زینب زینالزاده ـ خبرنگار
رفع اختلافات و مشکلات به شیوه ریشسفیدی قدمت دیرینه دارد. در گذشته بزرگان فامیل حکم قاضی داشتند و حرفشان برای همگان حجت بود. مردم به محض مواجهه با مشکلات حتی خانوادگی سراغ ریشسفیدان میرفتند و موضوع با پادرمیانی آنها حل و فصل میشد. همین رویه در جامعه مدرن شهرنشینی امروز به شکل دیگری نمود پیدا کرده است. شورایاران در حقیقت همان ریشسفیدان و معتمدان مردم هستند که توسط اهالی محلات انتخاب میشوند و پس از ورودشان به نهاد شورایاری چون گوشی در محلهها حرفها و درددلهای اهالی را میشنوند و مانند چشم مشکلات را میبینند و چون زبان گویا آنها را به مسئولان منتقل میکنند. 20سال از فعالیت ریشسفیدگونه شورایاران در محلهها میگذرد و مردم همچنان خواهان حضور و فعالیتشان در محلات هستند اما درپی شکایت سازمان بازرسی کل کشور درخصوص قانونینبودن انتخابات شورایاری در محلهها، این نهاد مردمی دچار چالش شده است.
شورایاری، نهاد مردمی است که شکلگیری آن به سال1379 برمیگردد و در مدت 2دهه فعالیت 5دوره انتخابات برگزار شده است؛ انتخاباتی آزاد با حضور اهالی محلهها. مرداد سال گذشته وقتی قرار بود پنجمین دوره انتخابات شورایاری برگزار شود، ناصر سراج، رئیس سابق سازمان بازرسی کشور از نحوه برگزاری انتخابات شورایاریها به دیوان عدالت ادارای شکایت کرد و هیأت عمومی دیوان عدالت اداری با حضور نمایندگانی از دولت و شورای اسلامی شهر تهران، شورایعالی استانها و سازمان بازرسی کل کشور موضوع را بررسی کرد و درنهایت جلسه با اکثریت آرای قضات، رأی به ابطال مقررات مربوط به برگزاری انتخابات شورایاری محلات شهر تهران داد. با همین شکایت انتخابات مرداد سال گذشته برگزار نشد و نهاد شورایاری دچار چالش شد. اعتراضات شورایاران از یکسو و گلایه شهروندان از سوی دیگر سبب شد شهردار تهران شخصا به موضوع ورود کند و با حمایت معاونت حقوقی ریاستجمهوری، دوره پنجم با یکماه تأخیر برگزار شد و اعضای شورایاری محلات انتخاب شدند. چالش ایجادشده جایگاه شورایاران را تضعیف کرد. 15ماه از فعالیت نهچندان گسترده شورایاران در محلهها گذشت تا اینکه تصمیم گرفتند نمایندهای را انتخاب و حرفهایشان را که بیشتر رنگ و بوی گلایه داشت به گوش شهردار تهران برسانند. سیدوحید مقدم عهدهدار این کار شد و در جلسهای که شهردار تهران و رئیس شورای اسلامی شهر تهران حضور داشتند، پوشهای مملو از کاغذهایی با امضای شورایاران را روی میز گذاشت و گفت: «معتمدانی که همواره گرهگشای مردم بودند حالا خود بهدنبال گوش شنوایی هستند تا دردهایشان را بگویند و بهدنبال مرهمی برای التیام جراحتهای این نهاد مردمی هستند.»
به گفته مقدم، شورایاران پس از 2دهه فعالیت مورد بیمهری قرار گرفتهاند؛ « برخی مدیران شهری سلیقهای با اعضای شورایاران برخورد میکنند. مدیران برخی از مناطق تعامل خوبی با شورایاران دارند اما برخی از مدیران که تعدادشان کم نیست تعامل کمتری دارند یا اصلا تعامل ندارند. حتی به صراحت میگویم برخی خواستار منحلشدن شورایاری هستند و مسئولانش برای محقق شدن این کار بهشدت تلاش میکنند که البته جای تأسف دارد.» مقدم خطاب به شهردار تهران گفت: «تورق عملکرد مدیران شهری و اجرایی در مناطق قطعا نشان میدهد مدیرانی موفق بوده و هستند که تعامل خوبی با رابطین و اعضای شورایاری داشتهاند. بنابراین داشتن تعامل خوب با مدیران شهری در راستای کاهش مشکلات محلهها و اهالی، درخواستی غیرمنطقی نیست.»
تعطیلی جلسات و بازدیدهای محلی که با حضور شورایاران انجام میشد، موضوع دیگری است که نماینده شورایاران به آن اشاره کرد: «در دورههای قبل جلسات مستمر و منظمی با حضور شورایاران و مدیران شهری برگزار میشد و درنهایت نتایج خوبی بهدست میآمد اما در دوره پنجم و البته به دلیل کرونا جلسات تعطیل و حتی بازدیدهای میدانی محلهها هم بدون حضور شورایاران انجام میشود.»
پیگیری مشکل شورایاران در مجلس
پیروز حناچی، شهردار تهران اما در برابر اعتراضات با صبر و طمأنینه گفت: «انتخابات دوره پنجم به لحاظ قانونی نباید برگزار میشد و بهرغم فشارهایی که بود، پیگیری کردیم و با حمایت معاونت حقوقی ریاستجمهوری، انتخابات چون دورههای قبل برگزار شد و مردم پای صندوقهای رأی رفتند.»
حناچی ادامه داد: «موضوع شکایت مطرحشده توسط سازمان بازرسی کل کشور، مربوط به این است که شورایاران جایگاه قانونی محکمی ندارند و این موضوع در مجلس قابل پیگیری است و ما هم در این زمینه تلاش میکنیم.»
بهگفته حناچی اکنون کمیسیون مدیریت شهری مجلس 100عضو دارد که همگی سابقه کار و حضور در شهرداری و شورای شهر را دارند: «بنابراین میتوان از این فرصت استفاده کرد و موضوع را قانونی پیگیری کرد و به نتیجه مطلوب رساند.»
اعتماد شورا به شورایاری
محسن هاشمی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران هم در واکنش به گلایه شورایاران مبنی بر کمرنگشدن تعامل اعضای شورای اسلامی شهر تهران با منتخبان مردم گفت: «اعتماد به شورایاری در شورای شهر بوده و هست. میپذیرم شکایت دیوان کشور و پیشآمدن چالش انتخابات شورایاری، جایگاه شورایاران را تضعیف کرده، اما این خواسته اعضای شورا نبوده و نیست. به هر حال بحث قانونیبودن انتخابات مطرح است که قطعا باید پیگیری شود.»
او به برگزاری جلسات با رئیس مجلس اشاره کرد و گفت: «برای رفع چالش پیشآمده جلساتی با محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس داشتهایم و امیدواریم قانون انتخابات شورایاری هم مانند قانون مجلس محکم شود و چالش پیشآمده را به این شکل رفع کنیم.»
پنج شنبه 1 آبان 1399
کد مطلب :
113867
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/M8W3R
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved