طبقه متروک
کتاب پیشنهادی برای مطالعه در پایان این هفته، اثری داستانی جدیدی با عنوان «طبقه متروک» نوشته امیر عربلو است که انتشارات قصه باران آن را منتشر کرده است.
این کتاب در قالب مجموعه داستان ارائه شده و تلفیقی از آثار واقعگرا و برخی مفاهیم روانشناختی است. داستانها به زبان ساده نوشته شده است. تا جایی کهگاه مرز بین برخی از داستانهای این کتاب با حکایتهای عام و قصههای کهن به حداقل میرسد. داستان اول کتاب، «غریبه» در این تقسیمبندی قرار میگیرد؛ اثری که در نکوهش طمع است و رویکرد پندآموزی دارد. داستان بعدی که عنوان کتاب هم از آن برگرفته شده، «طبقه متروک»، اثری درونگرا محسوب میشود که رویکرد روانشناختی دارد؛ شخصیتی که خود را نویسنده معرفی میکند اما به دلایل مختلف منزوی شده است. داستان بعدی، «کیومرثخان»سوژه آشنای ارباب و رعیتی دارد و طغیان رعایا بر اثر استمرار ظلم ارباب و توطئه از درون خانواده ارباب که مخاطبان را به فضاهای نسبتاً معمول در دهههای گذشته میبرد.
در داستان«فریب کوچک» هم نویسنده از نااهلی برخی فرزندان در خانواده میگوید و تقابلهابیل و قابیلوار دو برادر که در ارادت آنها به پدر سنجیده میشود. داستان«هذیان منطقی» هم نوعی واگویه و بیشتر درونگراست که البته تلفیقی از واقعیت و خیال است. داستان پایانی کتاب، «هویت و درمان» تمرکز بیشتری بر جنبههای روانشناختی دارد و راوی داستان، از روی نوشتههای دختری که بقیه او دیوانه خطاب میکنند به نکتههای مهم و کلیدی درباره مفهوم زندگی دست مییابد و نگرشهای پیشین خودش به زندگی دچار تردید میشود. وجه مشترک اغلب داستانهای این مجموعه، واکنشهای متفاوت وگاه قهرآمیز افراد نسبت به رفتارهای برخی از اطرافیانشان است. رفتارهایی که معمولی به نظر میرسد اما در اثر تفسیر نادرست، خصمانه و توطئهوار تلقی میشود و در حق آنها مجازاتی با تعریف انتقام تعیین و حتی اجرا میشود. البته بعد از این مرحله، معمولاً نوعی واگویههای پشیمانگونه یا احساس گناه هم از سوی افراد عامل مجازات دیده میشود.