کهنترین نسخه خطی حافظ چگونه در مونیخ کشف شد
قدیمیترین نسخه خطی دیوان حافظ متعلق به قرن پانزدهم میلادی با تلاش یک کارآگاه هنری در هلند کشف شد.
به گزارش همشهری، آرتور برند که به ایندیانا جونز دنیای هنر شهرت دارد در صفحه شخصی خود در توییتر و در رسانهها ازجمله روزنامههای ایندیپندنت و دیلی میل با انتشار تصاویری از کهنترین نسخه دیوان حافظ اعلام کرده: «این نسخه متعلق به یک مرد ایرانی در مونیخ بود که ظاهری فقیرانه داشت و به هر جا میرفت این نسخه از دیوان حافظ را همراه میبرد. با مرگ او زمانی که خانوادهاش برای جمعآوری وسایل به منزلش مراجعه کردند، متوجه شدند او دارای مجموعهای از نسخههای خطی به ارزش میلیونها دلار بوده است. با این حال نتوانستند مجموعه نسخههای خطی او را پیدا کنند. چون توسط یکی از دوستانش به سرقت رفته بود.»
براساس آنچه آرتور برند، کارآگاه آثار هنری به رسانهها گفته است، پلیس در جریان سرقت نسخههای خطی از خانه آن مرد قرار گرفت و توانست مجموعه او را به جز تنها یک کتاب از فرد سارق پس بگیرد. آن کتاب همان نسخه دیوان حافظ بود. به گفته آرتور برند در همین حال فردی از آلمان تماس گرفت و گفت که برخی به دیدار او رفتهاند و پیگیر نسخه خطی دیوان حافظ که سال2007 در مونیخ به سرقت رفته بود شدهاند.
برند افزود: «او ترسیده بود و از من کمک میخواست. به آلمان رفتم و در موردش صحبت کردیم و به این نتیجه رسیدیم که خودمان بهدنبال یافتن این نسخه خطی باشیم. در نهایت قدیمیترین نسخه خطی حافظ را در دست کسی یافتیم که اصلا نمیدانست این کتاب چیست و توانستیم این نسخه را از او بگیریم.»
آرتور برند با اعلام اینکه مردم همیشه میخواهند بدانند 700 تا 900بیت از دیوان حافظ را آیا خود او گفته است یا خیر؟ افزود: «هراندازه تاریخ نسخهها به عقبتر بازگردد این موضوع مشخصتر میشود و هماکنون نسخه خطی که در سال 3-1462 میلادی نوشته شده است قدیمیترین نسخه از کتاب حافظ در جهان است.»
نسخه خطی حافظ که اکنون در اختیار کارآگاه آثار هنری، آرتور برند از هلند است، کهنترین نسخه خطی حافظ است که حاشیه صفحات آن مزین به طلا است.