گزارش همشهری از پوستاندازی قدیمیترین کارخانه ایرانی تولید لوازم خانگی
«ارج» فردا زنده میشود
علی ابراهیمی - روزنامهنگار
کارخانه 85ساله لوازم خانگی ارج پس از یک دهه تعطیلی، چهارشنبه هفته جاری رسما به مدار تولید بازمیگردد. به گزارش همشهری، کارخانه لوازم خانگی ارج در سال۱۳۱۶ در یک کارگاه کوچک واقع در خیابان سیمتری تهران و با 8کارگر مشغول به تولید شد. فعالیت این کارگاه با هدایت خلیل ارجمند، استاد دانشکده فنی دانشگاه تهران در ابتدا با انجام کارهای جوشکاری، آهنگری و ریختهگری و سپس تولید صندلیهای تاشو آغاز شد. با گسترش فعالیت این کارخانه در دهه۱۳۵۰ به تولید لوازم خانگی، ازجمله یخچال، بخاری، ماشین لباسشویی و کولر آبی روی آورد و به فهرست صنایع غیردولتی ایران پیوست اما پس از انقلاب این کارخانه دولتی شد و سپس در اختیار شرکت سرمایهگذاری یکی از بانکها قرار گرفت و بهتدریج بهسوی ورشکستگی پیش رفت و در ادامه ماشینآلات و امکانات خطوط تولید آن را برخی طلبکاران از محل کارخانه خارج کردند. سرانجام این کارخانه از سال1390 تعطیل و ۲۴ خرداد ۱۳۹۵ با پلمب قضایی انبار ارج، اموال این کارخانه توقیف و رسما تعطیل شد.
با گذشت چند سال از تعطیلی این کارخانه، خبرهای متفاوتی از تلاش برای احیای آن منتشر و حتی مباحثی در زمینه احتمال همکاری برندهای معروف لوازم خانگی مانند جنرال الکتریک و ویرپول آمریکا و آریستون ایتالیا و بوش برای احیای کارخانههای لوازم خانگی ارج و آزمایش مطرح شد. اما با اعمال تحریمها و عهدشکنی برخی شرکای خارجی در اجرای قراردادهای تولید مشترک با شرکتهای ایرانی، پرونده مشارکت برندهای خارجی برای احیای این کارخانه بسته شد. سرمایهگذاران بخش خصوصی با حمایت وزارت صمت و دستگاه قضا و پس از رفع مشکلات و قوانین دستوپاگیر پیگیری جدی برای بازگشایی مجدد این کارخانه از مردادماه امسال را در دستور کار قرار دادند. اکنون با گذشت 5سال از تعطیلی کارخانه ارج، برخی خطوط تولید لوازم خانگی در این کارخانه نصب و بنا بر یافتههای خبرنگار همشهری مقرر شده تا چهارشنبه هفتهجاری، فعالیت رسمی این کارخانه با راهاندازی خط تولید کولر گازی آغاز شود. در ادامه تا پایان اردیبهشتماه سال آینده خطوط تولید ماشین لباسشویی و ظرفشویی و سپس تولید یخچال، یخچال فریزر و ساید بای ساید و سایر محصولات راهاندازی شود.
توجه به احیای برندهای داخلی
با وجود جولان انواع لوازم خانگی اروپایی، کرهای و چینی در بازار ایران، هنوز مشتریان ایرانی خاطره خوش کیفیت برخی برندهای داخلی لوازم خانگی مانند ارج و آزمایش را در ذهن دارند و با گذشت چندین سال، محصولات فرتوت این برندها هنوز هم میهمان خانه برخی خانوارهای سنوسالدار گذشته ایرانی است. این شهرت بهترین سرمایه برای احیای مجدد برندهای مذکور لوازم خانگی است. موضوعی که دیروز محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت با اشاره به آن اعلام کرد: یکی از موارد مهم توجه به نام و نشان تجاری(برند) لوازم خانگی است، زیرا کالاهای داخلی با وجود داشتن کیفیت مناسب نسبت به کالاهای دارای نشانهای مطرح جهانی، کمبهره هستند.
بازگشت به تولید پس از یک دهه توقف
معاون صنایع عمومی وزارت صمت با بیان اینکه کارخانه 85ساله ارج پس از تعطیلی با تلاش و رفع موانع تولید ازجمله قوانین زائد و دستوپاگیر، دوباره در مدار تولید قرار گرفته و قرار است بهزودی خط تولید محصولات لوازم خانگی این واحد بزرگ تولیدی، راهاندازی شود، گفت: نخستین کارخانه تولید لوازم خانگی کشور بهعلت تشدید مشکلات تولید در سال1390، بهطور کامل تعطیل شده بود که از مردادماه امسال(1400) با تلاش و پیگیریهای وزارت صمت، پس از ۱۰سال تعطیلی در مسیر احیا قرار گرفت. برادران افزود: با توجه به برنامهریزیهای انجامشده برای احیای برند ارج و ایجاد تنوع در سبد محصولات این شرکت، تولید انواع یخچال و فریزر، انواع ماشین لباسشویی دیجیتال و مکانیکی، ماشین ظرفشویی و کولر گازی اسپلیت، وجود خواهد داشت. او تأکید کرد: کارخانه ارج ابتدا تولید کولر گازی را آغاز خواهد کرد و از اواخر اردیبهشتماه، تولید ماشینلباسشویی در این واحد تولیدی، آغاز خواهد شد.
پوستاندازی ارج
برای احیای این کارخانه تاکنون بخشخصوصی ۲۰۰میلیارد تومان سرمایهگذاری کرده و خطوط تولید و مونتاژ ماشینلباسشویی، ظرفشویی، کولرگازی و کولرآبی نصب شده و در مرحله بعد، خط تولید یخچال و فریزر نیز اضافه خواهد شد. براساس این گزارش، با احیای کارخانه ارج در گام نخست، برای 400نفر بهصورت مستقیم و برای بیش از 2هزار و 500نفر بهصورت غیرمستقیم، اشتغال ایجاد خواهد شد. تولید این کارخانه درصورت وجود شرایط مناسب همکاری بینالمللی در ابتدا بهصورت تحت لیسانس و سپس با عمق تولید ۶۰ درصد قطعات در کشور، انجام خواهد شد. علاوه بر آن همزمان شبکههای مربوط به فروش و خدمات پس از فروش این کارخانه با استفاده از شرکتهای دانشبنیان و کمکگرفتن از متخصصان داخلی در حال طراحی است. برای تأمین مواداولیه داخلی نیز از مجاری تعیینشده اقدام و مواداولیه وارداتی نیز در چارچوب مقررات، ثبت سفارش و وارد خواهد شد.