• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 26 فروردین 1399
کد مطلب : 98154
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/v280V
+
-

تحرکات دیپلماتیک ایران برای صلح در منطقه

اسماعیل سلطنت پور_خبرنگار

درحالی‌که کرونا به اصلی‌ترین معضل کشورهای جهان بدل شده، دستگاه دیپلماسی ایران همزمان با تحرکات پیرامون کرونا، پرونده‌ای را هم برای پیشبرد صلح در منطقه به‌خصوص یمن و افغانستان باز کرده است. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در 24ساعت 2بار با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل تلفنی رایزنی کرد. محور رایزنی‌های ظریف و گوترش علاوه بر تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تحولات یمن و افغانستان بود. گوترش هم در تماس دوم با ظریف گزارشی از اقدامات و تلاش‌های سازمان ملل متحد برای تداوم آتش‌بس در یمن ارائه کرد.
 وزیر خارجه ایران در این تماس ضمن حمایت از تلاش‌های دبیرکل سازمان ملل برای برقراری آتش‌بس در یمن تأکید کرد: بحران یمن راه‌حل نظامی ندارد و برقراری آتش‌بس پایدار مقدمه‌ای برای آغاز روند سیاسی حل‌وفصل بحران یمن باشد.
دبیرکل سازمان ملل امیدوار است به‌دلیل نزدیکی مواضع انصارالله یمن به تهران، بتواند از نفوذ ایران برای آتش‌بس در یمن بهره ببرد درحالی‌که ایران پیش از این بارها طرحی را برای آتش‌بس در یمن پیشنهاد داده بود اما به‌رغم موافقت انصارالله یمن، سعودی‌ها آن را رد کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان گزارشی از تلاش‌های دیپلماتیک ایران برای حل بحران سیاسی در افغانستان و پیشبرد روند صلح در این کشور به دبیر کل سازمان ملل داد و جزئیاتی از تماس‌های خود با مقامات این کشور «محمد اشرف غنی»، «عبدالله عبدالله» و «حنیف اتمر» ارائه کرد.
محمدجواد ظریف روز یکشنبه در تماس با حنیف اتمر سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان لزوم وحدت در بین گروه‌های مختلف افغانستان، برقراری صلح و ثبات در این کشور و همچنین گسترش همکاری‌های دوجانبه را مورد تأکید قرار داده بود. دیروز هم وزیر خارجه ایران با مولود چاوش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه درباره آخرین تحولات بحران سیاسی در افغانستان، خصوصا روند صلح در این کشور گفت‌وگو کرد.

گفت‌وگو با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، معاون نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه قطر از دیگر تحرکات دیپلماتیک ایران درباره بحران سیاسی در افغانستان بوده است.
پس از انتخابات ریاست‌جمهوری در افغانستان عبد‌الله عبدالله، معاون اجرایی سابق و اشرف غنی رئیس‌جمهور این کشور هر دو اعلام پیروزی کردند که باعث پیچیده شدن اوضاع در این کشور شد.
از سوی دیگر در 2 ‌ماه اخیر مذاکرات موسوم به صلح بین دولت افغانستان و طالبان با محوریت قطر در جریان بود و آمریکایی‌ها به توافقنامه‌ای با طالبان رسیدند تا در افغانستان آتش‌بس اجرا و نیروهای آمریکایی نیز به مرور خاک این کشور را ترک کنند.
با این حال به‌دلیل اختلافات اشرف غنی و عبدالله عبدالله عملا کشور افغانستان آبستن حوادث است.
وزیر خارجه ایران 19فروردین امسال به‌صورت جداگانه با محمد اشرف غنی و عبدالله عبدالله گفت‌وگو کرد که آخرین وضعیت سیاسی افغانستان و اختلافات ایجاد شده بعد از انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری آن کشور، مذاکرات صلح و گفت‌وگوهای بین‌الافغانی و همکاری‌های دوجانبه برای مبارزه با بیماری کرونا محور اصلی این رایزنی‌ها بود.
در این تماس‌های تلفنی، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان بار دیگر بر محوریت ساختارهای سیاسی مبتنی بر قانون اساسی جمهوری اسلامی افغانستان در روند صلح و آشتی ملی آن کشور تأکید کرده و حمایت کشورمان را از روند صلح با مشارکت تمام گروه‌های سیاسی افغانستان در چارچوب قانون اساسی آن کشور اعلام کرد.
ایران به‌عنوان یکی از همسایگان افغانستان در 3دهه اخیر پذیرای موج گسترده مهاجران این کشور بوده که به‌دلیل نا‌امنی در این کشور به ایران پناهنده شده‌اند و به همین دلیل مقامات ایران تحولات افغانستان را با حساسیت و نگرانی دنبال می‌کنند.

رایزنی ظریف با لاوروف درباره صلح در منطقه و کرونا
در گفت‌وگوی تلفنی محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، وزرای امور خارجه دو کشور درخصوص آخرین تحولات بحران سیاسی در افغانستان، خصوصا روند صلح در این کشور و همچنین رخداد‌های اخیر در صحنه تحولات یمن و لزوم آتش‌بس پایدار در این کشور گفت‌وگو و تبادل‌نظر کردند. آخرین وضعیت شیوع کرونا در منطقه و جهان و راه‌های جمعی مقابله با آن نیز از دیگر موضوعات مورد گفت‌وگو در این تماس تلفنی بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید