گرانی 18درصدی؛ گروکشی خودروسازان تمام میشود؟
محاسبات همشهری نشان میدهد؛ هرچند قیمت پایه محصولات پرتیراژ سایپا و ایران خودرو بهطور متوسط 18درصد افزایش یافته اما با احتساب سایر هزینهها، مانند شماره گذاری، بیمه و مالیات، میزان گرانی رسمی این خودروها از 20درصد فراتر میرود
علی ابراهیمی- خبرنگار
دیروز خودروسازان قیمت محصولاتشان را با احتساب هزینههای متصل به خرید بیش از 20درصد افزایش دادند. حالا مصرفکنندگان و فعالان بازار منتظرند تا ببینند آیا پساز این گروکشی شرکتهای خودروساز در عرضه خودرو با عرضه انبوه محصولات در بازار پایان مییابد؟
به گزارش همشهری، در هفتههای اخیر توقف عرضه خودروهای داخلی به بازار، زمینه تندتر شدن تب گرانی را در بازار خودرو فراهم کرده است. دیروز صبح با گذشت یکماه از اعلام واگذاری تعیین خودرو به ستاد تنظیم بازار، 2خودروساز بزرگ، پیش از برگزاری نشست ستاد تنظیم بازار برای تصمیمگیری نهایی، در مورد تعیین و ابلاغ نرخ خودروهای پرتیراژ داخلی، قیمت پایه جدید محصولاتشان را، در طرحهای فروش فوری(نقدی) و پیشفروش، با میانگین افزایش 18درصدی به سامانه کدال بورس اعلام کردند. همزمان رضا فاطمی امین، وزیر صنعت از اصلاح قیمت خودروها بر مبنای فرمول شورای رقابت طبق روال قبل خبرداد. 20آبانماه امسال اقدام خودروسازان برای افزایش 10تا 18درصدی قیمت محصولاتشان با مخالفت رئیسجمهوری مواجه شده بود. در آنهنگام سیدابراهیم رئیسی در دستوری به وزیر صنعت اعلام کرد: باتوجه به اینکه ستاد تنظیم بازار برای افزایش قیمت خودرو مصوبهای نداشته، خودروسازان محصولات خود را به قیمت قبل بازگردانند. براین اساس افزایش قیمت خودروهای داخلی موقتا منتفی شد.
رشد واقعی قیمت کارخانهای خودرو
اگرچه براساس اعلام خودروسازان قیمت خودروها بهطور متوسط 18درصد افزایش یافته است اما محاسبات همشهری نشان میدهد؛ این میزان افزایش قیمت، فقط به نرخ پایه محصولات 2خودروساز بزرگ مربوط است، در نتیجه با درنظر گرفتن سایر هزینههای تجاریسازی و عرضه خودرو، شامل: شماره گذاری، بیمه و مالیات، میزان افزایش رسمی قیمت کارخانهای این خودروها، حتی از 20درصد هم فراتر میرود. برنامه افزایش رسمی قیمت خودروهای داخلی، در شرایطی اجرایی شده که بازار خودرو، در 2هفته اخیر، متاثر از افزایش نرخ ارز، سیر صعودی قیمتها را شاهد بوده است. اگرچه خودروسازان با استناد به اجرای طرحهای تازه فروش فوری و پیش فروش، رشد عرضه و کاهش قیمت خودروها را وعده دادهاند اما باید منتظر ماند و دید که آیا این میزان عرضه در شرایطی که بازار با تقاضای مؤثر انباشته، در طول سالهای گذشته و امسال مواجه بوده، تا چه حد میتواند قیمت انواع خودرو را در بازار کاهش دهد؟
تب بالای گرانی در بازار خودرو
بازار خودرو، ظرف چند روز گذشته، متاثر از توقف عرضه و نوسان نرخ ارز، سیر صعودی قیمتها را شاهد بوده است. حتی دیروز، چهارشنبه، نیز همزمان با این افزایش قیمت، نرخ حاشیه بازار محصولات سایپا و ایران خودرو، برای چندمین بار افزایش یافت. دیروز قیمت تندر ۹۰ بعد از یک هفته ثبات، در بازار با 5میلیون تومان افزایش قیمت، ۳۹۵ میلیون تومان شد، قیمت پژو ۲۰۷ دندهای و اتوماتیک، هر کدام، با 2میلیون تومان افزایش قیمت بهترتیب به ۳۵۵ و ۵۱۷ میلیون تومان رسید. همچنین قیمت رانا پلاس، با 3میلیون تومان افزایش قیمت، به ۲۶۸ میلیون تومان رسید. سمند LX ۲۵۱ میلیون، سمند ایاف۷ دوگانه سوز ۳۳۸ میلیون، پژو ۴۰۵ اس ال ایکس ۲۶۱ میلیون و پژو پارس ۲۸۲ میلیون تومان قیمت خورد. محصولات سایپا نیز افزایش یک تا 2میلیون تومانی قیمت را شاهد بود بهنحوی که قیمت پراید 1۱۱ به ۱۷۵ میلیون رسید، پراید ۱۳۱ با یک میلیون تومان افزایش به ۱۵۷ میلیون افزایش یافت، قیمت پراید ۱۳۲ با 2میلیون تومان افزایش به ۱۴۷ میلیون و تیبا و تیبا ۲ با یک میلیون تومان افزایش بهترتیب به ۱۷۳ میلیون و ۱۸۰ میلیون تومان رسید. همچنین قیمت کیا سراتوی مونتاژی سایپا، با رشد 5میلیون تومانی، تا ۹۸۰ میلیون تومان افزایش یافت.
رونمایی عرضه از فروش فوری تا پیش فروش
در شرایطی که خودروسازان بعد از دستور رئیسجمهوری، برای توقف افزایش رسمی قیمتها، طرحهای فروش فوری و پیش فروش محصولاتشان را متوقف کرده بودند، دیروز معاونان فروش ایران خودرو و سایپا از اجرای طرحهای تازه فروش خبر دادند. با این روند ایران خودرو در سومین فروش فوقالعاده محصولات هایما، 2مدل هایما S7 پلاس توربوشارژ اتوماتیک و S5 اتوماتیک 6 سرعته را بهصورت نقدی، با موعد تحویل حداکثر 3ماهه و بدون قرعهکشی عرضه کرد. ایران خودرو همچنین طرح پیشفروش یکساله 6محصول خود شامل تارا دستی، دناپلاس توربوشارژ دستی و اتوماتیک، رانا پلاس، سورن پلاس و 207دستی سقف شیشهای از امروز را اعلام کرد. حسین کاظمی، معاون بازاریابی و فروش سایپا نیز با دفاع از افزایش متوسط 18درصدی قیمت پایه محصولات این شرکت ازآغاز طرحهای مستمر فروش هفتگی محصولات این شرکت با قیمت جدید ویژه آذرماه جاری و از شنبه هفته آینده و بهمدت 2روز خبر داد.
تداوم عرضه دو نرخی و نوسان در بازار خودرو
فعالان صنفی و کارشناسان صنعت خودرو، دیروز پس از اعلام نرخهای جدید، این شیوه اصلاح قیمت خودرو را ناکارآمد دانستند و تأکید کردند: چنین رویهای نهتنها به کاهش فاصله قیمت مصوب و حاشیه بازار خودرو منجر نخواهد شد بلکه تداوم عرضه دونرخی خودرو، زمینه نوسان قیمتهای بازار و تداوم زیاندهی خودروسازان را فراهم خواهد کرد. دیروز محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز با بیان اینکه اکنون بازار خودرو 2نرخی شده، گفت: 2نرخی بودن بازار خودرو فرصت جویی برای برخی افراد فراهم و خودرو را از کالایی مصرفی به کالایی سرمایهای تبدیل میکند. او افزود: برای آنکه بازار خودرو، روال طبیعی و درستی داشته باشد، ضروری است اختیار صنعت خودرو به سهامداران آن واگذار شود.
کاهش فاصله قیمت کارخانه و بازار
بهگفته وزیر صنعت از سال بعد قرعهکشی خودرو حذف میشود. وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه فاصله قیمت کارخانه و بازار مطابق با تصمیمهای ستاد تنظیم بازار کاهش خواهد یافت گفت: خودروسازان تعهد دادهاند که عرضه هفتگی خودرو داشته باشند که میتواند بازار را آرام کند. رضا فاطمیامین گفت: ستاد تنظیم بازار با برخی افزایش قیمتهای پیشنهادی خودروسازان مخالفت کرد و در نهایت تصمیم بر این شد که قیمتگذاری براساس ضوابط قبلی شورای رقابت، یعنی افزایش ۶ ماهه بر مبنای تورم اعمال شود. او افزود: دستورماه قبل رئیسجمهور برای لغو افزایش قیمت خودرو به این دلیل بود که وی تأکید داشت که قیمتگذاریها باید اصولی باشد. فاطمیامین با بیان اینکه بررسیهای دقیقی انجام شد و حتی مواردی را که افزایش قیمت خارج از ضوابط بود رد کردیم، توضیح داد: تصمیم ستاد تنظیم بازار برای نزدیک کردن قیمت تمامشده خودرو به قیمت واقعی تمامشده بود تا روی قیمتهای بازار هم مؤثر باشد. او همچنین با بیان اینکه از سال آینده قطعا قرعهکشی نخواهیم داشت اضافه کرد: کسانی که از قبل ثبتنام کردهاند با قیمت روز خودرو را تحویل میگیرند.