
تخریب محیطزیست و معضل آلودگی اولویت مجلس است
اعضای فراکسیون محیطزیست مجلس در گفتوگو با همشهری از اولویتهای محیطزیستی مجلس سخن گفتند

زهرا رفیعی- خبرنگار
اصلاح شرایط موجود و جلوگیری از تصمیمات مخرب، اصلی ترین رویکرد نمایندگان فراکسیون محیط زیست در دوره یازدهم است. آنها محیط زیست ایران را بسیار شکننده ارزیابی می کنند و معتقدند اولویت همیشه با محیط زیست است.
معصومه پاشایی بهرام منتخب مردم مرند بزرگترین اولویت فراکسیون محیط زیست را پیوست های زیست محیطی بخش صنعت می داند و در گفت و گو با همشهری میگوید: مکان یابی صنایع یکی از معضلات زیست محیطی شده است در حالی که ارزش میحط زیست از هر صنعتی بالاتر است و میراثی است که باید به خوبی تحویل آیندگان دهیم.
او که عضو کمیسیون صنعت مجلس یازدهم نیز هست از برداشت بی رویه از منابع دریایی گله مند است و می گوید: فراکسیون مجلس با برداشت ماهی به روش ترال به شدت مخالف است. ای کاش فقط ماهی می بردند، آنها کف دریای ما را به همراه همه موجودات و بستر دریا برداشت می کنند. اینکه چطور مجوز گرفته اند جای سوال دارد و ما از آن اطلاع نداریم. قشر عظیمی از مردم کشور که در حاشیه دریاها زندگی می کنند کارشان صیادی است و صید ترال حق آنها را ضایع می کند. لایروبی تالابها و دریاچه ها نیز از دیگر موضوعاتی است که فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم به آن وارد خواهد شد.
سازمان حفاظت محیطزیست بهعنوان نهاد بالادستی وظیفه نظارتی دارد. اما در سالهای اخیر حتی نگاه مدیران این سازمان به محیطزیست در برابر بخش صنعت فرودستانه بود. رئیس این سازمان بارها اعلام کرده است که «زور این سازمان بهخودروسازان نمیرسد» و یا در اظهارنظری دیگر گفته است «در شرایطی که سود سالانه یک کارخانه فولاد 20هزار میلیارد و بودجه محیطزیست هزار میلیارد تومان است، زور این سازمان به لابیهای قدرت و ثروت برای دفاع از محیطزیست نمیرسد.» معصومه پاشایی بهرام، نماینده دور جدید مجلس اما درباره دیدگاه خود و اعضای فراکسیون محیطزیست مجلس به اینگونه مسائل میگوید: من عضو فراکسیون صنعت هستم. ولی هرگز دیدگاهم به محیطزیست فرودستانه نیست. محیطزیست بر هر چیز دیگری اولویت دارد. اگر محیطزیست نباشد، هیچ بشری فرصت حیات پیدا نمیکند.
معصومه پاشایی بهرام نماینده دور جدید مجلس درباره دیدگاه خود و اعضای فراکسیون محیط زیست در مجلس می گوید: من عضو فراکسیون صنعت هستم ولی هرگز دیدگاهم به محیط زیست فرودستانه نیست. محیط زیست بر هر چیزی اولویت دارد. اگر محیط زیست نباشد، هیچ بشری فرصت حیات پیدا نمی کند. در جایابی صنایع در طی سالها بی دقتی فراوان شده است. صنایع آب بر، مانند فولاد را در جایی برپا کرده ایم که کمبود آب وجود دارد. پیوست محیط زیستی در اینجا اهمیت می یابد که این صنعت درآمدزا را با قانون مجبور به رعایت پروتکل های زیست محیطی کند. به طور مثال آب مصرفی بعد از استفاده در این صنایع تصفیه شده و با استانداردهای مناسب برای درختکاری استفاده شود. اگرچه نمی شود، کارخانجات فولاد در مناطق نادرستی مثل اصفهان را جابجا کرد اما میتوان جلوی اجرای فازهای جدید گسترشی آنها را گرفت و به رعایت پیوست های زیست محیطی ملزمشان کرد.
او از دیگر نمایندگان کمیسیون صنعت خواسته است که برای مکانیابی صحیح صنایع ورود پیدا کنند و نگذارند هر جایی هر کاری کنند. معصومه پاشایی می گوید: وسط بیابان نباید صنعت آب بر فولاد احداث شود. کسب درآمد در حاشیه شهری خشک به چه بهایی بدست می آید؟ ارزش گذاری محیط زیست فقط محدود به ارقام و اعداد نمی شود، آیا ما مسلمان نیستیم؟ نباید به توصیه پیغمبر در مورد ارزش درخت و حیات وحش عمل کنیم.
معصومه پاشایی از جنگلهای شمال کشور به عنوان یک گنج یاد می کند و بسیار متعجب است که چطور اجازه داده شده که صنایع چوببر مثل تولید کنندگان MDF در شمال کشور مستقر باشند و واردات چوب را هم ممنوع کنند. او می گوید: مگر ما چقدر جنگل داریم که اجازه راه اندازی کارخانه چوب بر در شمال می دهیم. این جنگل ها شبانه در حال دزدیده شدنند. مواد اولیه ی این صنایع باید از طریق واردات تامین گردد، در غیر اینصورت این صنایع آنقدر ضروری نیستند که بخواهیم جنگلهایمان را به خاطر آن از دست بدهیم. افراد سودجو با منع واردات به دنبال ایجاد نیاز در داخل کشور هستند که عاقبت این ایجاد نیاز قطع درختان خواهد بود.
نبود طرح های پایش زیست محیطی دانسته های ما در مورد داشته های گیاهی و جانوری را بسیار اندک کرده است اما قریب به اتفاق متخصصان مقدار آن را بسیار کم و زیستگاه ها را بسیار شکننده ارزیابی می کنند. معصومه پاشایی بهرام نیز معتقد است که حیات وحش در ایران در شرایط بحرانی قرار دارد. او میگوید: شکار برای برخی افراد تفریح است ولی برای عده کثیری محل معاش است . ما باید توسعه را به سمت مناطق کمتر برخوردار سوق دهیم تا خانواده ای از سر نداری و فقر به سمت بهره برداری از محیط زیست نرود. توسعه در مناطق حاشیه ای باید با محوریت محیط زیست انجام شود.
اقبال شاکری دیگر عضو فراکسیون محیطزیست مجلس یازدهم هم معتقد است پروژههایی که پیوست زیستمحیطی ندارند و منافعشان کمتر از مضراتشان است باید تا یافتن راهحل زیستمحیطی متوقف شوند. او با برشمردن مشکلات زیستمحیطی کشور به همشهری میگوید: برای رصد وضعیت محیطزیست باید از فناوریهای جدید کمک گرفت. گزارشهای میدانی و بازدیدهای فیزیکی زمانبر و بهدلیل وسعت کشور محدود هستند. بنابراین استفاده از روشهای دانشبنیان، مسئولان را زودتر به صدور و ابلاغ آییننامه و دستورالعمل میرساند. شاکری اولویتهای فراکسیون محیطزیست مجلس را در مواردی خلاصه میکند که در زندگی اجتماعی مردم بیشترین تأثیر را دارند. او میگوید: آلودگی هوا، آلودگی آب و خاک و پسماندهای شهری موضوعاتی است که در فراکسیون محیطزیست مجلس سریعتر از موارد دیگر بررسی خواهند شد. به گفته او، فراکسیون محیطزیست مجلس برای رسیدگی به موضوعات حفظ منابع طبیعی از متخصصان کمک خواهد گرفت و سازمان حفاظت محیطزیست نیز باید نسبت به مسئولیت خود پاسخگو باشد.
این عضو فراکسیون محیطزیست تأکید میکند: مجلس یازدهم در این دوره در اجرای وظیفه نظارتی خود از سازمان حفاظت محیطزیست در مورد مسائل زیستمحیطی سؤال خواهد کرد و اگر کمکی بخواهند به آنها کمک میشود.