• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 30 آذر 1400
کد مطلب : 148700
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/gJ3m9
+
-

خبرهای کوتاه/ الگوبرداری از پروژه دریاچه ارومیه

تجربه پروژه دریاچه ارومیه نشان می‌دهد؛ هر فعالیتی که در حوضه‌های آبریز انجام می‌شود، اثر قابل توجهی بر پایین‌دست آنها دارد.  به گزارش همشهری، محمدجواد اشرفی، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خوزستان در مراسم آغاز فرایند عملیاتی پروژه بسط و توسعه مدیریت محیط‌زیست و معیشت‌های پایدار دریاچه ارومیه، در تالاب‌های بختگان و شادگان در سایت‌های پایلوت که در اهواز برگزار شد، گفت: هر فعالیت و بهره‌برداری که در حوضه‌های آبریز انجام می‌شود، اثر قابل توجهی بر تالاب‌ها و مسیرهای آبی زمینی و زیرزمینی دارد.وی افزود: علت اینکه تالاب شادگان هم‌اکنون با تنش‌ها و بحران‌های خاصی مواجه می‌شود، توجه نکردن به برنامه منسجم در بهره‌برداری از حوضه‌های آبریز است. وی افزود: در بالادست این تالاب، فعالیت‌های گسترده کشاورزی بدون توجه به نیازهای زیست‌محیطی و حقآبه ‌انجام شده که موجب می‌شود در بعضی مواقع سال، کمتر از یک متر مکعب آب بر ثانیه به‌عنوان حقآبه، وارد تالاب شود؛ درحالی‌که میزان واقعی حقآبه تالاب شادگان، به‌طور متوسط۵۰ مترمکعب بر ثانیه است.

   ابلاغ ضوابط اجرایی اندازه‌گیری آلایندگی خاک 
ضوابط اجرایی اندازه‌گیری آلایندگی و نحوه خوداظهاری پایش محیط‌زیست با امضای معاون اول رئیس‌جمهوری ابلاغ شد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، هیأت وزیران در جلسه مورخ ۲۴ آذر۱۴۰۰، با توجه به تکلیف مقرر در تبصره (۲) ماده (۱۸) قانون «حفاظت از خاک» درخصوص مقررات تعیین واحدهای بزرگ تولیدی، ‌صنعتی، ‌عمرانی، خدماتی، زیربنایی و معدنی، مقاطع زمانی و ضوابط اندازه‌گیری آلایندگی و نحوه خوداظهاری پایش محیط‌زیست، هیأت وزیران پیشنهاد سازمان حفاظت محیط‌زیست مبنی بر ضوابط اجرایی تبصره یاد شده را تصویب کرده بود که این ضوابط اجرایی دیروز ابلاغ شد. بر این اساس، واحدهای تولیدی، صنعتی، عمرانی، خدماتی، زیربنایی و معدنی مشمول ارزیابی اثرات محیط‌زیستی که خروجی آنها در چارچوب ضوابط خوداظهاری پایش محیط‌زیست، ازجمله تفکیک و اعلام انواع مواد آلاینده و میزان خروجی هریک از آنها به محیط، تبیین استمرار یا مقطعی بودن ورود آلودگی به محیط، تصریح مرحله فعالیت واحد در زمان اندازه‌گیری آلودگی شامل مراحل احداث، بهره‌برداری و یا توقف کوتاه‌مدت و بلندمدت فعالیت، بیش از حدود مجاز و استانداردهای ابلاغی سازمان حفاظت محیط‌زیست باشد، مشمول خوداظهاری در پایش خاک در محدوده تملک و شعاع تأثیر عملکرد خود خواهند بود.

   پریشانی تالاب پریشان
تالاب پریشان، یکی از تالاب‌های بزرگ کشور است که به‌دلیل خشکسالی تبدیل به کانون انتشار ریزگرد شده است. این تالاب یکی از تالاب‌های ثبت شده در کنوانسیون رامسر است که به همراه تالاب ارژن از طرف یونسکو به‌عنوان ذخیره‌‌گاه زیست کره شناخته شد. تالاب پریشان با وسعت ۴۳۰۰ هکتار در شرق کازرون در استان فارس و در منطقه حفاظت شده ارژن- پریشان واقع شده است. علی ارواحی، متخصص مدیریت زیست بوم‌های تالابی اما درخصوص علت عدم ‌احیای تالاب پریشان به باشگاه خبرنگاران گفت: متأسفانه این زیست‌بوم ارزشمند از سال ۱۳۸۶، به واسطه حفر متعدد چاه‌های کشاورزی مجاز و غیرمجاز که مجموع آن به حدود هزار حلقه چاه می‌رسد و همچنین بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی که رشد حداقل ۱۴ برابری را نسبت به سال ۱۳۶۰ نشان می‌دهد، به‌طور کامل خشک شده است. البته کشاورزی تنها علت آن نبوده، چرا که از یک سو به واسطه احداث جاده در محدوده تاثیر‌گذار بر تالاب، برخی از چشمه‌های تامین‌کننده آب تالاب، خشک شد و علاوه بر این نیروگاه گازی که در نزدیکی تالاب قرار گرفته، جدای از اثرگذاری بر تشدید میزان تبخیر سطحی، سالانه۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار مترمکعب آب مصرف می‌کند که در اندازه خود قابل توجه است.

این خبر را به اشتراک بگذارید