غفلت از صادرات ۱۵هزار تن گردوی کردستان
بعد از شهرستان سروآباد شهرستانهای سنندج، کامیاران و مریوان نیز در رتبههای بعدی برداشت گردو در استان هستند
کردستان یکی از استانهای تولیدکننده گردو در کشور است و بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی، سالانه ۱۵ هزار تن از این محصول از باغها استان برداشت میشود. به گزارش مهر، کردستان یکی از استانهای مستعد کشور در زمینه باغداری به شمار میرود و به همین دلیل در شماری از محصولات تولیدی باغهای این استان در ردیف استانهای برتر کشور قرار دارد.
به دلیل شرایط و ویژگیهای خاص جغرافیایی وجود باغها گردو یکی از استعدادها و ظرفیتهای اصلی و مهم کردستان به شمار میرود و به همین دلیل این استان در ردیف استانهای تولیدکننده محصول گردو در کشور به شمار میرود و شمار زیادی از کشاورزان کردستان مشغول به فعالیت در این بخش هستند.
شرایط خاص محیطی در اکثر مناطق شهری و روستایی استان کردستان و وجود سطوح شیب دار و غیرقابل استفاده در سایر بخشهای کشاورزی باعث شده است تا میزان رغبت کشاورزان به کاشت درخت گردو افزایش یابد. هر چند بومی بودن این ارقام و بهرهدهی پایین آنها خود یکی از مشکلات اصلی در این استان به شمار میرود.
رتبه چهارم کردستان در برداشت گردو
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به آغاز فصل برداشت گردو در مزارع و باغهای این استان گفت: هر سال برداشت محصول گردو از باغهای این استان از روزهای ابتدایی مهر آغاز میشود و تا نیمه اول آبان این روند ادامه دارد.«خالد جعفری» با بیان اینکه کردستان با دارا بودن 6۹۳۴ هکتار باغها گردو مقام هشتم کشور را از نظر سطح به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: از این باغها به طور میانگین سالانه حدود ۱۵ هزار تن محصول برداشت میشود. وی با اشاره به ظرفیت و استعداد استان کردستان در زمینه برداشت محصول گردو افزود: این استان از نظر برداشت محصول رتبه چهارم کشور است و بیشترین میزان تولید و سطح کشت در شهرستان سروآباد با 2100 هکتار
و 3۶۰۴ تن است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان بیان کرد: بعد از شهرستان سروآباد شهرستانهای سنندج، کامیاران و مریوان نیز در رتبههای بعدی در خصوص میزان برداشت و عرضه محصول گردو در استان کردستان به شمار میروند، در حالی که کردستان در زمینه برداشت گردو جزو استانهای برتر کشور به شمار میرود که کارشناسان امر اعتقاد دارند در صورت جایگزین کردن ارقام جدید این استان میتواند به یکی از قطبهای اصلی تولید و عرضه این محصول تبدیل شود.
وجود ۱۷ هزار بهرهبردار
مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان کردستان نیز بیان کرد: در حال حاضر از مجموع ۴۷ هزار هکتار سطح باغها استان کردستان نزدیک به 7 هزار هکتار آن متعلق به محصول گردو است. «زاهد حاجی میرزایی» بیان کرد: در حال حاضر شمار بهرهبرداران محصول گردو در استان کردستان به ۱۷ هزار نفر میرسد که البته ظرفیت و استعداد کردستان در این بخش بالاست و میتوان این میزان همچنان افزایش داد. وی ضمن اشاره به تلاش در راستای تغییر ارقام بومی به ارقام جدید و با بهره بالا در استان کردستان گفت: اقدامات و برنامههای مختلفی در سطح استان در دستور کار قرار گرفته است و انتظار میرود که در سایه اجرایی کردن این مهم زمینه برای افزایش بهرهدهی این محصول در استان کردستان فراهم شود. مدیر باغبانی جهاد کشاورزی استان کردستان افزود: در حال حاضر یک رقم جدید تولید و وارد مرحله کاشت شده است که هم بهرهدهی بالایی خواهد داشت و هم اینکه با محیط و شرایط جغرافیایی استان کردستان همراه خواهد بود.
ریسک بالای کاشت درخت گردو
یکی از کشاورزان کردستان با اشاره به اینکه رقمهای بومی محصول خوبی ندارند، اظهار کرد: در حال حاضر من به عنوان یک کشاورزان دهها درخت گردو با عمر بالا دارم که متاسفانه میزان بهرهدهی این درختها بسیار پایین است. «علی عزیزیانی» ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات ما این است که در بعضی از سالها به دلیل شرایط و وضعیت جوی و یک سرما در فصل بهار کل محصول گردو را از دست میدهیم.
وی با اشاره به لزوم افزایش حمایتهای جهاد کشاورزی از کشاورزان در راستای جبران خسارتهای احتمالی به آنها، یادآور شد: در کنار این مهم خرید تضمینی این محصول هم یکی از نیازهای جدی ماست تا در این زمینه دست افراد واسطه و دلال قطع شود. بدون شک یکی از دیگر نیازهای اصلی در راستای حمایت بهتر از قشر کشاورز و تولیدکننده در استان کردستان فراهم کردن زمینه برای صادرات این محصولات است که به دلیل وجود مرز رسمی باشماق و بازارچه سیرانبند این اقدام با کمترین هزینه قابلیت اجرایی شدن دارد و در نتیجه هم قیمت محصول بالاتر خواهد بود و هم اینکه سود بیشتری نیز عاید کشاورز میشود. در کنار این مهم افزایش حمایتهای جهاد کشاورزی در راستای ترویج فرهنگ استفاده از بیمه محصولات کشاورزی و خرید تضمینی محصول تولیدی از دیگر نیازهای جدی در راستای توجه به توسعه و تقویت بخش کشاورزی بهویژه حوزه باغها از جمله گردو است.