2نهاد بینالمللی برآورد کردند نرخ تورم درسال آینده میلادی در ایران کاهش مییابد. برآوردهای بانک جهانی حاکی از آن است که نرخ تورم به میزان ناچیزی کاهش خواهد یافت، اما محاسبات صندوق بینالمللی پول حاکی از کاهش محسوس نرخ تورم در ایران است. به گزارش همشهری، اقتصاد ایران بیش از 4دهه است که با تورم مزمن دست به گریبان است . شیب رشد نرخ تورم از سال97 تاکنون بیشتر شده، این روند صعودی سطح معیشت خانوادههای ایرانی را به شدت کاهش داده است. آنطور که مرکز آمار ایران میگوید؛ نرخ تورم سالانه در شهریور١٤٠٠ برای خانوارهای ایرانی با 0.6درصد افزایش به 45.8درصد رسیده است. اقتصاددانان میگویند؛ درصورت تداوم رشد نقدینگی و کسری بودجه دولت این روند رو به رشد تورم همچنان ادامه خواهد یافت. در حال حاضر مرکز آمار ایران برآوردی از نرخ تورم در آینده ندارد، اما مرکز آمار و مطالعات راهبردی وزارت کار که پیشتر پیشبینی کرده؛ تا پایان سال جاری نرخ تورم به زیر 30درصد کاهش مییابد، چندی پیش از رشد نرخ تورم، بیش از برآوردهای اولیه خبرداد. اکنون این پرسش مطرح است که این برآوردها تا چه حد واقعبینانه است؟ اطلاع از آینده نرخ تورم از این جهت اهمیت دارد که میتواند چشم انداز معیشت خانوارهای ایرانی را در میانمدت روشن کند.
آینده نرخ تورم
2 نهاد بینالمللی، یعنی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول، به تازگی برآورد کرده اند روند تورم در ماههای آینده نزولی خواهد بود، البته برآوردهای بانک جهانی تفاوت زیادی با برآورد صندوق بین المللی پول دارد. آنطور که صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده؛ نرخ تورم ایران در سال آینده میلادی(دی1400 تا دی1401) با 11.8درصد کاهش از 39.3 درصد به 27.5درصد خواهد رسید. با این حال بانک جهانی با وجود اینکه پیش بینی کرده نرخ تورم در سال آینده میلادی در ایران کاهش مییابد اما این کاهش را چندان قابل توجه نمی داند.
به باور کارشناسان بانک جهانی سطح تورم در سال آینده میلادی از 42.9درصد به 41.6درصد خواهد رسید. بانک جهانی همچنین نرخ تورم ایران در سال2023 میلادی را هم 40.3درصد پیش بینی کرده است. چنانچه برآوردهای صندوق بینالمللی پول محقق شود، میتوان گفت در سال آینده میلادی سطح تورم در ایران با کاهش چشمگیری مواجه خواهد شد اما تحقق برآوردهای بانک جهانی به معنای کاهش شدید سطح معیشت و قدرت خرید خانوارهاست.
این پیشبینیها در حالی مطرح میشود که دولت سیزدهم در نظر دارد با سیاستهای انقباضی به مقابله با رشد تورم برود. بانک مرکزی در تلاش است از طریق سیاست های پولی انقباضی و افزایش نرخ بهره از نرخ تورم بکاهد. آنطور که علی صالحآبادی، رئیس کل جدید بانک مرکزی میگوید مهار تورم یکی از مهمترین اولویتهای بانک مرکزی در دولت جدید است.
سطح تولید
پیشبینیهای 2نهاد بینالمللی و برآورد آنها از روند تولید در ایران چندان امیدوار کننده نیست چنان که صندوق بین المللی پول اعلام کرده تولید ناخالص داخلی ایران در سال2022 میلادی نیم درصد کاهش خواهد یافت و به 2درصد خواهد رسید. این میزان تولید با توجه به پتانسیلهای اقتصاد ایران چندان امیدوار کننده نیست. صندوق بینالمللی پول همچنین برآورد کرده با توجه به کاهش سطح تولید، نرخ بیکاری نیز در ایران افزایش مییابد و به 10.5درصد خواهد رسید. بانک جهانی نیز با اندکی تفاوت پیشبینی کرده نرخ رشد اقتصادی ایران به 2.1درصد خواهد رسید.
بانک جهانی با بیان اینکه اقتصاد ایران پس از 2سال رکود متوالی در سال قبل به رشد مثبت دست پیدا کرد کماکان تحریمها و کرونا را 2چالش اصلی خارجی اقتصاد ایران معرفی کرده و تنشها در کشورهای همسایه از جمله افغانستان و تغییرات آب و هوایی را به عنوان دیگر ریسکهای اصلی برسر راه اقتصاد ایران دانسته است. مطابق محاسبات بانک جهانی میزان تولید ناخالص داخلی ایران 202میلیاردو800 میلیون دلار است ضمن اینکه حجم صادرات ایران به 17.6میلیارد دلار رسیده و واردات 16.6 میلیارد دلار است.
پیش بینی 2نهاد جهانی از نرخ تورم در ایران در سال آینده میلادی
کاهش تورم در راه است
در همینه زمینه :
سواد اقتصادی
یادداشت
گشتی در اقتصاد ایران