• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
دو شنبه 11 بهمن 1400
کد مطلب : 152489
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/jRDl4
+
-

حرکت در ریل اقتصاد مقاومتی

یادداشت
حرکت در ریل اقتصاد مقاومتی

مهدی سعیدی‌- کارشناس مسائل سیاسی

داستان اتخاذ اقتصاد مقاومتی، به‌عنوان راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با جنگ تمام‌عیار اقتصادی دشمن، داستانی است که با خلاقیت و ایده‌پردازی حکیم فرزانه انقلاب اسلامی در چند سال اخیر رقم خورده است. معظم‌له در طول سال‌های اخیر با همه توان تلاش کردند تا جهت‌گیری‌ کلان کشور را در این مسیر قرار داده و حرکت پیشرفت اقتصادی کشور را مبتنی بر آن ریل‌گذاری کنند.
معظم‌له علاوه بر صدور اوامر و دستورهای لازم و برنامه‌ریزی و سیاستگذاری‌های ضروری برای تحقق عملیاتی اقتصاد مقاومتی، تلاش کرده‌اند تا اقتصاد مقاومتی را به گفتمان برتر و غالب در فضای جامعه و بازار بدل سازند. در این مسیر از ابزارهایی بهره گرفتند که نمونه‌ای از آن، نامگذاری سال‌های گذشته با عناوینی چون، سال اقتدارملی و اشتغال‌آفرینی، نوآوری و شکوفایی، اصلاح الگوی مصرف، همت و کار مضاعف، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل، سال اقتصاد مقاومتی؛ تولید- اشتغال، حمایت از کالای ایرانی، رونق تولید و جهش تولید است. در تداوم همین سیاست بود که امسال نیز به نام «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌‌ها» شهرت یافت که حکایت از تأکید معظم‌له بر تداوم
همین مسیر دارد.
سخنان روز گذشته رهبرمعظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از تولیدکنندگان و فعالان صنعتی نیز به همین جهت‌گیری اختصاص یافت. معظم‌له در این دیدار کارآفرینان و فعالان اقتصادی را افسران و کارگران را رزمندگان با‌اخلاص و با‌صفای دفاع‌مقدس در مقابل جنگ اقتصادی با آمریکا خواندند و با اشاره به سخنان صریح مسئولان آمریکا درباره شکست خفت‌بار آنها در این نبرد سنگین افزودند: «مسئولان پرتلاش با «ایجاد سند نقشه راهبردی صنعتی» و «مدیریت، هدایت، نظارت و حمایت از تولید» مسیر کاهش و رفع آسیب‌ها و «شتاب‌گرفتن تولید، اشتغال و پیشرفت کشور» را با تلاش بیشتر ادامه دهند تا آثار این روند در زندگی مردم نمایان شود.»
متأسفانه در طول سال‌های اخیر متولیان امر اجرایی و اقتصادی کشور اعتقاد راسخی به اقتصاد مقاومتی نداشتند و بیش از آنکه بر ساخت و پیشرفت کشور مبتنی بر توانمندی‌های داخلی تکیه کنند و تولیدکنندگان داخلی را مورد حمایت همه‌جانبه قرار دهند، حل مشکلات را از طریق گسترش تعاملات دیپلماتیک و مذاکره با بیگانگان دنبال می‌کردند! همین سیاست ناکام موجب شد تا امروز مقام‌معظم‌رهبری اینچنین زبان به گله بگشایند که: «اگر دراین ۱۰سال مسئولان با تولیدکنندگان همراهی بیشتری می‌کردند، آسیب‌ها کمتر و موفقیت‌ها بیشتر می‌شد.»
حال اما اوضاع فرق کرده‌است و دولتی روی کار آمده که متولیان امر اقتصادی آن سال‌ها خود را حامی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی معرفی کرده‌اند. انتظار آن است که مهم‌‌ترین اصول و مبانی این سیاست مورد توجه ایشان قرار گیرد و خیلی زود قطار اقتصاد کشور به ریل اقتصاد مقاومتی برگردد. در این مسیر یکی از اولویت‌ها توجه به رفع موانع تولید داخلی است که با حمایت از تولیدکنندگان ممکن خواهد بود.
نکته تکمیلی و پیوست کار آن است که ترویج «فرهنگ مقاومتی» به‌عنوان یکی از الزامات و ارکان رسیدن به «اقتصاد مقاومتی» باید مورد اهتمام قرار گیرد. حقیقت امر آن است که بدون نهادینه‌شدن فرهنگ مقاومتی نمی‌توان از پیشرفت در علم و اقتصاد سخن گفت. لازمه توسعه و پیشرفت و تعالی در همه حوزه‌ها وجود ایدئولوژی‌ها، آرمان‌ها، هویت‌ها و اراده‌هایی است که بتوانند فعل خواستن را صرف کنند! این خودباوری، اعتماد‌به‌نفس ملی، احساس عزت ملی، رمز و گوهر تحول و پیشرفت کشور است که در حوزه فرهنگ تعریف و جای می‌گیرد.
 به واقع، اول باید باورها، ایمان‌ها و جهت‌گیری‌های فرهنگی تغییر کند تا آثار مادی تمدن‌سازی‌ همچون بسط و گسترش علم و اقتصاد و تکنولوژی آشکار شود. در این مسیر برخی مولفه‌ها و شاخص‌ها باید در فرهنگ عمومی کشور تقویت و تولید شود و برخی رفتارها و شاخص‌ها باید کنار گذاشته شود تا فرهنگ مقاومتی، بستر‌ساز اقتصاد مقاومتی شود. انتظار از دولت انقلابی این روزها رو به افزایش است و متولیان این دولت به‌خوبی می‌‌دانند که تنها راه نجات کشور از مشکلات اقتصادی با تأکید بر نسخه اقتصاد مقاومتی ممکن خواهد بود. لذا نباید فرصت را از دست داد و باید با سرعتی بیشتر از گذشته برای حل مشکلات کشور تلاش کرد. ان‌شاءالله با تکاپو و تلاش همه‌جانبه و هوشمندانه دولت، «با پایان سال، شب عیدی خوب و با آرامش اقتصادی» برای آغاز سال‌1401 در پیش روی ملت ایران رقم خواهد خورد.

این خبر را به اشتراک بگذارید