آغاز نفتکشی از خزر
حفاری در اسکله نکا آغاز شد
فرزاد سپهر
ایران با سرمایهگذاری 300میلیون دلاری، برنامه اکتشاف و بهرهبرداری از منابع نفتی دریای خزر را آغاز کرد. وزیر وقت نفت در خردادماه1381 از اختصاص این بودجه برای ساخت زیربناها و تجهیزات مرتبط خبر داد. بهگفته بیژن نامدارزنگنه، پیش از ساخت تجهیزات در سال81، همه موقعیتهای موجود در ساحل جنوبی دریای خزر که احتمال وجود هیدروکربن داشت مورد اکتشاف قرار گرفت و با پایان عملیات اکتشاف در محدوده گفته شده برای مشخص کردن میزان کمیت و کیفیت هیدروکربن، کار حفاری با ساخت دستگاه در اسکله نکا آغاز شد.
سرمایهگذاری با میزان گفتهشده در مشارکت با شرکتهای بینالمللی شِل، لاسمو و فبا انجام شد. درحالیکه روسیه بهعنوان مهمترین کشور برداشتکننده با شرکت بزرگ لوکاویل همچنان از همان موقع مشغول ارتقای میزان سرمایهگذاری و بهرهبرداری در حدود دوبرابر ایران از ذخایر نفت و گاز در منطقه ویژه آستاراخان دریای خزر است.
حساسیتهای سالهای پیش با مبنای حقوق استفاده از دریای خزر توسط کشورهای همجوار و میزان سهم هرکدام، از مباحث حقوقی شکل گرفته، چه در مجامع تخصصی و چه بین عموم مردم ایران بود. روسیه بهعنوان قدرتمندترین همسایه ایران، ترکمنستان، قزاقستان و جمهوری آذربایجان از همان موقع مشغول برنامهریزی برای ارتقای بهرهبرداری نفتی خود هستند. در برابر این حساسیت و میزان بهرهبرداری از منابع نفتی، وزیر وقت، زنگنه، در سال1377گفته بود دریای خزر، خلیجفارس دوم نیست.
اسکله نکا در شرق استان مازندان و نزدیک به خلیج گرگان که امروز با عنوان بندر نفتی نکا خوانده میشود با 5اسکله به نامهای صدرا و دولفین در دو سوی شرق و غرب بندر، موقعیتی بسیار مهم در مناطق ویژه اقتصادی شمال کشور دارد. اکنون بندر نفتی نکا سوخت پالایشگاههای کشور، سوآپ نفت خام و صادرات یا مبادله فرآوردههای نفتی مانند بنزین، گازوئیل و مازوت را تهیه میکند. همجواری با نیروگاه نکا بر اهمیت این بندر نفتی دریای خزر افزوده است.