آغاز سازندگی
دولت کارش را در این سال با 50درصد کسری بودجه آغاز کرد
علیرضا احمدی
بهار1369 با یک اولویت محوری برای دولت پنجم جمهوریاسلامی آغاز شد؛ سازندگی. نخستین سال کابینه اول آیتالله هاشمیرفسنجانی درحالی با شعار توسعه و تولید کار خود را آغاز کرده بود که کشور پس از پایان جنگ با خرابیهای بسیاری در 5استان جنگزده و سایر نقاط کشور مواجه بود، دولت حدود 50درصد کسری بودجه داشت و قیمت نفت بهعنوان اصلیترین منبع درآمد دولت هم در پایینترین سطح خود در بازارهای جهانی بهسر میبرد و این موضوع اقتصاد ایران را با چالشهای اساسی مواجه میکرد. ازسوی دیگر حجم وسیعی از زیرساختهای کشور ازقبیل جادهها، پلها، پالایشگاهها و... درجریان جنگ با آسیبهای زیادی مواجه شدند و این موضوع پیشبردن کار عمران و آبادانی کشور را با دشواریهای بسیاری مواجه میساخت.
درچنین شرایطی سفر به مناطق محروم و جنگی و توسعه روابط خارجی بهعنوان 2راهکار اساسی برای عمران و توسعه اقتصادی کشور سرلوحه فعالیتهای دولت سازندگی در سال1369 قرارگرفت و این درحالی بود که دولت همزمان مشغول بررسی روند تحولات عراق و عجله صدام برای به سرانجام رساندن مذاکرات صلحی بود که از سال1367 آغاز شده بود، اما سودای حمله به کویت که صدام در ذهن داشت، سبب عجله وی برای حلوفصل اختلافات با ایران میشد و زمینهای شد برای نوشتن نامههای تاریخی صدام حسین به هاشمیرفسنجانی در مردادماه1369؛ نامههایی که به منزله تثبیت پیروزی ایران در جنگ تحمیلی هشتساله بود و امضای رئیسجمهور بعثی عراق را پای خود داشت.
در بودجه سال1369هزینههای عمرانی حدود 60درصد رشد داشت و قرار بود زمینه مناسب را برای محرومیتزدایی از روستاها، توسعه صنایع خودروسازی، سدسازی، توسعه صنایع نفت، گاز، پتروشمی و پالایشگاهها، رونق ساختوساز، گسترش صنایع سنگین، تقویت زیرساختهای حملونقل و گسترش صنایع نظامی و دفاعی فراهم کند. در این میان دولت برای اجرای مناسب برنامه پنجساله اصلاحات قانونی در برخی حوزههای اقتصادی را آغاز کرد که تکمیل قانون کار یکی از آنها بود.
این قانون پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی که با ایرادهای فراوان شورای نگهبان مواجه شد، درآخرین روزهای آبان1369 در مجمعتشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید و در فصل پنجم آن و ذیل عنوان آموزش و اشتغال توجه ویژهای به تقویت آموزشهای فنی وحرفهای شده بود که نیاز دوران سازندگی ارزیابی میشد. تصویب لایحه بیمه بیکاری در مجلس شورای اسلامی در شهریورماه نیز از دیگر اقداماتی بود که باهدف رونق اشتغال و ایجاد فضای مناسب کسب وکار انجام شد.
یکی دیگر از این دست اقدامات، راهاندازی دفتر بازرسی ویژه رئیسجمهور بود که در اوایل سال1369بهصورت رسمی فعالیت خود را با هدف سالمسازی فضای اقتصادی کشور، اجرای بهموقع طرحهای اولویتدار عمرانی کشور و مبارزه با مفاسد دیوانسالاری آغاز کرد.
بررسیها نشان میدهد با انجام مجموع اصلاحات انجام شده از سوی دولت در سال1368و نیمه نخست سال1369، شاخصهای اقتصادی مسیر رشد را درپیش گرفتند؛ آمارهایی که از وضعیت اقتصاد کشور در آبان1369 ازسوی محمدحسین عدلی، رئیس بانکمرکزی منتشر شد این موضوع را تصدیق میکرد. بهعنوان مثال در این گزارش میزان کسری بودجه دولت که در سال1367، 2/50درصد بود، در سال1369 به 8/6درصد رسید و تورم نیز کاهش یافت و از 9/28درصد در سال1367 به 9درصد درسال 1369تنزل کرد.