مسعود میر _ خبرنگار
از آن چله تابستان 3سال قبل که نشریه یالثارات به بهانه پوشش بازیگران در یک جشن، رگبار فحاشی را به روی جامعه سینمایی گشود، تا چله تابستان امسال که گلایههای معاون اجتماعی ناجا نسبت به پوشش بازیگرها دوباره مطرح شد، هیچ خبری از گلایه، نگرانی و احیانا تذکری نسبت به لباس بازیگران لااقل در فضای رسمی جامعه وجود نداشت. سردار نوریان هم البته در گفتوگویی که مردادماه امسال منتشر شد، فقط اعلام کرد که نیروی متبوعش از وزارت ارشاد خواسته تا به بازیگرها نسبت به پوشش خارج از عرفشان تذکر دهد و وضعیت بازیگرانی که حجاب اختیاری را ترویج میکنند، پیگیری کند؛ تذکری که بیش از هر چیز در چارچوب وظایف اجتماعی ناجا تعریف شد و حاشیهای در پی نداشت.
حالا عکسهای حضور یک دانشجوی انصرافی رشته بازرگانی که با سریال لیسانسهها چهره شدهبود در اکران ویژه یک فیلم، تذکرات تابستانی درباره پوشش بازیگران را به فشارهای پاییزی بر شخص وزیر ارشاد بدل کرده و در روزهای گذشته اتفاقات عجیبی را در پی داشتهاست.
متین ستوده در اکران ویژه مسخرهباز در رویالهال هتل اسپیناسپالاس فقط یک مهمان بود اما نگاهها به او بیش از دیگر مهمانان و سلبریتیها خیرهشد و عکسهایش در فضای مجازی خیلی دستبهدست شد. بعد از انتشار عکسهای این بازیگر بود که خبر تذکر نمایندگان مجلس و البته احضار سیدعباس صالحی به مجلس هم پشت هم قطار شد.
ابتدا طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به رسانهها خبر داد که چیزی درباره این موضوع در کمیسیون فرهنگی مجلس بهصورت رسمی در جریان نیست و درخواستی هم برای حضور وزیر ارشاد به کمیسیون فرهنگی نرسیده است، اما به فاصله کمی از این اظهارنظر، حجتالاسلام احمد سالک، نایبرئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: «فارغ از وزیر ارشاد ما به نماینده صداوسیما در مجلس هم تذکر دادیم که باید اقدام جدی انجام دهند. حتما وزیر ارشاد که مسئول مستقیم کنترل این مسائل هستند، باید مورد سؤال جدی قرار بگیرند.» حجتالاسلام سیدصادق طباطبایینژاد، نایبرئیس دوم کمیسیون فرهنگی مجلس هم به شورایی تحتعنوان شورای سلبریتیها در وزارت ارشاد اشاره کرد و از تشکیل جلسه این شورا به بهانه اتفاقات اخیر سخن گفت و اینگونه موضوع پوشش بازیگران به موضوعی مهم در فضای سیاسی، اجتماعی و هنری کشور بدلشد. موضوع پوشش بازیگران که این روزها مانند یک بهمن دائم در حال بزرگشدن است، روز گذشته با صحبتهای مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی از مسیر جدیدی سردرآورد. مسعود نجفی در گفتوگویی اعلام کرد رفتارهای خلاف عرف چه از سوی بازیگران تلویزیونی باشد و چه سینمایی پذیرفته نیست و سازمان سینمایی در حال تهیه دستورالعملی است تا چهرههای هنری که در برنامههای مختلف حضور پیدا میکنند، اصول و چارچوبها را رعایت کنند و این دستورالعمل تا هفته آینده نهایی خواهد شد. او همچنین اشارهای هم به موضوع لباس رسمی برای بازیگران در مراسمها داشت و اظهار امیدواری کرد با رعایت این مهم سینمای ایران دیگر شاهد چنین حواشیای نباشد. رسانهها البته حرفهای نجفی درباره دستورالعمل پوشش چهرهها را به طراحی لباس واحد برای بازیگران تعبیر کردند و اعتراضات خیلی زود بالا گرفت که مگر سینما مدرسه است که همه بازیگرانش لباس یکشکل و واحد بپوشند. پیگیریهای همشهری از سازمان سینمایی اما نتیجه دیگری داشت. یک مسئول مطلع در سازمان سینمایی به همشهری گفت: «اصلا موضوع طراحی لباس واحد برای بازیگران مطرح نیست، بلکه این سازمان درنظر دارد از هنرمندان درخواست کند تا برای مراسم و جشنهای مختلف سینمایی که به آن دعوت میشوند، از لباس رسمی که طبعا از منظر عرف هم مورد تأیید است، استفاده کنند. مسئولان سینمایی در تلاشند در آشفتهبازاری که این روزها به بهانه پوشش نامناسب بازیگران به راه افتاده است، بهگونهای رفتار کنند که بهاصطلاح موضوع بهصورت درونگروهی و در میان خود اهالی سینما فیصله یابد و کمترین آسیب به سینما و جامعه سینمایی وارد شود.» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم دیروز در محوطه پاستور در واکنش به حواشی ایجادشده پیرامون پوشش برخی از بازیگران، گفت: «این افراد از کسانی هستند که در برنامههای تلویزیونی نیز حضور دارند و همچنین فضای آن مراسم رسمی نبوده که آنها بخواهند برای حضور از ما اجازه بگیرند.»
نکته آخر اینکه تکلیف لباس رسمی برای آقایان مشخص است و البته اثری هم از گلایه بهخاطر نحوه پوشش بازیگران مرد در جشن و جشنوارهای به چشم نمیخورد. این پوشش رسمی زنان است که هزار تعبیر و تبصره دارد و همواره نه در ایران که در تمام ضیافتها و مناسبتهای دنیا که بازیگران زن در آن حضور دارند، مورد توجه قرار میگیرند.
بحران متین
درباره فوتوکال مسخرهباز، احضار وزیر ارشاد به مجلس و البته لباس رسمی
در همینه زمینه :