توسعه ایلام در گروی نفت و گاز
مسئولان ایلام امیدوارند با پرداخت سهم مسئولیتهای اجتماعی شرکتهای نفت و گاز این استان محروم بتواند به حداقلهایی از توسعه دستیابد
سیده زهرا عباسی- خبرنگار
به عروس زاگرس شهره است اما سهم این عروس زیبا از همه ثروتی که دارد، محرومیت است؛ استان ایلام با جمعیت بیش از 500هزار نفر و 1.2درصد مساحت کشور، 6درصد ذخایر نفت و درصد ذخایر گاز کشور را در اختیار دارد. این ویژگیها در کنار جاذبههای طبیعی و تاریخی این استان مرزی اما موجب توسعه و رشد اقتصادی نشده است بهطوری که ایلام بعد از کرمانشاه با شاخص۶۴ و کردستان با شاخص۶۱ با شاخص۶۰٫۴ سومین استان با نرخ فلاکت بالا از نگاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی محسوب میشود. از سوی دیگر، جمعیت کم ایلام هم نتواسته نرخ بیکاری را در این منطقه کاهش دهد و همچنان بیش از 14هزار بیکار در این استان وجود دارد.
مطالبات ایلامیها از مسئولان
به گزارش همشهری، «حسن بهرامنیا» به تازگی بهعنوان استاندار ایلام معارفه شده است و حالا مردم انتظار دارند پیگیری مطالباتی چون راه و راهآهن، زیرساختهای عمرانی و درمانی، بازارچه مرزی، منطقه آزاد مهران، پرداخت سهم مسئولیت اجتماعی شرکتهای نفت وگاز، ایجاد صنایع پاییندستی نفت و گاز، تکمیل پروژههای ناتمام و ساماندهی مرز مهران برای تردد زائران اربعین که پیشتر در گفتوگو با همشهری مطرح کرده بودند، بیش از پیش موردتوجه قرارگیرد.
استان ایلام از مهمترین مناطق کشور در بخش تولید نفت است و 95درصد نفت و گاز غرب ایران در آن تولید میشود اما سهم درآمدهای مناطق نفتخیز و مسئولیتهای اجتماعی تاکنون منجر به توسعه استان نشده و نیروهای غیربومی در پروژههای نفت و گاز بیشتر از بومیها هستند. ایجاد اشتغال نیروی بومی در پروژههای نفت و گاز، سرمایهگذاری در طرحهای عمرانی، درمانی و ورزشی، حمایت از طرحهای مشکلدار استان، حمایت از تیمهای ورزشی استان و... ازجمله این مسئولیتهای اجتماعی است که در استان موردغفلت واقع شده. کارشناسان معتقدند حتی شرکتهای نفت و گازی در ایلام مالیات را که میتواند یک منبع درآمد باشد، در داخل استان پرداخت نمیکنند. ایلام هماکنون علاوه بر وجود ۱۴هزار جوان بیکار، دارای پروژههای نیمهکاره زیادی در بخشهای مختلف است که اختصاص بودجه از طریق سرمایهگذاریهای بخش نفت و گاز میتواند بخش مهمی از مشکلات استان را حل کند. حتی بسیاری از شهرها و روستاها در کنار پروژههای نفت و گاز استان از حداقل امکانات محروم ماندهاند و بهرغم همه وعدهها تاکنون مسئولیتهای اجتماعی وزارت نفت در ایلام به خوبی برای مردم ملموس نبوده است. این استان هماکنون بهدلیل اختصاص نیافتن بودجه مناسب از دیگر مناطق کشور به لحاظ توسعه عقب افتاده.
7میلیارد یورو سرمایهگذاری در نفت و گاز
معاون امور عمرانی استانداری ایلام هم بر این موضوع تأکید میکند و به همشهری میگوید: از ابتدا تاکنون در ایلام حدود 7میلیارد یورو برای نفت و گاز هزینه شده است و با توجه به ذخایر نفت و گاز، استان ظرفیت خوبی برای ایجاد صنایع پاییندستی دارد که باید موردتوجه قرار گیرد. در کنار هزینههایی که برای توسعه نفت و گاز میشود انتظار داریم سهم مسئولیتهای اجتماعی این شرکتها هم به استان برگردد و صرف عمران و آبادانی شود و به توسعه ایلام کمک کند. احمد کرمی صنایع پاییندستی چون پتروشیمی دهلران، توسعه میادین مختلف نفتی پایدار غرب و آبان، میدان نفتی چنگوله و... را هم در شتاب بخشیدن به توسعه استان و اشتغالزایی مؤثر میداند.
مرز مهران و ضرورت توسعه زیرساختی
او همچنین به تکمیل زیرساختهای اربعین بهعنوان یکی دیگر از حوزههای مؤثر بر توسعه اقتصادی استان اشاره میکند و میگوید: با توجه به اینکه کمکم آمار کرونا کاهشی میشود و جمعیت بیشتری واکسن دریافت میکنند، به احتمال بسیار زیاد در سال1401 اربعین شلوغی خواهیم داشت و انتظار میرود به توسعه زیرساختهای استان در این بخش توجه شود. کرمی در ادامه به گسترش روابط تجاری با کشور همسایه هم اشاره میکند و میگوید: ایلام 430کیلومتر مرز با عراق دارد و با توجه به مراودههای خوب با استانهای همجوار عراقی میتواند از این ظرفیت برای توسعه بازارچههای مرزی استفاده کند. وی با بیان اینکه ایلام در حوزه گردشگری بهعنوان عروس زاگرس شناخته میشود هم تأکید میکند که گردشگری طبیعی در کنار گردشگری دفاعمقدس یکی دیگر از حوزههایی است که میتواند به درآمدزایی و توسعه اقتصادی استان کمک کند.
در بودجه سال۱۴۰۰
850/000/000/000 تومان
امسال و در بودجه۱۴۰۰ اعتباری معادل ۸۵۰میلیارد تومان خارج از لایحه دولت برای محرومیتزدایی استان پیشبینی شده است که در کنار موارد ذکر شده میتواند گرهی از مشکلات عروس زاگرس باز کند.