• چهار شنبه 7 آذر 1403
  • الأرْبِعَاء 25 جمادی الاول 1446
  • 2024 Nov 27
دو شنبه 13 دی 1400
کد مطلب : 149925
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/OYroG
+
-

کف ارزش معاملات بورس شکست

ارزش کل معاملات خرد بورس دیروز به پایین‌ترین حد خود طی 2سال گذشته رسید

باوجود رشد 265درصدی سود شرکت‌های بورس از مرداد پارسال تاکنون و اجرای سیاست‌ها حمایتی از سوی دولت، سهامداران خرد در حال خروج از بورس هستند و این موضوع منجر شد دیروز ارزش روزانه معاملات خرد به پایین‌ترین حد خود طی 2سال گذشته برسد.
به گزارش همشهری، بیش از 16ماه از آغاز نزول شاخص بورس می‌گذرد و با وجود اینکه شاخص کل بازار سهام در این دوره در برخی مقاطع با رشد مواجه شده اما روند اصلی بازار سرمایه در تمام این مدت نزولی بوده و آمار‌ها نشان می‌دهد که شدت نزول بورس هر روز عمیق‌تر می‌شود؛ این در حالی است که داده‌های آماری نشان می‌دهد میزان درآمد شرکت‌های بورس که یکی از مهم‌ترین مولفه‌های اقتصادی است که می‌تواند منجر به رشد شاخص‌های بورس شود، از مردادماه پارسال که شاخص بورس شروع به نزول کرده تاکنون 265درصد رشد کرده و به مرز 500هزار میلیارد تومان رسیده است. همچنین در طول ماه‌های گذشته دولت مصوبات زیادی را برای حمایت از بازار سرمایه تصویب کرده و حتی روند تزریق نقدینگی از سوی صندوق توسعه ملی به بازار سهام نیز طبق گفته‌های مجید عشقی، رئیس سازمان بورس آغاز شده است. اما با وجود اینکه هم داده‌های آماری و هم سیاست‌های حمایتی می‌توانند به‌عنوان یک پشتوانه قدرتمند، زمینه رشد شاخص بورس را فراهم کنند، روند نزولی بازار سهام متوقف نمی‌شود و عمق نزول هر روز بیشتر می‌شود. کار به جایی رسیده که ارزش روزانه معاملات خرد به پایین‌ترین خود رسیده که یک پیام منفی بزرگ برای مسئولان بازار سرمایه است.

تشدید روند نزولی
آنطور که آمارها نشان می‌دهد، تداوم نزول شاخص‌های بورس تردید‌های بزرگی را در بازار سهام ایجاد کرده و منجر به خروج سهامداران خرد از بازار سهام شده است. این خروج سهامداران حقیقی از شهریورماه شدت گرفته و در 2ماه گذشته به اوج خود رسیده؛ به‌طوری که منجر به کاهش شدید ارزش روزانه معاملات خرد شده است. طبق اطلاعات موجود، میانگین ارزش روزانه معاملات خرد در ماه گذشته 66درصد یعنی بالغ بر 5هزار و 750میلیارد تومان کاهش یافته است. در شهریورماه امسال سهامداران خرد به‌طور میانگین روزانه 8هزار و 750میلیارد تومان دادوستد در بورس انجام می‌دادند که این میزان در آذرماه به 3هزارمیلیارد تومان رسید. این رقم به‌خوبی نشان می‌دهد که سهامداران به‌دلیل افزایش ریسک‌های بازار در حال خروج از آن هستند و به همین دلیل ارزش روزانه معاملات به پایین‌ترین حد خود رسیده است. این روند از ابتدای دی‌ماه حتی تشدید شده و دیروز ارزش روزانه معاملات به پایین‌ترین حد در 2سال گذشته رسید؛ به‌طوری که در دادوستد‌های روز گذشته ارزش روزانه معاملات خرد جمعا به 2هزار و 189میلیارد تومان رسید که 27درصد کمتر از میانگین معاملات خرد در ماه گذشته است.
بیم آن می‌رود که با تداوم وضع فعلی ارزش روزانه معاملات خرد حتی به کمتر از 2هزار میلیارد تومان هم برسد و روند نزولی شاخص بورس را تشدید کند. طبق اطلاعات موجود از ابتدای سال تاکنون 20هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سهام خارج شده و این روند حتی در 2هفته گذشته تشدید شده است؛ به‌طوری‌که جمع کل خروج نقدینگی از بازار سهام فقط در 2هفته گذشته به 2هزارمیلیارد تومان رسیده است. اما دلایل این کاهش اعتماد به بورس و خروج نقدینگی از بازار سهام چیست؟

دلایل نزول
آنطور که کارشناسان می‌گویند افزایش ابهام نسبت به موضوعات مختلف، ریسک‌های بازار سرمایه را زیاد کرده و همین عامل منجر به خروج نقدینگی از بازار سهام شده است. تحلیلگران بر این باورند که در شرایط فعلی عواملی ازجمله نرخ بهره، قیمت طلا و ارز و مذاکرات هسته‌ای در وین، از ابهام‌های پیش روی بازار سهام هستند که ریسک‌های بازار سرمایه را افزایش داده‌اند. با این حال بخش عمده نزول بازار سهام در چند ماه گذشته ناشی از افزایش نرخ بهره اوراق بدهی تا سطح 25درصد و نامشخص بودن نتایج مذاکرات هسته‌ای در وین است.  حافظ عزیزی ‌نقش، کارشناس بازار سرمایه در این‌باره می‌گوید: متأسفانه وضعیت فعلی بازار سهام خوب نیست و نگاه‌های منفی زیادی در این حوزه وجود دارد که به مذاکرات وین و بعد از آن به قیمت ارز و دلار مربوط است. او می‌افزاید: البته نمی‌توان گفت با احیای برجام قیمت دلار نزول خواهد کرد و منجر به افت شاخص می‌شود اما بین قیمت دلار و توافق هسته‌ای ارتباطی وجود دارد و می‌توان گفت هم‌اکنون این موضوع یک عامل کلیدی برای بازار سهام است.
به‌گفته او وضعیت بازار سرمایه در آینده به چند مورد بستگی دارد که مهم‌ترین آنها نتیجه مذاکرات هسته‌ای در وین و مورد دیگر، سطوح قیمتی دلار پس از نتایج مذاکرات است. محمد میرزایی یک کارشناس دیگر بازار سرمایه هم در این‌باره معتقد است: طی چند ماه گذشته فروش اوراق بدهی دولتی و مذاکرات برجام بر بازار سهام تأثیر داشته است. با وجود این ابهام‌ها پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال شاهد فروش حجم زیاد اوراق در بازار سرمایه نباشیم، زیرا دولت قصد دارد کسری بودجه را از مسیر‌های دیگری نیز تامین کند. از سوی دیگر خبر‌ها نشان می‌دهد گام‌های خوبی در مذاکرات هسته‌ای برداشته شده اما همچنان ابهاماتی در حوزه پذیرش این قرارداد وجود دارد.  محمدرضا کفاش پنجه‌شاهی، کارشناس دیگر بازار سرمایه اما به موضوع بودجه اشاره می‌کند و اعتقاد دارد لایحه بودجه سال‌جاری نیز در بازار سهام ابهام ایجاد کرد؛ با این حال این ابهام‌ها در شرایط فعلی از بین رفته و انتظار می‌رود در روز‌های آینده بازار سهام به ثبات بیشتری برسد. به‌گفته او با تلاش‌های سازمان بورس بخش عمده‌ای از نگرانی و ابهامات مرتبط با تعیین نرخ خوراک گاز و سوخت صنایع و پتروشیمی‌ها که در بودجه1401 در نظر گرفته شده بود، رفع شده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید