یادداشتی بر کتاب «بادگیرها چشم به راهاند» نوشته اعظم پشتمشهدی
روایتهای خواندنی از چریک پیر بندرلنگه
علی موسوی- روزنامهنگار
کتاب «بادگیرها چشم به راهاند» مجموعه خاطرات شهید ابراهیم بشکردیزاده، نوشته اعظم پشتمشهدی، روایتی ناب و خواندنی از زندگی و حماسهآفرینی یکی از شهدای دوران دفاعمقدس است که در آن، از زبان اعضای خانواده، همکاران و همرزمان شهید ابراهیم بشکردیزاده، مراحل زندگی و حضور در مناطق عملیاتی و سرانجام شهادت این رزمنده اعزامی از استان هرمزگان به مناطق عملیاتی به زبان ساده و شیوا بیان میشود.
مرکز فرهنگ و مطالعات پایداری استان هرمزگان در مقدمه این کتاب آورده است؛ کتاب بادگیرها چشم به راهاند خاطرات مردی را روایت میکند که از دیار آفتاب و شرجی برای دفاع از کیان این مرز و بوم در جبهههای نبرد حق علیه باطل حضور یافت و در این راه به آرزوی دیرین خود رسید.
همچنین اعظم پشتمشهدی، نویسنده کتاب در پیشگفتار کتاب یادآوری کرده، اثر حاضر حاصل تلاش و تحقیق نسلی است که با نکوداشت و حفظ خاطرات بزرگانش، سرمشقی برای فردای خود میجوید. ثبت و جمعآوری خاطرات شفاهی راجع به شهید ابراهیم بشکردیزاده با پیشنهاد و همراهی مؤسسه فرهنگی دارالعقائد بهعنوان کانالی جهت ارتباط با خانواده، دوستان و همرزمان شهید انجام شده و تمامی مصاحبهها توسط محبوبه ولایتی و حلیمه شاهی از محققان شهرستان بندر لنگه، جمعآوری و به دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری هرمزگان جهت تولید و چاپ سپرده شده است.
ابراهیم بشکردیزاده معروف به چریک پیر در سال 1313در شهرستان بندرلنگه به دنیا آمده و در همان دوران کودکی مادر و پدرش را از دست داده و در کنار مادربزرگش بزرگ شده است. قبل از انقلاب همگام با روحانیون علیه رژیم شاهنشاهی مبارزه کرده و با شروع جنگ تحمیلی به جبهه اعزام شده است.
ابراهیم بشکردیزاده در عملیاتهای طریقالقدس و رمضان حضور داشته و در آخرین مرحله تکمیلی عملیات کربلای 5 بهعنوان کمک آرپیجیزن همراه دیگر جوانان سرزمینش، از خاک و ناموس خود دفاع کرد و در اسفند 1365در جبهه شلمچه به شهادت رسیده است.
این کتاب در 8 فصل به هم پیوسته تنظیم شده که در فصل اول با عنوان «زندگی» به تولد، دوران کودکی، نوجوانی، جوانی و میانسالی شهید ابراهیم بشکردیزاده پرداخته شده است.
راوی اصلی این فصل، فاطمه محمودیرودباری، همسر شهید ابراهیم بشکردیزاده است که بهخاطر نسبت فامیلی قبل از ازدواج که با شهید ابراهیم بشکردیزاده داشته، با اشراف کامل به دوران کودکی همسرش اشاره و جزئیات زندگی او در این مرحله را بیان میکند. فرزندان شهید هم از راویان این فصل هستند که از زاویه نگاه خود بخشهایی از زندگی و رشادتهای پدر را روایت میکنند. در این فصل، مخاطب با شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی خانواده شهید ابراهیم بشکردیزاده آشنا میشود. همچنین موقعیت خانوادگی و جغرافیای محل سکونت خانواده پدری شهید در این فصل به تفصیل شرح داده شده است.
در فصل دوم با عنوان«زندگی با مردم»، همسر، فرزندان و دوستان و همرزمان شهید از خصلتها و مردمداری شهید بشکریزاده میگویند.
در فصل سوم با موضوع«انقلاب» به فعالیتهای انقلابی شهید ابراهیم بشکریزاده در ایام پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و همچنین روزهای پیروزی انقلاب و بعد از آن پرداخته شده است.
در فصل چهارم با عنوان «جنگ» به مهمترین و تأثیرگذارترین مرحله از زندگی شهید بشکریزاده، یعنی حضور در جبههها پرداخته میشود.
در فصل پنجم با عنوان«آخرین دیدار» هم به روزهای آخر حضور بشکریزاده در میان خانواده ، دوستان و آشنایان پرداخته شده است. همسر و فرزندان شهید در این فصل به آخرین دیدارهای خود با مردی که بهزودی آسمانی میشد اشاره میکنند. از جمله حسن، یکی از فرزندان شهید به یکی از خصلتهای نیک و پسندیده شهید بشکریزاده درخصوص ادای دین اشاره میکند:« اگر از کسی پولی قرض میگرفت زودتر از موعد، پول را بر میگرداند. قبل از رفتن به جبهه تمام قرضهایش را داده بود. پدرم خیلی به حلال و حرام اهمیت میداد و نمیخواست دینی به گردنش بماند. با اینکه مشکل مالی داشتیم اما بخشی از درآمدش را برای اقوام و افرادی که در مضیقه بودند کنار میگذاشت.» (ص 91)
در فصل ششم هم که عنوانش «خاطرات» است، اعضای خانواده و دوستان، همکاران و همرزمان شهید بشکریزاده خاطرات پراکنده خود از این شهید را روایت میکنند. در فصل هفتم با عنوان«انتظار» بیشتر به لحظههای چشمانتظاری خانواده و دوستان شهید در دوران 9ساله مفقودالاثر بودن شهید بشکریزاده پرداخته میشود که سرانجام با اعلام خبر شهادت و تشییع پیکر باشکوه این شهید در بندرلنگه این انتظار 9ساله به پایان میرسد. فصل هشتم و پایانی کتاب به ضمائم و عکسهای مرتبط با موضوع کتاب اختصاص یافته که در آن 7 عکس و سند به اثر ضمیمه شده است. چاپ اول(1400) کتاب« بادگیرها چشم به راهاند» نوشته اعظم پشتمشهدی در 132صفحه با شمارگان 1250نسخه از سوی انتشارات سوره مهر چاپ و منتشر شده است.