• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 11 دی 1399
کد مطلب : 120440
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/73znO
+
-

دورهمی مجسمه‌های معاصر!


این روزها به‌دلیل شیوع بیماری کرونا، موزه‌ها تعطیل هستند و بازدید از آنها امکانپذیر نیست اما در قلب پایتخت موزه‌ای وجود دارد که بخشی از آن در فضای باز دایر‌شده و به همین دلیل همیشه و در هر ساعتی از شبانه‌روز قابل‌بازدید است. این بخش، بخش مجسمه‌های موزه هنرهای معاصر است که در آن 15اثر از هنرمندان بزرگ ایران و جهان از جمله پرویز تناولی، داریوش صنیع‌زاده، هنری مور، مارینو مارینی، ادوارد چیلیدا و... به چشم می‌خورد. تمامی این مجسمه‌های مدرن در فضای بیرونی موزه و در محوطه پارک لاله قرار دارند که به همین دلیل گزینه بسیار خوبی برای بازدید در روزهای کرونایی به‌حساب می‌آیند. در ادامه بیشتر با این مجسمه‌های منحصر به فرد پایتخت آشنا می‌شویم.

مرد در حال قدم زدن

یکی از مجسمه‌های زیبای باغ مجسمه موزه هنرهای معاصر، «مرد در حال قدم زدن» است؛ تندیسی که سال1960 میلادی به‌دست «آلبرتو جاکومتی» نقاش و مجسمه‌ساز سوئیسی خلق شده است. این اثر برنزی، 182.5سانتی‌متر ارتفاع دارد.

 درمانگر

مجسمه «درمانگر» که یکی از کارهای مفهومی باغ مجسمه است، کاری از «رنه ماگریت» بلژیکی است که شهرتش را از نقاشی‌های سورئال یا فرا‌واقع‌گرایانه‌اش دارد. مجسمه درمانگر یکی دیگر از مجسمه‌های برنزی موزه هنرهای معاصر است که سال 1976 با ارتفاع 160سانتی‌متر خلق شده است.

ریتم در فضا

«ماکس بیل» معمار، نقاش و مجسمه‌ساز اهل سوئیس بود که امروز بین مجسمه‌های تهران یک نماینده دارد؛ نماینده‌ای با نام «ریتم در فضا» که از سنگ گرانیت قرمز ساخته شده و 325سانتی‌متر ارتفاع دارد. ماکس بیل این اثر را در سال1964 ساخته است.

زن ایستاده

«زن ایستاده» هم مجسمه دیگری از «آلبرتو جاکومتی» است که آن هم از جنس برنز است و در سال1960 ساخته شده است. مجسمه زن ایستاده هم مثل دیگر آثار این مجسمه‌ساز سوئیسی، دارای دست و پا و بدنی درازتر از حد معمول است و 265سانتی‌متر ارتفاع دارد.

اسب و سوارکار

یکی از تندیس‌های زیبای پارک لاله، مجسمه «اسب و سوارکار» است که جنس آن از برنز است، سال1953 ساخته شده و 138سانتی‌متر ارتفاع دارد. خالق این اثر زیبا، «مارینو مارینی» هنرمند مجسمه‌ساز و نقاش اهل ایتالیا بود که سال 1980در 79سالگی درگذشت.

 در ستایش پابلو نرودا

«در ستایش پابلو نرودا» نام یکی از مجسمه‌های موجود در پارک لاله تهران است که آن را «ادواردو چیلیدا» مجسمه‌ساز اسپانیایی خلق کرده‌است. جنس این مجسمه از فولاد است و 168سانتی‌متر  ارتفاع دارد. سال ساخت مجسمه چیلیدا، 1974عنوان شده است.

نقش جدی

«نقش جدی» اثر «ماکس ارنست»، نقاش و مجسمه‌ساز آلمانی هم یکی دیگر از مجسمه‌های باغ مجسمه است که در سال 1944با متریال برنز ساخته شده است. این مجسمه که تا سال 1964در حیاط بانکی در شهر دوسلدورف آلمان قرار‌داشت، 240سانتی‌متر ارتفاع دارد.

 بدون عنوان 1

«کارل اشلامینگر» یکی از هنرمندان معاصر مسلمان آلمانی است که در زمینه‌های مختلف مجسمه‌سازی، طراحی، گرافیک، معماری، نقاشی و خوشنویسی فعالیت داشت. از او 2 اثر در باغ مجسمه وجود دارد که یکی از آنها همین اثر بدون نام برنزی است که در سال1977 ساخته شده است.

 بدون عنوان 3

یکی دیگر از مجسمه‌های بدون عنوان باغ مجسمه، اثری از «آرنولدو پومودورو» هنرمند مجسمه‌ساز ایتالیایی است. این اثر کروی و دایره‌ای شکل از جنس برنز با پتینه طلاست و در فاصله سال‌های 1967تا 1975ساخته شده است. ضمن اینکه 156سانتی‌متر ارتفاع دارد.

پیکر لمیده دوقطعه‌ای

«هنری مور» هنرمند و تندیس‌گر انگلیسی در باغ مجسمه موزه هنرهای معاصر 2 اثر دارد که یکی از آنها «پیکر لمیده دوقطعه‌ای» است؛ اثری از جنس برنز با طول 422سانتی‌متر و ارتفاع 254سانتی‌متر که در فاصله سال‌های 1969تا 1970ساخته شده‌است.

بدون عنوان 2

همانطور که گفته شد، از «کارل اشلامینگر» که در فاصله سال‌های 1968تا 1979به‌عنوان مدرس در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول به‌کار بود، اثر دیگری هم در بین مجسمه‌های موزه هنرهای معاصر وجود دارد که آن هم از جنس برنز است و در همان سال1977 ساخته شده است.

 گلابی خاردار

«گلابی خاردار» اثر «الکساندر کالدر» هنرمند مجسمه‌ساز آمریکایی که سال 1964در ابعاد 400× 350× 250سانتی‌متر خلق‌شده، یکی دیگر از مجسمه‌های موزه هنرهای معاصر در فضای باز است. جنس این مجسمه از فولاد است.

 پیکر لمیده سه‌قطعه‌ای

این هم یکی دیگر از آثار «هنری مور» انگلیسی است که آن‌هم مثل همتای دو قطعه‌ای‌اش از جنس برنز ساخته شده. هنری مور این پیکره را با ارتفاع 265سانتی‌متر در فاصله سال‌های 1968 تا 1969ساخته است؛ یعنی تقریبا یک سال قبل از آنکه پیکر لمیده دوقطعه‌ای را بسازد.

تقدیس

در میان مجسمه‌های به یادگار‌مانده از هنرمندان بزرگ دنیا، 2اثر هم از هنرمندان ایرانی به چشم می‌خورد. یکی از آنها مجسمه «تقدیس» از «پرویز تناولی» یکی از شناخته‌شده‌ترین مجسمه‌سازان و نقاشان کشورمان است. این مجسمه برنزی در ابعاد 100× 227× 285سانتی‌متر، سال 1355ساخته شده است.

زن و مرد کشاورز

مجسمه «زن و مرد کشاورز» هم یکی دیگر از یادگاران مجسمه‌سازان ایرانی است که در دهه50 با پیشنهاد وزارت کشاورزی ایران و برای نصب برابر کاخ وزارت کشاورزی آماده شد. این مجسمه که اثر «داریوش صنیع‌زاده» است مدت‌ها پیش از مقابل وزارت کشاورزی برداشته و به موزه هنرهای معاصر منتقل شد.

این خبر را به اشتراک بگذارید