استانها امیدوار به محمولههای جدید واکسن کرونا
موجودی واکسن در برخی استانها به پایان رسیده یا در حال اتمام است، اما ورود محمولههای جدید واکسن به کشور نگرانیها درباره توقف واکسیناسیون را کاهش داده است
سیده زهرا عباسی-حمیده پازوکی- خبرنگار
طبق آمار وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تاکنون 5میلیون و 600هزار دوز واکسن وارد کشور شده که از این آمار یک میلیون دوز یکشنبه صبح و یک میلیون و 400هزار دوز هم شامگاه یکشنبه (26اردیبهشت) وارد کشور شده است. محمولههای جدید وارداتی در شرایطی در میان استانها توزیع میشود که طی چند روز گذشته موجودی واکسن برخی از آنها به پایان رسیده یا در حال اتمام است. وقفه میان واردات واکسن، فرایند واکسیناسیون را کند میکند؛ هرچند مسئولان استانی اتمام موجودی واکسن را بیشتر ناشی از سرعت بالای واکسیناسیون میدانند تا کمبود.
محموله جدید در راه خوزستان
خوزستان طی روزهای گذشته تنها استانی بود که اعلام کرد موجودی واکسن ندارد و در انتظار محموله جدید است؛ محموله جدید بهگفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز امروز (چهارشنبه 29اردیبهشت) به استان میرسد و فرایند واکسیناسیون با رسیدن این محموله از سر گرفته میشود.
فرهاد ابولنژادیان با بیان اینکه تا امروز 115هزار نفر در خوزستان در مقابله با ویروس کرونا واکسینه شدهاند به همشهری میگوید: «وقفه ایجا شده در واکسیناسیون مقطعی است و ما فقط برای اینکه مردم به مراکز واکسیناسیون مراجعه نکنند، اعلام کردیم موجودی به پایان رسیده. امروز که محموله جدید به دستمان برسد، دوباره اعلام میکنیم مردم به مراکز مراجعه کنند.» او توضیح میدهد: «بعد از گذراندن فاز اول واکسیناسیون که شامل گروههای پرسنل بهداشت و درمان، بیماران خاص، ساکنان سرای سالمندان و جانبازان بالای ۵٠درصد بودند، وارد فاز دوم واکسیناسیون شدهایم.»
واکسیناسیون در بوشهر کند شد
موجودی واکسن در بوشهر هم روز سه شنبه به پایان رسید . رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به همشهری میگوید: «در روزهای اخیر با روبه اتمام بودن سهمیه،فرایند واکسیناسیون قطع نشده و فقط ظرفیت واکسیناسیون روزانه پایینتر آمده.»
سعید کشمیری با بیان اینکه محموله جدید به بوشهر رسیده است، اظهار میکند: «سرعت واکسیناسیون و وقفه نیفتادن در این فرایند کاملا به محموله اصلی وارداتی بستگی دارد. محمولهای که طی روزهای گذشته وارد کشور شد در میان استانها توزیع میشود و به همین دلیل سرعت واکسیناسیون بالا میرود و وقتی واکسن رو به اتمام است، سرعت پایین میآید. اگر واردات با سرعت بیشتری انجام شود این وقفه ایجاد نخواهد شد.» بهگفته وی، در بوشهر 22هزار دوز واکسن تزریق شده که 2درصد جمعیت استان را در برمیگیرد.
هرمزگان در انتظار محموله جدید
موجودی واکسن در هرمزگان هم مانند بسیاری دیگر از استانها ازجمله بوشهر و خوزستان رو به اتمام است. سخنگوی علوم پزشکی هرمزگان اما تأکید میکند معمولا روال اینطور است که پیش از اتمام موجودی محموله جدید به استان میرسد. فاطمه نوروزیان با بیان اینکه تاکنون 36هزار و 913دوز واکسن در این استان تزریق شده است، میافزاید: «تاکنون پنجششمحموله واکسن وارد استان شده و طی چند روز آینده هم محموله جدید تحویل داده میشود و احتمالا وقفهای در فرایند واکسیناسیون پیش نیاید.»
تکمیل واکسیناسیون گروه اول در قزوین
در قزوین اما اوضاع تاحدودی مناسبتر است. طبق اعلام معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، واکسن مورد نیاز برای دوز دوم افرادی که دوز اول واکسن را دریافت کردهاند هم در اختیار استان قرار دارد.
جلال رحمانی به همشهری میگوید: «علوم پزشکی استان روند واکسیناسیون را متوقف نمیکند و هر میزان واکسن که در اختیار داشته باشد، تزریق میکند.»
او البته توضیح میدهد موجودی قبلی استان به پایان رسیده و روز دوشنبه (27اردیبهشت) محموله جدید واکسن در اختیار قزوین قرار گرفته است. بهگفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین، واکسیناسیون کادر درمان استان به پایان رسیده است و جانبازان بالای 50درصد و بیماران خاص هم در استان واکسن زدهاند. همچنین 70درصد از گروه سنی 80سال به بالا واکسن دریافت کردهاند.
یزد محموله جدید را دریافت کرد
با پایان واکسیناسیون کادر درمان در یزد، تزریق واکسن به گروه سنی 80سال به بالا هم در این استان به پایان رسیده است. طبق اعلام دانشگاه علوم پزشکی یزد اما واکسن به اندازه کافی در استان موجود است و محموله جدید هم تحویل گرفته شده است تا این روند متوقف نشود. معاون بهداشتی دانشگاه علومپزشکی یزد با بیان اینکه در مجموع حدود 6محموله واکسن به استان رسیده است به همشهری میگوید: «واکسیناسیون گروه سنی 75سال به بالا، مبتلایان به سرطان و بیماران خاص، سالمندان آسایشگاهها، جانبازان شیمیایی و جانبازان بالای 50درصد و معلولان ذهنی در جریان است.»
محمدرضا دهقانی میافزاید: « استقبال از واکسیناسیون در استان خوب بوده است، هرچند بعضی از افراد اولویتدار به دلایلی مانند ترس از واکسیناسیون یا تمایل به تزریق نوع خاصی از واکسن هنوز واکسن نزدهاند.»
دریافت دهمین محموله واکسن در اردبیل
تا 15اردیبهشت امسال 9محموله واکسن و به بیان دیگر 37هزارو851دوز واکسن به اردبیلیها تحویل داده شده است. معاون بهداشتی علوم پزشکی اردبیل با بیان این موضوع به همشهری میگوید: «محموله جدید واکسن که روز گذشته 28اردیبهشت بهدست ما رسید، حدود 13هزار دوز است که به مراکز تزریق واکسن تحویل داده خواهد شد.»
بابک نخستین با بیان اینکه پیش از دریافت این محموله هم موجودی واکسن در استان وجود داشت، میگوید: «فقط در بعضی شهرستانها مانند نمین، نیر و سرعین بهدلیل جمعیت کمتر افراد اولویتدار کار واکسیناسیون پایان یافت و واکسنشان هم دیروز تمام شده بود.» وی ادامه میدهد: «هماکنون واکسیناسیون کادر درمان و افراد بالای 80سال استان پایان یافته و تزریق واکسن گروه سنی 75تا 80سال در جریان است. 70تا 75سالههای استان هم هفته آینده واکسینه خواهند شد.»
فارس، همچنان در جایگاه نخست
از فارس هم خبر میرسد با وجود پایان موجودی واکسیناسیون، اما این استان همچنان در جایگاه نخست از نظر دوز تزریق شده در کشور است. تاکنون در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز 174هزار دوز واکسن تزریق شده است و محموله جدید واکسن هم روز گذشته از سوی این استان تحویل گرفته شده است.
بنابر اعلام مهرزاد لطفی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه فرایند واکسیناسیون افراد 75سال به بالا از امروز عصر شروع میشود. چهارمحال و بختیاری هم البته شرایط خوبی دارد. گرچه این استان مانند فارس رتبه اول را ندارد، اما میزان تزریق واکسن در این استان بالاتر از میانگین کشوری است. رئیس دانشگاه علوم پزشکی، خدمات درمانی و بهداشتی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه حدود ۲۲ هزار واکسن کرونا در استان تزریق شده است، میگوید: «با توجه به جمعیت استان و درصد توزیع واکسن در استانها، میزان تزریق واکسن در استان از میانگین کشوری بیشتر است.»
«مجید شیرانی» میافزاید: «با توجه به اینکه 2/1جمعیت کشور مختص به چهارمحال و بختیاری است، براساس درصد توزیع واکسن در استانها تاکنون میبایست حدود ۱۷ هزار واکسن تزریق میشد، درصورتی که هماکنون حدود ۲۲ هزار واکسن در استان تزریق شده است.»
موجودی صفر سمنان
در سمنان هم موجودی واکسن به صفر رسیده و رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود توضیح میدهد که همه 11هزار دوز واکسن تحویلی به این دانشگاه تزریق شده است. رضا چمن میگوید: «درصورت توزیع واکسن جدید در کشور و تحویل به علوم پزشکی شاهرود به سرعت واکسیناسیون گروههای هدف طبق برنامه ادامه مییابد.»
بهگفته وی، ۹۰ درصد از افراد بالای ۸۰ سال زیرمجموعه این دانشگاه واکسن زدهاند و در برخی از مراکزی که واکسیناسیون افراد ۸۰ سال به اتمام رسیده، تعدادی از جمعیت بالای ۷۵ سال هم واکسن دریافت کردهاند.
چمن با بیان اینکه تاکنون بیماران و گروههای خاص، جامعه پزشکی، دانشجویان مقاطع بالینی و کارورزی واکسن دریافت کردهاند، توضیح میدهد: «درصورت توزیع واکسن در کشور این دانشگاه آمادگی کامل برای اجرای هر چه تمامتر واکسیناسیون جمعیت تحت پوشش را دارد.»
تهران و گیلان هنوز واکسن دارند
در استان تهران هم هرچند موجودی واکسن به صفر نرسیده، اما استاندار تهران درخواست میکند که تخصیص واکسن به پایتخت باید با توجه به جمعیت و بیش از این باشد.
انوشیروان محسنی بندپی با اشاره به اینکه ۶۰۲ هزار دوز واکسن در اختیار تهران قرار گرفته است، از تزریق 5/72درصدی این واکسنها در استان خبر میدهد و میگوید: «روند واکسیناسیون در تهران خوب است و گرچه در هفتههای قبل تهران نسبت به میانگین کشور پایینتر بود، اما ۱۰۲هزار واکسن در اختیار استان قرار گرفته که 5/72درصد آن تزریق شده است. البته مطالبه ما از وزارت بهداشت این است که تخصیص واکسن استان تهران به نسبت جمعیت انجام شود.»
گیلان هم واکسن در اختیار دارد و واکسیناسیون واجدان شرایط در این استان در حال انجام است. معاون درمان علوم پزشکی گیلان درباره روند دریافت واکسن این استان میگوید: «تاکنون حدود ۸ محموله واکسن کرونا به گیلان ارسال شده و در مجموع ۱۱۰ هزار دوز واکسن به گیلان اختصاص یافته است.»
آبتین حیدرزاده میافزاید: «حدود 85هزار نفر واکسینه شدهاند و ۲۵هزار نفر هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند.»
بهگفته او، کمبودی در زمینه واکسن کرونا وجود ندارد و هربار موجودی رو به اتمام باشد از تهران ارسال میشود.
واکسیناسیون در اصفهان متوقف نشد
اصفهان هم مانند همه استانها در انتظار محموله جدید واکسن است. روند واکسیناسیون در این استان متوقف نشده و بنابر اعلام دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تاکنون واکسیناسیون بیش از 160هزار نفر در این استان انجام شده است. در آذربایجانشرقی هم روال به همین ترتیب است و بنابر اعلام مدیرگروه پیشگیری از بیماریهای واگیردار دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکنون ۱۲۰ هزار نفر در استان در گروههای مشمول و اولویتدار، واکسن کرونا را دریافت کردهاند.
سیمین خیاطزاده توضیح میدهد که واکسیناسیون سالمندان بالای ۷۵ سال استان از این هفته آغاز شده است و حدود ۶۲ درصد آنها علیه کرونا واکسینه شدهاند. همچنین ۸۵ درصد سالمندان بالای ۸۰ سال استان تاکنون واکسینه شدهاند و این روند همچنان ادامه دارد.
بهگفته وی، واکسیناسیون گروههای اولویتدار استان در مقابل کرونا با موفقیت پیش میرود و تاکنون مشکلی در این زمینه وجود نداشته است.
سرعت واکسیناسیون چند برابر میشود
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز گذشته در سفر به خراسان رضوی با اشاره به سند ملی واکسیناسیون اعلام کرده بود که هماکنون میزان تزریق واکسن در کشور روزانه ۱۷۰ هزار دوز است که بهزودی این رقم به ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار دوز خواهد رسید. سعید نمکی گفته بود که با در دسترس قرار گرفتن واکسنهای ملی سرعت واکسیناسیون تا تابستان چند برابر میشود و تا پیش از پایان سال ۱۴۰۰ ایران جزو نخستین کشورهایی خواهد بود که واکسیناسیون کووید- ۱۹ را کامل خواهد کرد. این گفتههای نمکی در شرایطی اعلام میشود که استانها در فاصله میان رسیدن محمولههای جدید در فرایند واکسیناسیون با وقفه روبهرو هستند و همین موضوع موجب شده زمان واکسیناسیون گروههای سنی در اولویت با تأخیر چند روزه همراه باشد.
مکث
بهبود فرایند توزیع واکسن در کشور
سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره روند توزیع واکسن در کشور به همشهری میگوید: «روند توزیع و تزریق واکسن تابعی از فرایند تحویل واکسن است. واکسنها به محض ورود به کشور برچسبگذاری و در شبکه بهداشت توزیع میشود و عملا با ارتقای فرایند توزیع در هفتهها و ماههای اخیر کندی توزیع یا تاخیر در تحویل را شاهد نیستیم.»«کیانوش جهانپور» میافزاید: «ممکن است با توجه به فراز و فرودهای تامین واکسن گاهی به صورت موقتی در تحویل واکسن به برخی استانها تاخیر اتفاق بیفتد، اما این تاخیر اتفاق رایجی نیست و به طور کلی از این نظر دغدغهای وجود ندارد.»