بخشهای تخریب شده نارین قلعه مرمت شد
بخشهای تخریب شده نارین قلعه میبد که بر اثر عوامل محیطی و انسانی تخریب شده بود، مرمت شد.
به گزارش ایسنا، نارینقلعه یا نارنجقلعه مهمترین و دیدنیترین بنای تاریخی شهرستان میبد در استان یزد و از بناهای مربوط به قبل از اسلام و دوره اشکانی است. اطراف این قلعه کهن که در 7 طبقه و در مساحت 3 هکتار بر بالای تپهای مسلط بر شهر میبد ایجاد شده، خندقی نیز حفر شده است.
این کهندژ که برخی آن را همان دژ سفید شاهنامه میدانند در محرم سال 744 شاهد جنگ سرنوشتسازی بود که باعث پیروزی آل مظفر بر چوپانیان شد. البته یک روایت افسانهای هم حکایت از آن دارد که قلعه در زمان کیومرث ساخته شده و اولین آدمها از راه آب و دریا به آن پا گذاشتهاند. بعضیها هم آن را ساخته «مهبد» سپهبد ساسانی که از سرداران قباد و انوشیروان بود، میدانند.
در اطراف این دژ سفالهای رنگی و نقشدار از دوران ایلامیان به دست آمده که بیش از 4 هزار سال قدمت دارند و به خاطر همین قدمت زیاد، ساختمان قلعه به زیگورات یا معابد عیلامی شبیه است و برخی معتقدند که نهتنها یک قلعه نظامی بوده بلکه از آن به عنوان معبد نیز استفاده میکردهاند. برخی هم برپایی این کهندژ را سرآغاز شروع آبادانی یزد میدانند. اخیراً بخشی از بدنه شمالی در قسمت میانی نارینقلعه بر اثر عوامل طبیعی و انسانی تخریب شده بود که میراث فرهنگی میبد به منظور جلوگیری از ریزش احتمالی بخشهای جبهه فوقانی این بنا اقدام به مرمت آن کرده است. «رسول مشتاقیان» رئیس میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری شهرستان میبد با بیان این خبر تصریح میکند: تخلیه آوار، خواناسازی، استحکامبخشی، دیوارگذاری، شاهدگذاری و کفسازی خشتی از جمله اقدامات مرمتی انجام شده در نارینقلعه بوده است. وی در ادامه با بیان اینکه خشتهای به کار رفته در بدنه و جرز دیوارهای قسمت شمالی این بنا را با توجه به ابعاد و ضخامت میتوان به دوره مادها و هخامنشیان نسبت داد، اظهار میکند: نارینقلعه میبد یکی از بناهای تاریخی و باشکوه ایران کهن در دوران ساسانی است که معماری و هنر سازندگان آن، موجب تحسین باستانشناسان و تاریخدوستان شده است.
مشتاقیان در پایان یادآور میشود: این بنای تاریخی در سال ۱۳۵۴ با شماره ۳۴۹۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.