• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 16 آذر 1400
کد مطلب : 147426
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/PNxzw
+
-

نبض بحران/ اوکراین

اوکراین
صدای پای جنگ در مرز

بحران در مرزهای شرقی اوکراین تشدید شده و این منطقه عملا به صحنه رویارویی غرب با روسیه تبدیل شده است. آمریکا می‌گوید شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد روسیه برای «یک حمله بزرگ» به اوکراین آماده می‌شود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، هفته گذشته پس از دیدار با وزرای خارجه ناتو در لتونی گفت که این سازمان آماده است درصورت چنین حمله‌ای «هزینه‌های سنگینی» را به مسکو تحمیل کند. بلینکن گفت که مشخص نیست آیا ولادیمیر پوتین تصمیمی برای حمله به اوکراین گرفته یا خیر، اما در حال ایجاد ظرفیت‌های لازم برای انجام این کار است. روسیه طی بهار و تابستان امسال 2رزمایش بزرگ پشت مرزهای اوکراین برگزار کرد و هر بار شمار زیادی از نیروهای خود را در منطقه باقی گذاشت. مقام‌های اوکراین از 3‌ماه قبل نسبت به این مسئله ابراز نگرانی کردند و از متحدان غربی خود خواستند در این رابطه واکنش نشان دهند. با این حال، وزیر خارجه روسیه این وضعیت را «کابوس رویارویی نظامی» اروپایی‌ها خوانده و خواستار پایان دادن به آن شده است. سرگئی لاوروف در عین حال گفته که مسکو نگران توسعه ناتو به اروپای‌شرقی و هم‌مرز شدن با روسیه است. او گفته روسیه قرار است برای پایان دادن به بحران، پیشنهادی ارائه کند.

لبنان
استعفا؛ هزینه صداقت

پس از یک‌ماه تنش‌ سیاسی سرانجام جورج قرداحی، وزیر اطلاع‌رسانی لبنان، استعفا کرد. استعفای او پس از میانجیگری امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، بین لبنان و کشورهای عرب خلیج‌فارس به رهبری عربستان اتفاق افتاد تا شاید یک بحران از فهرست بحران‌های متعددی که لبنان را در خود غرق کرده به پایان برسد. قرداحی که از وزرای مسیحی لبنان است، 4‌ماه قبل در مصاحبه‌ای علیه عربستان و امارات موضع‌‌گیری کرده بود. او جنگ یمن را «تجاوز عربستان و امارات» به این کشور نامیده و گفت: «حوثی‌های یمن در برابر تجاوز خارجی از خود دفاع می‌کنند». این اظهارنظر قدیمی اما‌ ماه قبل از سوی رسانه‌های عربی وابسته به دولت‌های حاشیه خلیج‌فارس بازنشر شد تا لبنان درگیر یک تنش سیاسی تازه شود. عربستان، امارات،کویت و بحرین سفرای لبنان را اخراج کردند و سفرای خود را فراخواندند. عربستان و امارات واردات تمامی کالاهای لبنانی را هم ممنوع کردند. بسیاری نگران اقدامات تنبیهی بیشتر بودند؛ چرا که هزاران لبنانی در کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس کار می‌کنند و پولی که برای خانواده‌های خود در لبنان می‌فرستند، جایگاه مهمی در اقتصاد ورشکسته این کشور دارد. قرداحی جزو وزرای مورد‌حمایت حزب‌الله لبنان است و این گروه، بحران اخیر را بحرانی تصنعی برای ساقط کردن دولت جدید لبنان دانسته است.

آمریکا و روسیه  
بازگشت بحران دیپلماتیک

روند اخراج دیپلمات‌ها از آمریکا و روسیه ادامه دارد و در تازه‌ترین رویداد، مسکو اعلام کرده که 27دیپلمات روس و خانواده‌هایشان باید طی کمتر از 2‌ماه خاک آمریکا را ترک ‌کنند. روسیه به تلافی اخراج دیپلمات‌های خود، دستور اخراج شماری از دیپلمات‌های آمریکایی از مسکو را صادر کرده است. سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرده که آن دسته از کارکنان سفارت آمریکا که بیش از 3سال در روسیه بوده‌اند باید تا 2‌ماه دیگر این کشور را ترک کنند. اخراج متقابل دیپلمات‌ها نشانه‌ای از بدتر شدن مناسبات آمریکا و روسیه است. 2کشور در سال2018 هم شرایط مشابهی را تجربه کردند. آمریکا در همراهی با برخی دیگر از کشورهای غربی، 60دیپلمات روس و خانواده‌های آنها را اخراج کرد. روسیه هم بلافاصله همین تعداد از کارکنان سفارتخانه آمریکا در مسکو و کنسولگری‌های این کشور را اخراج کرد. طبق اعلام وزارت خارجه روسیه، از سال2016 تاکنون، بیش از 100دیپلمات روس از آمریکا اخراج شده‌اند و این کشور برای ارائه خدمات به اتباع خود در آمریکا و همچنین برای فعالیت‌هایش در سازمان ملل دچار مشکل شده است. آمریکا نیز 2کنسولگری خود در شهرهای ولادی وستوک و یکاترینبورگ روسیه را تعطیل کرده و سفارت آمریکا در مسکو اکنون تنها دفتر دیپلماتیکی است که خدمات کنسولی انجام می‌دهد.

عراق
فعالیت مجدد داعش

حملات نیروهای داعش به روستاهای کردستان عراق طی روزهای اخیر بار دیگر ادامه پیدا کرده و از جان گرفتن هسته‌های این گروه تروریستی در منطقه حکایت دارد. پنجشنبه گذشته تعدادی از نیروهای داعش به روستای خدریجه در جنوب اربیل حمله کردند و تعدادی از مردم را کشتند. پس از این حمله، نیروهای پیش‌مرگه اعزامی به منطقه، در کمین نیروهای داعش غافلگیر شدند. در مجموع 8نفر از نیروهای پیش‌مرگه و 3نفر از مردم روستا کشته شدند. یک هفته قبل‌تر نیز در حمله‌ای مشابه، شماری از مردم و نیروهای نظامی کرد کشته شدند. تحلیل‌گران پا‌گرفتن هسته‌های داعش در این منطقه را ناشی از اختلافات حکومت خودمختار اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق می‌دانند. اختلافات بر سر مناطق تحت‌کنترل است. نیروهای پیش‌مرگه در جریان درگیری با داعش در سال2014، بخش‌هایی از مناطق غرب عراق را تحت‌کنترل خود درآوردند و تاکنون این مناطق را حفظ کرده‌اند. بعد از رفراندوم استقلال کردها در سال٢٠١٧، ارتش عراق و نیروهای حشد‌شعبی، مناطق مورد‌مناقشه را بازپس گرفتند. این کشمکش اما همچنان ادامه دارد و همین وضعیت امنیت در منطقه را با مشکل روبه‌رو کرده و فضایی برای فعالیت نیروهای داعش ایجاد کرده است. عراق در سال2017، شکست کامل داعش را اعلام کرده بود.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید