• دو شنبه 24 دی 1403
  • الإثْنَيْن 13 رجب 1446
  • 2025 Jan 13
شنبه 24 مهر 1400
کد مطلب : 142999
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wp4QM
+
-

روز جهانی غذا؛ «واکنش ما، آینده ما»

سامان رضایی

 امروز شانزدهم اکتبر، روز جهانی غذا با شعار «واکنش ما، آینده ما» است.
 این شعار به این واقعیت اشاره دارد که رفتار بشردوستانه و دوستدار طبیعت بودن و نگاه ناظر بر آینده به غذا، می‌تواند سرنوشت نوع بشر را رقم بزند. به همین مناسبت به برخی نکات قابل تامل درخصوص غذا اشاره می‌کنیم:

   چند آمار دندان‌گیر جهانی درباره غذا
- 821میلیون نفر با فقر غذایی و بیماری‌های مرتبط با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. این آمار در سال2019 میلادی 785میلیون نفر بود که رشد قابل توجهی را نشان می‌دهد.
- 99درصد از افرادی که با فقر غذایی و سوءهاضمه درگیر هستند، در کشور‌های در حال توسعه زندگی می‌کنند.
- 60درصد از جمعیت گرسنه جهان را زنان تشکیل می‌دهند.
- 20میلیون نوزاد هرساله با کمبود وزن شدید به دنیا می‌آیند و 96.5درصد از آنها در کشور‌های در حال توسعه هستند.
- 50درصد از مرگ‌ومیر کودکان زیر 5سال به نوعی مرتبط با سوءتغذیه است.

  تم روز جهانی غذا به انتخاب سرآشپز
نگاهی به تم‌ها یا مجموعه دستورالعمل‌هایی که در طول سال‌های گذشته سازمان جهانی غذا، فائو را که به‌عنوان سرآشپز خُبره این حوزه تهیه و تدارک می‌دیده، نشان‌دهنده یک نکته اساسی است. این نکته که دغدغه‌های سال‌های گذشته از ریشه‌کنی گرسنگی و حق انسان که شامل رفع گرسنگی‌اش می شود، در سال2007 میلادی به کاهش قیمت غذا در سال2011 میلادی تغییر پیدا کرده و برای سال‌جاری تغییر رویه داده است. فائو در توضیح شعار امسال که «واکنش ما، آینده ما» است توضیح می‌دهد که بشر باید به سمت سلامت غذا و کاهش مواد‌غذایی مضر از بازار مصرف پیش برود و همچنین کاهش دور ریز غذاها هم یکی از رفتار‌های درستی است که آن‌ را اشاعه می‌دهد. (به‌نظر می‌رسد مسئله گرسنگان در بسیاری از کشور‌ها حل شده و این مهم به حاشیه رانده شده و از اولویت آن نیز کاسته شده است.)
   مواد لازم برای عمل به شعار روز جهانی غذا
- عمل به شعار افزایش سلامت غذایی شاید در وهله نخست چنین به‌نظر برسد که از عهده مشتری این محصولات خارج است و فقط تولید‌کنندگان باید به آن بپردازند. حال آنکه فرمول‌های اقتصادی بازار مواد‌غذایی به خوبی نشان می‌دهد که این ذائقه مشتری است که تولیدکننده را وادار به تولید محصول با کیفیت می‌کند. بنابراین (درصورت امکان و استطاعت مالی) باید از خرید محصولات بی‌کیفیت خودداری کنیم. برای عمل به توصیه کاهش دورریز غذا هم چند نکته مطرح است. به‌عنوان گام نخست فقط باید به اندازه مصرف موادغذایی خرید کرده و راهی برای مصرف بهینه تمام آن پیدا کنیم. برای کاهش تولیدات کارخانه‌های تولید موادغذایی، کارگاه‌های کوچک و استاندارد یا تولید‌کننده‌های روستایی و واحد‌های کوچک را پشتیبانی و از آنها خرید کنیم.





 

این خبر را به اشتراک بگذارید