• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 23 آذر 1399
کد مطلب : 118623
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/M8X5O
+
-

اطمینان خاطر ترکیه به ایران

خبر
اطمینان خاطر ترکیه به ایران


48 ساعت التهاب در روابط ایران وترکیه با تماس تلفنی و  ارائه توضیح  مولود چاوش اوغلو به محمد جواد ظریف پایان یافت. به گزارش خبرگزاری فارس، وزارت خارجه ایران اعلام کرد، در تماس تلفنی مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه با  محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان طرف ترکیه ای ضمن تاکید بر روابط نزدیک و دوستانه میان ایران و ترکیه و سیاست قطعی حسن همجواری آنکارا، درباره شعرخوانی اخیر رجب طیب اردوغان توضیح داد. وزیر خارجه ترکیه اطمینان داد که رئیس جمهور این کشور به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی و سرزمینی ایران احترام کامل گذاشته و نسبت به حساسیت‌های پیرامون شعر قرائت‌شده نیز مطلع نبوده و آن را صرفا در ارتباط لاچین و قره‌باغ می دانسته و به همین دلیل آن را در مراسم باکو خوانده است. ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این گفت‌وگوی تلفنی با تاکید بر اهمیت روابط دوستانه و حاکی از‌ احترام 2 کشور و نیز روابط صمیمانه میان رئیس جمهور ترکیه و مقامات عالیه جمهوری اسلامی ایران، ابراز امیدواری کرد روابط دوجانبه در بستر اعتماد متقابل بیش از پیش گسترش یابد. 
«من از تو جدا نمی‌شدم، ما را به‌زور جدا کردند»؛ این بخشی از شعری است که رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه روز پنجشنبه  در یک مراسم رژه نظامی در باکو خواند، غافل از اینکه با خواندن این شعر در حال تحقیر الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان و میزبان خود است.
این اتفاق با واکنش گسترده کاربران در شبکه‌های اجتماعی و همچنین موضع گیری صریح وزیر خارجه کشورمان روبه رو شد. ظریف در توییتر نوشت  «به اردوغان نگفته بودند شعری که به غلط در باکو خواند، مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادری‌شان ایران است! آیا او نفهمید که علیه حاکمیت جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟ هیچ‌کس نمی‌تواند درباره آذربایجان عزیز ما صحبت کند.»

توصیه تاریخی به اردوغان
در همین حال واکنش‌ها به اظهارات مداخله‌جویانه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه ادامه دارد. دیروز نمایندگان ولی‌فقیه در 4 استان آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، زنجان و اردبیل در بیانیه مشترکی، از محققان خواستند اشعار تاریخی ایرانیان ساکن در 17 ولایت قفقاز را برای اردوغان ارسال کنند. سیدمحمدعلی آل‌هاشم (نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی)، سیدمهدی قریشی (نماینده ولی‌فقیه در آذربایجان غربی)، علی خاتمی (نماینده ولی‌فقیه در استان زنجان) و سیدحسن عاملی (نماینده ولی‌فقیه در استان اردبیل) در بیانیه خود نوشته‌اند: در روزگاری که امت اسلامی به‌خاطر انواع عقب‌ماندگی‌های مفرط در موضوعات صنعتی، اقتصادی، تکنولوژی و... در محاصره دشمنان کینه‌توز و انتقام‌جو قرار دارد، ایجاد هرگونه تنش، اختلاف، بدبینی، تدابر و تنافر بین کشورها و ملت‌های اسلامی گناه نابخشودنی است.
 امروز بر آحاد امت اسلامی در تمام کشورهای اسلامی مخصوصا بر صاحب‌منصبان واجب شرعی است که از هرگونه رفتارها و گفتارهای تفرقه‌افکن اجتناب کنند. همه می‌دانیم که منطقه ‌راهبردی غرب آسیا هماره مطمع دشمنان اسلام و شوکت مسلمین بوده است. اکنون نیز استراتژی ثابت استکبار و صهیونیسم همین است. اندک هوشمندی کافی است تا با درک عمیق از توطئه‌های دشمن، هرگونه اظهارنظر از سوی مسئولان و زمامداران کشورهای غرب آسیا با سنجیدگی و پختگی همراه باشد.
در این بیانیه آمده است: متأسفانه در رژه پیروزی کشور آذربایجان در قره‌باغ اشعار و سخنانی بر زبان جاری شد که سیادت و وحدت اراضی کشور ما را هدف گرفته بود و از سوء‌حظ گوینده اینکه آن اشعار توسط ایرانیان جدا شده از وطن مادری سروده شده است. ۲۰۰سال است که ایرانیان ساکن در ۱۷ولایت قفقاز که توسط دولت شوروی از وطن مادری،  بابا توپراقی  و وطن تاریخی جدا شده‌اند، اشعار حسرت می‌سرایند و با اشعار حسرت زندگی می‌کنند. چقدر شایسته است محققان تاریخ کشور عزیزمان ایران، اشعار حسرت را جمع‌آوری و به رئیس‌جمهور ترکیه ارسال کنند تا متوجه شود که تنظیم‌کنندگان خطابه چه خیانت بزرگی به او کرده و برای او مایه آبرو‌ریزی بزرگی درست کرده‌اند.
در این بیانیه آمده است: بالاتر از اشعار حسرت، نامه‌های جانگداز و جانسوز ایرانیان جدا‌شده از وطن مادری است که بعد از عقد قرار‌داد گلستان در منطقه گلستان قره‌باغ به مراجع عظام نوشته و از ظلم و ستم و از تعدیات ناموسی اشغالگران ناله‌ها کرده و از مراجع استمداد طلبیده‌اند. در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: سخن آخر اینکه فن خطابه و اصول سیاست اقتضا می‌کند که خطیب مطالبه‌ خود را بعد از امکان‌سنجی دقیق بر زبان بیاورد تا وزن علمی، سیاسی و اجتماعی او تنزل نکند. کمترین محققی می‌داند که مقصد گوینده آن اشعار ذره‌ای امکان تحقق ندارد. یاد خیر می‌کنیم از جناب حیدر علی‌اف که وقتی از ایشان درخصوص الحاق سؤال کردند، گفت: کسانی که آن را مطرح می‌کنند، دیوانه‌اند! چون دست باید به بدن ملحق شود نه بالعکس!

 تجمع مردم تبریز مقابل کنسولگری ترکیه
جمع کثیری از مردم تبریز در واکنش به شعرخوانی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، بعد‌از‌ظهر روز گذشته، مقابل کنسولگری ترکیه در تبریز تجمع کردند. در این تجمع، بیانیه‌ای در محکومیت اظهارات اخیر رئیس‌جمهور ترکیه، قرائت شد. به گزارش ایسنا، در بخشی از این بیانیه آمده است: آنها که چشم طمع به این سوی ارس دارند، خوب است کمی تاریخ بخوانند، آذربایجان و به‌خصوص تبریز قهرمان همواره پیشرو دفاع از ایران اسلامی بوده است، تاریخ این دیار مملو از پرورش سردارانی همچون ستارخان، شهید آقا مهدی باکری، شهید باقری و... علیه متجاوزان روس، عثمانی، بعثی، داعشی و... بوده است. همین یک جمله ستارخان بیانگر روحیه مردم آذربایجان است «خاک می‌خوریم و خاک نمی‌دهیم». در بخش دیگری از این بیانیه آمده است: آقای اردوغان، از تاریخ عبرت بگیرید تا به سرنوشت پادشاهان عثمانی گرفتار نشوید. آقای اردوغان، به یاد آور روزی که همنوا با آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها به طمع دست‌درازی به سوریه از رفتن بشار اسد گفتید اما چندی بعد خود گرفتار کودتا شدید و اگر شب کودتا، کمک‌های ایران نبود، سرنوشت محمد مرسی در انتظارتان بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید