• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
شنبه 10 مهر 1400
کد مطلب : 141937
+
-

عوارض در همه واکسن‌ها مشترک است

دکتر نجاری، رئیس اداره آنفلوآنزای مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت: معمولا عوارض تمام واکسن‌های موجود کرونا یکسان است، چون با تکنولوژی‌های جدید درست شده‌اند

عوارض در همه واکسن‌ها مشترک است

شیوا نوروزی- روزنامه‌نگار

پیشگیری از بیماری‌های عفونی به وسیله واکسن یکی از پیروزی‌های مهم علم‌ پزشکی است، اما باید درنظر داشت که با وجود پیشرفت‌های به‌دست آمده در تهیه واکسن‌های بسیار کم‌ضرر و بی‌نهایت مؤثر به هر حال هیچ واکسنی کاملا بی‌ضرر و صددرصد مؤثر نیست. هدف در تهیه واکسن مناسب، رسیدن به مرحله‌ای است که حداکثر اثر پیشگیری را با حداقل عارضه جانبی داشته باشد. به‌دنبال پاسخ این پرسش هستیم که ببینیم آیا عوارض واکسن‌های وارداتی کرونا و تولید داخل که در حال تزریق به گروه‌های سنی مختلف است، با یکدیگر متفاوت است یا خیر؟

عوارض خفیف و قابل ملاحظه
طبق گزارش یونیسف، ممکن است به‌دنبال تزریق واکسن‌های کرونا شاهد عوارض موضعی از قبیل قرمزی محل تزریق و درد در این ناحیه، حساسیت موضع و گاهی واکنش‌های عمومی مانند تب خفیف، سردرد، دردهای عضلانی و مفصلی، لرز، اسهال و گاهی ظهور بثوراتی در سطح بدن باشیم که این واکنش‌ها زود مرتفع می‌شوند. تاکنون نیز در ایران واکسن‌های ترزیق شده داخلی مانند واکسن کووبرکت و واکسن‌های خارجی مانند سینوفارم چینی، واکسن روسی اسپوتنیک وی و آسترازنکای کره‌ای تقریبا عوارض مشابهی از خود نشان داده‌اند.
دکتر حمیدرضا نجاری، رئیس اداره آنفلوآنزای مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت درخصوص عوارض واکسن‌های کرونا در بین افراد واکسینه شده می‌گوید: «‌عوارض واکسن کرونا مانند همه واکسن‌ها به دو دسته تقسیم می‌شود؛ یا خفیف است یا قابل ملاحظه. عوارض خفیف مانند درد در محل تزریق، درد عضلانی یا اسکلتی، سردرد، تب خفیف، ضعف، بی‌حالی و حالت تهوع، استفراغ و بی‌اشتهایی که عموما هم در بین تزریق‌کنندگان مشترک است. گاهی عوارض جدی‌تر و قابل ملاحظه‌تر است و ممکن است تب ادامه‌دار باشد یا فرد بثورات پوستی بزند و علائم شدید مانند حساسیت‌های آلرژیک رخ دهد».
وی درخصوص اینکه آیا عوارض همه تمام واکسن‌های موجود یکسان است یا خیر، اظهار می‌کند: «‌معمولا عوارض تمام این واکسن‌ها یکسان است چون با تکنولوژی‌های جدید درست شده‌اند، از طرفی به‌رغم اینکه مجوزهای اضطراری دارند، ولی خوشبختانه با این حجم و در فرصت اندکی که تزریق شده‌اند تاکنون عوارض نگران‌کننده‌ای نداشته‌اند. طبیعتا وقتی واکسن در حجم چند میلیاردی در جوامع مختلف و به گروه‌های سنی متفاوت که گاهی  دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند زده می‌شود قطعا یک‌سری واکنش‌ها نیز به همراه دارد که در این حجم از تزریق قابل چشم‌پوشی است».
گفته می‌شود کسانی که حساسیت‌های آلرژیکی دارند باید وسواس بیشتری در زدن واکسن داشته باشند و اگر این حساسیت شدید است، برخی پزشکان توصیه می‌کنند که فرد از زدن واکسن خودداری کند، اما دکتر نجاری نظر متفاوتی در این خصوص دارد و می‌گوید: «‌واکسن‌های کرونا ممکن در برخی افراد ایجاد حساسیت‌های آلرژیک کند به همین ‌خاطر می‌گوییم افرادی که واکسن می‌زنند اگر دچار حساسیت‌های آلرژیکی هستند باید حداقل به‌مدت 20دقیقه در مراکز واکسیناسیون بمانند و تحت نظر پزشک باشند تا اگر دچار مشکلی شدند بتوان برای این افراد اقدامات لازم را انجام داد. در مجموع افراد بعد از تزریق واکسن اگر دچار عوارض خفیف یا شدید و ادامه‌دار شدند باید تحت مراقبت پزشک باشند و با استراحت و مصرف برخی داروها از این مرحله به سلامت عبور کنند».
به‌گفته رئیس اداره آنفلوآنزای مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت عوارض واکسیناسیون در گروه‌های سنی مختلف متفاوت است اما در اطفال نسبت به گروه‌های سنی دیگر بیشتر خواهد بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید