
مهرماه بدون بچههای غیزانیه
یکی از دلایل بازماندن دانشآموزان غیزانیه از تحصیل، نبود مدرسه در روستاها و ناتوانی خانوادهها در تامین سرویس برای تحصیل فرزندان در شهر است

دختران غیزانیه امسال در مقابل «ترک تحصیل» قد علم کردهاند. 3 روز مانده به مهرماه، «فاطمه زبیدی» دانشآموز اول راهنمایی روستای سودان غیزانیه با انتشار نامهاش به بخشدار غیزانیه در فضای مجازی، به بیعدالتی آموزشی اعتراض کرد.
به گزارش ایرنا، این دختر نوجوان در نامهاش از اشتیاق به ادامه تحصیل نوشت و پرسید چرا به دلیل نبود مدرسه متوسطه در روستایشان و نبود سرویس ایاب و ذهاب، امسال نمیتواند به مدرسه برود؟ به دنبال انتشار نامه فاطمه، شرکت فولاد خوزستان هزینه سرویس ۳۰ دانشآموز روستای سودان را تقبل کرد.
اندکی بعد اما مشخص شد که ترک تحصیل دختران غیزانیه به روستای سودان محدود نمیشود. چند روز بعد انتشار نامه «زینب سجیرات» از روستای صحینات نشان داد که بازماندن از تحصیل سرنوشت دانشآموزان ۳۵ روستایی است که سهمشان از نفت تنها آلودگی است.
مادر زینب در گفتوگو با ایرنا اظهار کرد که هیچکدام از دختران روستای صحینات و روستاهای اطراف امسال به مدرسه متوسطه نرفتهاند و مساله سرویس هم هنوز حل نشده است. بخش غیزانیه در شرق اهواز با داشتن ۴۰۰ حلقه چاه نفت و بزرگترین تاسیسات نفتی، «پایتخت نفت» نامیده میشود. بر همین اساس، در توافقی بین فرمانداری اهواز و شرکت مناطق نفتخیز جنوب، قرار شد این شرکت سرویس ایاب و ذهاب دانشآموزانی را که روستاهایشان از ۲ مدرسه متوسطه فاصله دارند، تامین کند؛ وعدهای که این شرکت حالا حاضر به پذیرفتن آن نیست.
ترک تحصیل برای هیچ
فرماندار اهواز به عنوان رئیس شورای آموزش و پرورش این شهرستان تاکنون نسبت به ترک تحصیل دختران غیزانیه واکنشی نشان نداده است. فرمانداری اهواز نیز فاقد مشاور یا معاون امور زنان است که بتواند امور مربوط به دختران را به صورت ویژه پیگیری کند.
اما «فرانک موسوی» مدیر کل امور زنان و خانواده استانداری خوزستان، در پی اعتراض دختران غیزانیه به ترک تحصیل خود، هفته گذشته از این بخش بازدید کرد و گفت که مساله تامین سرویس ایاب و ذهاب دختران در حال پیگیری است. وی افزود: نبود سرویس ایاب و ذهاب در بخش غیزانیه و بازماندن از تحصیل به این دلیل تنها مختص دختران این روستاها نیست و پسران هم به همین دلیل امکان رفتن به مدرسه متوسطه را ندارند.
بنابراین، از آنجا که مسائل حوزه زنان و خانواده جزو مسئولیتهای این اداره کل است، سرویس دانشآموزان غیزانیه (اعم از دختران و پسران) از طریق استانداری در حال پیگیری است. موسوی تاکید کرد: این پذیرفتنی نیست که دانشآموزان به دلیل نبود سرویس ایاب و ذهاب از تحصیل باز بمانند.
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری گفت: خوشبختانه دانشآموزان روستاهای غیزانیه به ادامه تحصیل علاقه دارند و خانوادههای آنها نیز تمایل دارند فرزندان خود را به مدرسه بفرستند، اما به دلیل شرایط مالی امکان پرداخت هزینه ایاب و ذهاب را ندارند. موسوی ادامه داد: از سوی دیگر، با توجه به اینکه بخش غیزانیه در یک منطقه نفتی قرار دارد، بر اساس قانون، شرکت نفت باید در قالب مسئولیتهای اجتماعی تامین سرویس ایاب و ذهاب دانشآموزان آن را بر عهده بگیرد.
مسئولیت اجتماعی
غیزانیه در شرق اهواز بیش از ۸۰ روستا و حدود ۲۵ هزار نفر جمعیت دارد. این بخش با تاسیسات و لولههای فرسوده نفتی و دود و آلودگی محاصره شده است. با این حال، دانشآموزان این بخش به دلیل ناتوانی مالی خانوادهها در آستانه ترک تحصیل هستند. همچنین، همه روستاها مشکل آب شرب دارند و حدود ۴۰ روستا با تانکر آبرسانی میشوند.
«مسئولیت اجتماعی» یعنی مسئولیت یک شرکت در پاسخگویی به پیامدهای فعالیتهایش که جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد. به عبارت دیگر، از طریق کسب و کار مسئولانه، ثروت ایجاد شود. «محمد خانچی» مشاور اجرایی مدیرعامل مناطق نفتخیز جنوب پیش از این درباره سرویس مدارس غیزانیه گفته بود: این شرکت با کلیات موضوع موافق است و در حد امکانات و در قالب سرویس کارکنان خود میتواند برای تامین سرویس مدارس همکاری کند.
اما حالا بخشدار غیزانیه از ابهام در عمل به این مسئولیت خبر داده و گفته است که با وجود پیگیریها، شرکت مناطق نفتخیز جنوب تاکنون تامین سرویسهای دانشآموزان را تقبل نکرده است. «رسول ساکی» افزود: ۲۷ خرداد امسال نشستی با فرماندار اهواز و مدیرعامل مناطق نفتخیز جنوب برای حل بخشی از مشکلات غیزانیه برگزار شد.
از جمله مساله سرویس و تجهیز مدارس مطرح و مقرر شد که این شرکت برای تامین سرویسها اقدام کند. اما در آستانه سال تحصیلی ناگهان عنوان کردند که اعتباری برای سرویس دانشآموزی ندارند. در ادامه پیگیریها دوباره وعده حل شدن مشکل و تقبل سرویسها داده شد و حتی مسیرهای روستایی را که به جابهجایی نیاز داشتند اعلام کردیم، اما این مساله تاکنون محقق نشده است.
وی تعداد دانشآموزان بخش غیزانیه را 5۴۰۰ نفر عنوان کرد و گفت: سرویس مدرسه از جمله مشکلات آموزشی این بخش است. با توجه به اینکه تنها 3 دبیرستان در بخش غیزانیه وجود دارد، دانشآموزان بعد از گذراندن مقطع ابتدایی با مشکل تردد مواجه میشوند و در صورتی که این مشکل رفع نشود، امسال بیش از ۲۰۰ دانشآموز دچار مشکل خواهند شد. این دانشآموزان در ۳۵ روستا و ۱۴ مسیر (2 نوبت) ساکن هستند و معضل تردد برای دختران بیشتر است.
ساکی اظهار کرد: پارسال بخشی از هزینه سرویسها را آموزش و پرورش تقبل کرد و بخشی نیز از اعتبارات دهیاریها تامین شد، اما امسال آموزش و پرورش اعلام کرده است که برای سرویس ایاب و ذهاب پولی ندارد. وی ادامه داد: شرکت نفت نهتنها در تامین سرویس مدارس بلکه در تجهیز آنها به کولر و وسایل گرمایشی نیز همکاری نکرده است.
وعده دوباره نفت
رئیس روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در همین رابطه گفت: بهتازگی نشستی برای بررسی مشکلات بخش غیزانیه با حضور مدیرعامل این شرکت برگزار شده است. «رضا طاهری» با اشاره به دستور ویژه مدیرعامل مناطق نفتخیز برای پیگیری این موضوع افزود: مقرر شد نیاز سرویس مدارس غیزانیه در هیاتمدیره این شرکت مطرح و به زودی مشکل برطرف شود. به گفته وی، در این نشست همچنین مشکل جادههای غیزانیه مورد بحث قرار گرفته و قرار شده است کارگروهی برای بررسی و رفع این مشکل تشکیل شود.