محمد باریکانی| خبرنگار
نمایشگاه لوور در تهران دیروز با حضور وزیر خارجه فرانسه در موزه ملی ایران درهای خود را به روی علاقهمندان به تاریخ مصر، بینالنهرین، آفریقا و ایران گشود تا آنطور که جان لوک مارتینز، رئیس موزه لوور در نشست خبری خود اعلام کرد، مردم ایران بتوانند در آستانه نوروز از موزه لوور در تهران بازدید کنند.
به گزارش همشهری56قطعه از آثار ارزشمند لوور در تکنیکهای مختلف به گفته مارتینز از تمدنهای مصر، ترکیه، عراق، ایران، روم و آثاری از نقاشان مشهور دوران تاریخی در اروپا در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شدهاند که آثار مصر یکی از بینظیرترین آثار به نمایش درآمده در بین اشیای راه یافته از لوور به موزه ملی ایران است. برپایی موزه کوچک لوور در موزه ملی ایران پس از آن ممکن شد که حسن روحانی، رئیسجمهور سال94در سفر به پاریس تفاهمنامه همکاریهای مشترک موزه ملی ایران و موزه لوور پاریس را به امضا رساند. حالا جان لوک مارتینز، رئیس موزه لوور پاریس اعلام کرده این نمایشگاه عیدی موزه لوور به مردم ایران در آستانه نوروز است. موزه لوور در تهران در شرایطی افتتاح شد که یک روز پیش از سفر ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه به تهران، وزارت خارجه آن کشور در بیانیهای تنشآمیز خواستار تجدیدنظر ایران در برخی سیاستهای خود شده بود. رئیسجمهور نیز در تماس تلفنی با رئیسجمهور فرانسه اعتراض ایران به صدور چنین بیانیهای را در آستانه سفر وزیر خارجه فرانسه به تهران متذکر شده بود.
با این حال ناظران معتقدند گشایش موزه لوور در تهران بهعنوان مادر موزههای جهان و مهمترین موزه اروپا بتواند زبان مشترک فرهنگی بین 2کشور ایران و فرانسه و فراتر از آن، ایران و اروپا را بیشتر تقویت کند و به کاهش تنشها منجرشود.
مارتینز ساختمان موزه ملی ایران با طراحی آندره گدار، مهندس فرانسوی را سمبل ارتباطات فرهنگی میان ایران و فرانسه اعلام کرد و گفت: تمدن و تاریخ مدرن و گذشته ایران تأثیر شگرفی بر اروپا گذاشت و آثار زیادی از دورههای مختلف تاریخی ایران در لوور و اروپا نگهداری میشود.
او با اعلام اینکه در قرن 19میلادی توافقاتی میان ایران و فرانسه امضا شد که نتیجه آنها حضور باستانشناسان فرانسوی در کاوشهای باستانشناسی ایران بود، افزود: در سال1884 باستانشناسان فرانسوی موفق به حضور در کاوشهای باستان شناختی ایران شدند. او هدف از برپایی نمایشگاه لوور در تهران را توسعه ارتباطات فرهنگی میان ایران و فرانسه اعلام کرد و گفت که یک هفته پس از نوروز نیز نمایشگاه امپراطوری گلهای سرخ با آثار دوره قاجار از موزه ملی ایران و کاخ گلستان در موزه لوور پاریس برپا میشود.
موزه لوور که پیشتر قصر پادشاه فرانسه بود و خود یک کاخ تاریخی است، سالانه 2هزار اثر تاریخی خود را به موزههای جهان به امانت میسپارد. بودجه سالانه موزه لوور 200میلیون یورو است که نیمی از آن توسط دولت فرانسه و نیمی دیگر از محل برپایی نمایشگاهها و فروش بلیت موزههای لوور تامین میشود. در بخش نگهداری اشیای لوور نیز بیش از 2هزار کارشناس و متخصص مشغول به کار هستند.
همشهری پیش از افتتاح موزه لوور در تهران، برخی آثار به نمایش درآمده در این موزه را معرفی کرده بود و حالا علاقهمندان به آثار تاریخی لوور میتوانند جدای از مجسمه ابوالهول، از تمدن مصر باستان، با زوایای دیگری از زندگی در عصر مصر باستان آشنا شوند و مجسمه خا، کاتب سلطنتی رامسس دوم را که روی پاهایش محرابی حاوی پیکره یک بابون، از نمادهای ایزد باستانی مصر قرار دارد مشاهده کنند و بدانند که این اثر در سال 1826 برای لوور خریداری شد؛ همین اثر بود که منجر به پایهگذاری دپارتمان آثار مصر در موزه لوور شد.
مجموعه کوزههای امعا و احشای متعلق به فردی به نام او آج رن پوت نیز از دیگر آثار جالب از تمدن مصر باستان است. در مصر باستان رسم بر این بود که هنگام مومیایی اجساد، اندامهای شکمی آنها را که برای ادامه حیات ضروری بود، خارج میکردند و جداگانه در ظروفی مزین به سر انسان در کنار تابوت متوفی قرار میدادند تا در جهان مردگان یک ایزد از اندامهای حیاتی محافظت کند. اما 2اثر از ایران از لوور به تهران آمده است که یکی از آنها یک تبر مفرغین بهدست آمده از محوطه باستانی چغازنبیل است و دیگری درفش مفرغی لرستان که حتی لوگوی بورس تهران در سال1967 از نقش آن کپی شد. درفش مفرغین لرستان متعلق به اوایل هزاره دوم پیش از میلاد است که در سال 1893میلادی به تملک موزه لوور درآمد.
امضای تفاهمنامه مشترک همکاریهای فرهنگی لوور و موزه ملی ایران توسط رئیسجمهور موجب شده است که حالا ایرانیهای مشتاق به دیدار از موزه لوور پاریس بدون آنکه مشکل دریافت ویزا از سفارت فرانسه داشته باشند، سری به موزه ملی ایران بزنند و آنطور که ژان لوک مارتینز گفته است، تمام لوور را در 56قطعه ارزشمند از این موزه بازدید کنند.
سه شنبه 15 اسفند 1396
کد مطلب :
8693
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/nxPW
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved