیس راهور با ارائه گواهی خدمات پس از فروش، دریافت شود که فعلا انجام این موارد تنها در توان شرکت‌های نمایندگی رسمی است و سایر وارد‌کنندگان تا زمانی که متعهد به ارائه خدمات پس از فروش نشوند، امکان ثبت سفارش واردات خودرو در سامانه ثبتارش را نخواهند داشت. او افزود: باید منتظر ماند و دید که بقیه وارد‌کنندگان نیز می‌توانند خودرو وارد کنند یا خیر؟ 

موفقیت مشروط طرح واردات خودرو
یک کارشناس بازار خودرو در گفت‌وگو با همشهری گفت: میزان موفقیت مصوبه مجلس در ساماندهی بازار خودرو به شرایط اجرای آن و میزان کشش بازار بستگی دارد. اگر با همین تعرفه 40 تا 70درصدی و آیین‌نامه اجرایی مناسب و معقول واردات 70هزار دستگاه خودرو سواری انجام شود، می‌تواند در ساماندهی بازار خودروهای مونتاژی و خارجی دست‌دوم مؤثر باشد. فربد زاوه‌ افزود: اگر در اجرای این طرح هزینه اضافی به واردات خودرو تحمیل نشود، می‌توان انتظار داشت تا قیمت خودروهای خارجی دست‌دوم حتی تا 50درصد کاهش یابد. او افزود: اما درصورتی که در شرایط اجرا این واردات به افراد خاصی محدود‌ و شرایطی درنظر گرفته شود که انجام این کار برای همه متقاضیان میسر نباشد، تأثیر چندانی در بازار خودرو نخواهد داشت. زاوه با اشاره به تعرفه واردات و قیمت کنونی خودرو در بازارهای جهانی، گفت: قیمت کنونی یک دستگاه خودرو کیا اسپورتیج مدل‌2022 در آلمان 30هزار یورو است که نرخ این خودرو برای صادرات 4هزار یورو کاهش می‌یابد و به 25 تا 26هزار یورو (700میلیون تومان) می‌رسد، با درنظر گرفتن نرخ کنونی یورو، تعرفه 40درصدی واردات و سایر هزینه‌ها، قیمت این خودرو در بازار ایران به یک میلیارد و 300 تا یک میلیارد و 500میلیون تومان می‌رسد. این در حالی است که اکنون قیمت مدل‌2018 این خودرو در بازار ایران همین حدود است‌ و واردات می‌تواند قیمت اینگونه خودروها را تا 50درصد کاهش دهد.

این خبر را به اشتراک بگذارید